Ως η πλέον ακραία μορφή εκβιασμού, μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόβλεψη του Θεόδωρου Πάγκαλου, πως αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή, θα επικρατήσει χάος και θα χρειαστεί η βοήθεια του στρατού για να προστατεύσει τις τράπεζες από “το τρομαγμένο πλήθος που θα θέλει να αποσύρει τα χρήματα του”.

Και δεν είναι μόνο το σενάριο “εκτροπής” που υπαινίσσεται ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και το σενάριο του “εμφυλίου” που ορισμένοι διακινούν ευθέως (η στήλη το έχει επισημάνει σχετικά πρόσφατα…), σημειώνοντας: “θα ξεσπάσουν ταραχές σε όλη τη χώρα…”.

Από την άλλη όμως, ποίος ψόγος για τον Θεόδωρο Πάγκαλο όταν “προειδοποιεί” για ένα πιθανό ενδεχόμενο; Υπάρχει έστω και ένα που να αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη – όσο τραγική κι ο οπισθοδρομική κι αν φαντάζει; Ας είμαστε ρεαλιστές. Εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, όλα είναι πιθανά. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν, πόσο μάλλον σε μια Ελλάδα που μοιάζει με το πειραματόζωο σε ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που έφτασε να “στοιχηματίζει” στα δημοσιονομικά των κρατών – πλέον και των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να υποστηρίξει πως το “πρόβλημα” δεν είναι αποκλειστικά η Ελλάδα. Μια μικρή και αδύνατη χώρα που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα έχει αναμφισβήτητα ευθύνες για το ότι παραμένει αδύνατη. (Κι ένα απ” αυτά επισημαίνεται, όχι για πρώτη φορά…, από τον Αντιπρόεδρο όταν σημειώνει πως το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δούλευε με τέτοιο τρόπο επί χρόνια ώστε ο κόσμος με αντάλλαγμα την ψήφο του προσλαμβανόταν στο Δημόσιο. “Οι ψηφοφόροι που πουλούσαν τις ψήφους τους είναι και αυτοί υπεύθυνοι”)

Ευθύνες όμως έχουν και οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών που δημιούργησαν ένα οικοδόμημα με σαθρά θεμέλια και εμφανές δημοκρατικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με οριστική κατάρρευση από τις αλλεπάλληλες δημοσιονομικές σεισμικές δονήσεις.

Αν λοιπόν, η “προειδοποίηση” Πάγκαλου ιδωθεί μέσα από το παραπάνω πρίσμα, τότε μπορεί και να είναι χρήσιμη. Με την έννοια ότι η πιθανότητα πρόκλησης τραγικών παρενεργειών της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης στο ελληνικό “πειραματοζώο”, μπορεί να συνετίσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Διότι, είτε το θέλουν είτε όχι τα πειράματα δεν γίνονται σε …δοκιμαστικό σωλήνα και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πιθανός σε όλο το ευρύτερο, ευρωπαϊκό, περιβάλλον…

Μάλλον λοιπόν δεν είναι τυχαίο που ο Αντιπρόεδρος επέλεξε την ισπανική Il mundo για να διατυπώσει τους φόβους τους. Άλλωστε, τα …πειράματα στην Ισπανία έχουν ξεκινήσει προ πολλού…

Previous articleΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΞΕΧΝΑΕΙ» ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ;
Next articleΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Ή ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.