Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
ΜΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μάκης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
ΜΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
το ευρωπαϊκο εκκρεμεσ και οι ευρωεκλογεσ

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μία κρίσιμη μεταβατική φάση, η περαιτέρω πορεία της οποίας θα εξαρτηθεί και από τους νέους συσχετισμούς που θα προκαλέσουν οι ευρωεκλογές. Η αίσθηση ότι θα υπάρξουν ανατροπές έχει κινητοποιήσει τα συστήματα εξουσίας. Στην Ιταλία ανατράπηκε η κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέττα, από τον γραμματέα του κόμματός του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος περιμένει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι πρόλαβε κάτι αντίστοιχο, αλλά με ανεξέλεγκτη πλέον την διαχείριση των σκανδάλων.

Οι κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις, καθοδηγούμενες από το Βερολίνο, προωθούν την ολοσχερή κατάργηση του κοινωνικού κράτους και την καθυπόταξη των μαζών στη μιζέρια, μέσα από τον φόβο και την πλήρη απορρύθμιση του κράτους. Οι δυνάμεις που αντιδρούν είναι δύο ειδών: οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές που φοβούνται την γερμανοποίηση της Ευρώπης και οι αριστεροί και δημοκράτες που βλέπουν την ραγδαία συρρίκνωση της δημοκρατίας.

Η γερμανική βουλησιαρχία επιδιώκει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης αλά βερολινέζε και στη συνέχεια θα επιδιώξει την αλλαγή της Συνθήκης, ώστε να νομιμοποιήσει, να εδραιώσει και να κατοχυρώσει την επικυριαρχία του Βερολίνου στις ευρωπαϊκές διεργασίες. Η πρόταση του Βολφγκανγκ Σόιμπλε για δημιουργία ξεχωριστού Κοινοβουλίου στην ευρωζώνη είναι σοκαριστική. Όπως προβληματισμό προκαλεί η απόφαση για προβολή της στρατιωτικής ισχύος της Γερμανίας στα λεγόμενα θερμά μέτωπα του πλανήτη.

Δυστυχώς στην ευρωπαϊκή επαρχία της Ελλάδας, καμία συζήτηση δεν γίνεται για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους, εξ αιτίας της διαπλοκής κυβέρνησης – ΜΜΕ, ούτως ώστε να αποκρύβεται η απουσία της χώρας από τα συμβούλια των υπουργών, από τις αποφάσεις, από την εικονική λειτουργία της ελληνικής προεδρίας, από την τυπική παρουσία της ελληνικής παρουσίας στο Ευρωκοινοβούλιο (με εξαίρεση τις επίμονες και αποκαλυπτικές ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ). Ούτε μία ερώτηση ευρωβουλευτή ΝΔ/ΠΑΣΟΚ δεν έγινε μεγάλο θέμα στον τύπο (ούτε καν θέμα), γιατί απλώς φροντίζουν να μην ενοχλούν και να περνάνε καλά.