Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης προτείνει συνεργασία και κοινή κάθοδο στις εκλογές της Δημιουργίας Ξανά και της Ένωσης Κεντρώων. Σημειώνει ότι τόσο ο Θάνος Τζήμερος όσο και ο Βασίλης Λεβέντης διακρίνονται από επιμονή, αλλά το ποσοστό του 1,5% που συγκεντρώνουν το οδηγεί στην κονιορτοποίηση.


Όπως προκύπτει εκ τους αποτελέσματος των ευρωεκλογών, στη νέα Βουλή θα συμμετέχουν πάλι 7 κόμματα ενώ, άνευ απροόπτου, ο δικομματισμός επανακάμπτει. Αυτό σημαίνει ότι η πολυετής κρίση δεν επέφερε την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, αλλά την περαιτέρω οπισθοδρόμησή του, αφού η αποχή έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ ενώ η ποιότητα του πολιτικού δυναμικού συνεχώς πέφτει!

Από τις πολλές πολιτικές πρωτοβουλίες των 10 τελευταίων ετών καμία δεν καρποφόρησε. Στην πραγματικότητα, καμία εξ αυτών δεν εξέφραζε νέες πολιτικές δυνάμεις, επρόκειτο για πρωτοβουλίες ομάδων ή προσώπων χωρίς σημαντικές κοινωνικές αναφορές, αλλά και χωρίς την απαραίτητη πολιτική εμπειρία, χωρίς γνώση της πολιτικής επικοινωνίας, χωρίς όραμα, χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό, χωρίς υπομονή και επιμονή. Γι’ αυτό και διαλύθηκαν ή απλώς φυτοζωούν.   

Την Τρίτη, 11η Ιουνίου, ανακοίνωσε την συμμετοχή της στις επερχόμενες εκλογές η Δημιουργία, ξανά!, του Θάνου Τζήμερου ενώ είναι γνωστό ότι ετοιμάζει ψηφοδέλτια και η Ένωση Κεντρώων, του αειθαλούς Βασίλη Λεβέντη. Αν και από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετική εξέλιξη, αυτά τα κόμματα έχουν ένα κοινό σημαντικό χαρακτηριστικό: Ασχέτως της θετικής ή αρνητικής απόψεως που μπορεί να έχει καθ’ ένας για τους αρχηγούς τους, αμφότεροι χαρακτηρίζονται από επιμονή και υπομονή. Επίσης, κινούνται στον ίδιο πολιτικό χώρο και αμφότερα επανδρώνονται από στελέχη χωρίς πολιτικό παρελθόν, αλλά είναι σχεδόν βέβαιον, όμως, ότι δεν θα κατορθώσουν να υπερβούν το φράγμα του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή. Ίσως ούτε καν το 1,5% δεν θα κατορθώσουν να λάβουν αφού η πόλωση τα συνθλίβει.

Όμως, η συμμετοχή στις εκλογές για ποσοστά μικρότερα του 1,5% δεν έχει νόημα.

Η κονιορτοποίηση των μικρών κομμάτων στις ευρωεκλογές ήταν μια καλή ευκαιρία για συγκλίσεις και η πιο προφανής, σχεδόν αυτονόητη, είναι μια συνεργασία Ενώσεως Κεντρώων και Δημιουργίας, ξανά! Το λογικό και αναμενόμενο θα ήταν ο Τζήμερος να είχε αναλάβει πρωτοβουλία για κοινή κάθοδο με την Ένωση Κεντρώων. Μπορώ να σκεφθώ αμοιβαίως επωφελείς όρους μιας τέτοιας συνεργασίας, αλλά δεν είναι της παρούσης, όπως μπορώ και να σκεφθώ στελέχη της Ε.Κ. που θα συζητούσαν πολύ σοβαρά μια τέτοια συνεργασία, την οποία δεν βλέπω γιατί να απορρίψει ο Βασίλης Λεβέντης…

Αν αυτή η συνεργασία είχε επιτευχθεί θα αποκτούσε μια δυναμική πλέον του 1,5% άρα θα ήταν πόλος έλξεως και για τις διάσπαρτες δυνάμεις της εκτός της Ν.Δ. Δεξιάς, όπως π.χ. το κόμμα του Κρανιδιώτη, αλλά και άλλες μικρότερες πλην ενεργές ομάδες. Ήδη στο ψηφοδέλτια της Δη.ξα. στην Περιφέρεια Αττικής, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία ο κ. Παναγιώτης Δούμας, πρώην αντιπρόεδρος της Νέας Δεξιάς και παλαιό στέλεχος του πατριωτικού χώρου.

Οπωσδήποτε, όρος επιτυχίας του εγχειρήματος θα ήταν να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου πρόσωπο εκτός ηγεσίας των κομμάτων που θα συμμετείχαν. Υπάρχουν τέτοια πρόσωπα, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναφέρω ονόματα. Οι νυν αρχηγοί κομμάτων και ομάδων έχουν κάθε λόγο να δεχθούν κάτι τέτοιο αφού είναι αμοιβαίως επωφελές και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για μελλοντική ανάδειξη ενός εκάστου.

Εν κατακλείδι, μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία εκλογικής συμπράξεως θα είχε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, δηλαδή θα μπορούσε να προσεγγίσει ή και να λάβει το 3%, πράγμα που θα άνοιγε το δρόμο για περαιτέρω εξελίξεις.

Βεβαίως, η είσοδος στη Βουλή δεν αποτελεί παρά το πρώτο βήμα για ένα μικρό κόμμα. Στην πραγματικότητα, τότε αρχίζουν τα δύσκολα καθ’ ότι η θα περιορισθεί στο ρόλο του κόμματος διαμαρτυρίας και θα περιθωριοποιηθεί ή θα συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας και θα πληρώσει το κόστος αποτελώντας το άλλοθι του μεγάλου εταίρου.

Αφού, όμως, η συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας είναι μονόδρομος για να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση, χρειάζεται και μια -επίσης εμπνευσμένη- τακτική, η οποία να εξυπηρετεί την συνολική στρατηγική του κόμματος, μετατρέποντας το μειονέκτημα του μικρού κόμματος σε πλεονέκτημα! Ασφαλώς, μια τέτοια τακτική απαιτεί ικανό αφήγημα, άρα προϋποθέτει ικανή ηγεσία, αξιόλογη ηγετική ομάδα και στοιχειωδώς υπαρκτό κομματικό μηχανισμό…

Previous articleΠαραδίδεται η 11η …καμένη γη!
Next articleΠόσο γρήγορα θα μαζευτούν τα συντρίμμια του ΣΥΡΙΖΑ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι άγαμος και ζει στο Παγκράτι. Από το 1988 εργάσθηκε ως στέλεχος ή/και ως σύμβουλος διαφόρων εταιριών, επί χρηματοπιστωτικών κυρίως θεμάτων, ενώ από το 2007 είναι επί κεφαλής της ομάδος χρηματοπιστωτικών συμβούλων INTERACTION FINANCE. Επιμελήθηκε και διαμεσολάβησε για τη χρηματοδότηση διαφόρων επιχειρήσεων με συνολικά κεφάλαια της τάξεως των είκοσι πέντε εκατομμυρίων -25.000.000- ευρώ ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχειρίσεως και αναδιαρθρώσεως προβληματικών επιχειρήσεων, αποτιμήσεων και εξαγορών/συγχωνεύσεων. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό μελετών επενδύσεων, επιχειρηματικών σχεδίων και σχεδίων αναδιαρθρώσεως & αναχρηματοδοτήσεως επιχειρήσεων. Είναι πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων από τον Ο.Α.Ε.Δ. και έχει διδάξει σε σειρά σεμιναρίων με θέμα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την διαχείριση κρίσεως κλπ. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων χρηματοπιστωτικής διαχειρίσεως, φορολογικού σχεδιασμού, συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, διαχειρίσεως ακινήτων, ανωνύμων εταιρειών κλπ. Είναι έφεδρος εν εφεδρεία Λοχαγός (ΠΖ). Υπηρέτησε σε παραμεθόριες μονάδες και επιτελεία ενώ έλαβε μέρος σε ασκήσεις εφεδρείας και διοργανώσεις του ΝΑΤΟ και εκπαιδεύθηκε στη Σχολή Πεζικού. Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια ενώ τα τελευταία 10 έτη έχει ενεργή πολιτική δράση στο πλαίσιο της Δεξιάς Παρατάξεως. Έχει σταθεί ενάντια στο λαϊκισμό, αλλά και στον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό. Πιστεύει στον αληθινό, εθνικοπατριωτικό, φιλελευθερισμό και όχι στους δήθεν φιλελευθέρους που κρύβουν μόνον αριστερές και εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες. Εργάζεται με σκοπό την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, δηλαδή ένα νέο σύνταγμα και πολίτευμα πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών, αυξημένης λαϊκής κυριαρχίας και ευθύνης των πολιτών. Επίσης, πιστεύει ότι πρέπει να εισαχθεί ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα ώστε να απαλειφθεί η διπλή φορολόγηση, η οποία συνιστά «νόμιμη κλοπή» και επιβαρύνει ιδιαιτέρως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να συνοδευθεί από μια γενναία και οριστική μακροχρόνια ρύθμιση, η οποία -χωρίς να χαρίζει τίποτα σε κανέναν!- θα δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα όποια πραγματικά μας χρέη προς το δημόσιο, χωρίς παράλογες προσαυξήσεις και χωρίς την κλοπή του ΕΝΦΙΑ!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.