Ο Κώστας Δημ. Χρονόπουλος με αφορμή τη δήλωση Μακρόν ότι ο Εθνικισμός δεν είνα Πατριωτισμός, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τις έννοιες. Και να ορίσει το ποιος είναι ο πατριώτης και ποιος ο προδότης.


Κατρακυλά η δημοφιλία του Γάλλου Προέδρου. Διόλου περίεργο όταν – εκτός των άλλων αστοχημάτων του – αρχίζει να λαϊκίζει έντονα και να ανοηταίνει ανεύθυνα.

Δηλώσεις όπως: «Ό Εθνικισμός δεν είναι Πατριωτισμός», ή «Ο Εθνικισμός είναι η προδοσία του Πατριωτισμού» το προσυπογράφουν. Δεν γνωρίζω ποιές είναι οι γνώσεις του, η επαφή του με τις έννοιες των λέξεων. Υποψιάζομαι πως άλλος – πανικός ή λαϊκισμός; – είναι ο λόγος που τον παρασύρει και τον εκθέτει: η καυτή ανάσα της γαλλικής Ακροδεξιάς στον αυχένα του.

Δυστυχώς και στον Τόπο μας πάρα πολλοί συγχέουν τις έννοιες. Εξυπακούεται ότι οι πολιτικάντηδες – λόγω άγνοιας, λαϊκισμού, κομματισμού, ιδεοληψιών, κ.α  ιδιαζουσών ιδιοτήτων -κατατάσσονται πρώτοι και καλύτεροι στη “λίστα”.

Πατριωτισμός και Εθνικισμός

Ο πατριωτισμός /φιλοπατρία συγχέεται με τον εθνικισμό, τον εθνισμό κ.ο.κ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άκρη για να την βρεις. Ας τα αποκωδικοποιήσουμε:

1. Πατριώτης μπορεί να είναι ο οιοσδήποτε και οπουδήποτε πολιτικά τοποθετημένος. Εννοείται ότι ο πραγματικός πατριώτης σε καμία περίπτωση / σκοπιμότητα δεν βλάπτει ή προδίδει την Πατρίδα του. Αξίωμα! Επομένως ο Πατριώτης αυτών των προδιαγραφών, πρέπει να  είναι σεβαστός από όλους. Ομοιδεάτες ή κομματικούς αντιπάλους. Η – αποκλειστική -οικειοποίηση /ιδιοποίηση της φιλοπατρίας από μερίδα του πληθυσμού και ο – εξ αντιδιαστολής – αποκλεισμός άλλων, είναι ανεπίτρεπτη, άθλια, αντιδημοκρατική. Εξόχως αντιδημοκρατική, επειδή ακριβώς αρνείται το δημοκρατικό δικαίωμα του άλλου να έχει διαφορετική άποψη ή και να … υπάρχει !!!.

2. Οι αποδεδειγμένα προδότες αποκλείεται να είναι Πατριώτες. Όπως επίσης και οι συρρικνωτές της Πατρίδας.

3. Εθνισμός: Εθνική Συνείδηση, Φιλοπατρία, Πατριωτισμός.

4. Εθνικισμός: Ενέχει το στοιχείο της υπερβολής και υπερπροβολής της εθνικής ταυτότητας. Ταυτίζεται ως έννοια /διάθεση με τον σωβινισμό.

Συγχίζονται, πανικοβάλλονται και αντιδρούν σπασμωδικά τόσο ο Γάλλος όσο και οι ημέτεροι εθνολαϊκιστές πολέμιοι του εθνικισμού. Διεθνιστές, Αριστεροί, «Αριστεροί Πατριώτες», και μέρος της αγέλης, είτε συγχέουν ή αγνοούν τις έννοιες, είτε αποπροσανατολίζουν συνειδητά. (Μεταξύ πολλών άλλων βέβαια) καταργούνται και οι έννοιες του μείζονος και του ελάσσονος, του όλου και του μέρους καθώς και η κοινή λογική:

Πατριώτης και προδότης

Ο Πατριωτισμός εμπεριέχεται στον Εθνικισμό και όχι το αντίστροφο. (Σ.Σ Άρα, λογικά δεν γίνεται να ισχύει το» Ο εθνικισμός δεν είναι πατριωτισμός» του κου Προέδρου).

Προφανώς και δεν ισχύει επίσης το ότι» ο Εθνικισμός είναι προδοσία του Πατριωτισμού». Για τον ίδιο προαναφερθέντα λόγο.

Y.Γ. Αλλού εδράζεται το πρόβλημα- δράμα που ζουν οι απανταχού υποκριτές αποτυχημένοι λαϊκιστές … “Δημοκράτες”: Στην απαξίωση του διεθνισμού, της παγκοσμιοποίησης, της πολυπολιτισμικότητας, της ουδετεροθρησκευτικότητας. Το τσουνάμι της (λαθρο)μετανάστευσης, ή πυροδότησης  της «πυρηνικής βόμβας» -όπως πριν χρόνια χαρακτήρισα το Δημογραφικό- επιδρούν καταλυτικά, διαλυτικά. Οι λαοί προσπαθούν να αυτοπροστατευτούν μέσω του εθνικισμού, της αυτοπεριχαράκωσης, του απομονωτισμού. Επειδή ακριβώς αγαπούν την Πατρίδα τους και όχι γιατί είναι ρατσιστές, πολεμοκάπηλοι ή Φασίστες.

Κατανοητό;

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.