Τα stress tests, είναι τραπεζικά τεστ αντοχής, που διεξάγουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, προκειμένου να αξιολογήσουν, αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας.

Η διαδικασία των stress tests περιλαµβάνει τον προσδιορισµό των κυριότερων κινδύνων, που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την δυνατότητα αντιμετώπισης τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα stress tests της ΕΚΤ, η μέση διάβρωση  για τις ελληνικές τράπεζες κεφαλαίων, ήταν 6,1%, έναντι 4,1% κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η επίπτωση από την μεταχείριση του αναβαλλόμενου φόρου δεν συμπεριλήφθηκε στο τεστ αντοχής, οπότε αποτελεί περαιτέρω κεφαλαιακό μαξιλάρι για τις ελληνικές τράπεζες.

Τα αποτελέσματα λοιπόν,  πιστοποιούν, ότι όλες οι συστημικές τράπεζες δεν χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίου ή κινήσεις, για ενδυνάμωση των κεφαλαίων τους στο άμεσο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα ,  η Alpha Bank πέρασε παρουσιάζοντας πλεόνασμα σε όλα τα σενάρια, η  Πειραιώς εμφάνισε πλεόνασμα μετά την αύξηση κεφαλαίου 1 δις ευρώ το 2014, η Εθνική εμφάνισε πλεόνασμα 2 δις ευρώ, μετά την αύξηση κεφαλαίου 2,5 δις ευρώ το 2014,  , ενώ η Eurobank  μείωσε το έλλειμμα των  4,6 δις ευρώ του 2013, σε 1,76 δις ευρώ, μετά την αύξηση κεφαλαίου 2,86 δις ευρώ το 2014 και στη συνέχεια σε μόλις 18 εκ ευρώ, μετά την ενσωμάτωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Τα  ανοιχτά μέτωπα λοιπόν για τις τράπεζες έλαβαν τέλος. Τώρα είναι η ώρα,  να αποκατασταθούν οι κοινωνικές δομές της χώρας, που έχουν διαλυθεί εξαιτίας της άντλησης δανείων από το εξωτερικό, προκειμένου να βοηθηθούν οι ταμειακές ροές  των τραπεζών και να εμφανίζουν σήμερα πλεονασματικά αποτελέσματα.
Τώρα ήρθε η ώρα, να δούμε τι πρόκειται να γίνει με τα κόκκινα δάνεια και τις σχετικές ρυθμίσεις, που προωθούνται από την Κυβέρνηση.

Υπάρχει η πολιτική βούληση, εφόσον οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν πια και αυτό γιατί έχουν εισπράξει την ζημία τους από τα κόκκινα δάνεια από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, να γίνει συντριπτικό κούρεμα των κόκκινων δανείων στους μη έχοντες, που αποτελούν και την πλειοψηφία των πολιτών σήμερα, λαμβάνοντας  υπόψη τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, σχεδόν στον μισό πληθυσμό της χώρας και  τους εξευτελιστικούς μισθούς  και τις εξευτελιστικές συντάξεις στον άλλο μισό;;;

Υπάρχει η πολιτική βούληση, να μειωθούν τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια, ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  καθώς και να δοθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, έτσι ώστε να ανακάμψει σιγά σιγά η εσωτερική αγορά;;;

[quote text_size=»small»]

Εάν αυτά συμβούν, τότε πραγματικά, οι τράπεζες δεν θα διατρέχουν κανέναν πολιτικό κίνδυνο. Οι αλλαγές Κυβερνήσεων γίνονται, όταν τα υφιστάμενα πολιτικά συστήματα κρίνονται , από τον λαό, δημοκρατικά δηλαδή, ανεπαρκή να του εξασφαλίσουν την ευημερία του και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για καμιά τράπεζα που ζει και εξαρτάται από τον ενδοχώρο στον οποίο κινείται, γιατί πολύ απλά η ανάπτυξη των τραπεζών είναι αλληλένδετη με την ανάπτυξη της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται.

[/quote]

Και για κάποιους που παραποιούν τον όρο ανάπτυξη, προκειμένου να τον χρησιμοποιούν όπως τους βολεύει, ας ανοίξουν κανένα βιβλίο, για να εμπεδώσουν ότι η ανάπτυξη συνεπάγεται την ευημερία που απολαμβάνει ο λαός μιας χώρας, σημαντικότεροι δε  δείκτες της ανάπτυξης, αποτελούν ο μακροχρόνιος ρυθμός αύξησης του κατά κεφαλή ΑΕΠ και οι δείκτες που σχετίζονται με το επίπεδο υγείας, μόρφωσης και μακροβιότητας του λαού της συγκεκριμένης χώρας.

Δυστυχώς όμως, ουδείς από αυτούς τους δείκτες είναι «πλεονασματικός», στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορεί να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τους «πλεονασματικούς δείκτες» των τραπεζών και αυτό αποτελεί το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα των τραπεζών, προκειμένου για την περαιτέρω ανάκαμψη και ανάπτυξη τους…

Previous articleΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ …ΣΤΟΥΣ 180
Next articleΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ
Η Παναγιώτα Μπλέτα γεννήθηκε στην Λακωνία ενώ μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη: ΜΒΑ - Μεταπτυχιακός τίτλος στη Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων, New York Institute of Technology BSc Marketing-Management - Πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing, City University of New York Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο χώρο της Τοπικής αυτοδιοίκησης όπου και διακρίθηκε: Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου - Πρόεδρος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης στο Δήμο Χαλανδρίου, Δημιουργία πρώτου Δημοτικού Κ.Ε.Π. στην Ελλάδα –Κ.Ε.Π. Χαλανδρίου Υποψήφια Νομάρχης-Nομός Λακωνίας -Επικεφαλής Νομαρχιακής Παράταξης - Δημιουργία πρότυπου Newsletter, που αφορούσε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα σε σχέση με την Περιφέρεια και συνέβαλλε ουσιαστικά στην απορρόφησή τους. Συνεργάστηκε επαγγελματικά με μεγάλους ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των call centers, έρευνας, επικοινωνίας, εκπαίδευσης, καθώς και εστίασης αναλαμβάνοντας υψηλές διοικητικές θέσεις: Σχεδίασε και υλοποίησε projects με σημαντικά ωφέλιμη αξία για το Ελληνικό κοινό –Γραμμή Ενημέρωσης σεισμόπληκτων 0800-18000, Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών 1464 κτλ Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την αρθρογραφία και τη συγγραφή. Έχουν εκδοθεί: το πολιτικό βιβλίο «ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», το οικονομικό δοκίμιο «ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ» και τρεις ποιητικές της συλλογές «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ», «UNFUCK THE WORLD» (έχει εκδοθεί και στα αγγλικά) και «ΓΥΜΝΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ».

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.