Η Μελίνα Κριτσωτάκη μας μυεί στα λαχανικά του Φθινοπώρου. Πράσα, μπρόκολο, σπανάκι, πολύχρωμες πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, λάχανο, κουνουπίδι, ραπανάκι, σέλινο, σπαράγγι, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, έχουν την τιμητική τους σε αυτό το αφιέρωμα.


Σύμφωνα με την Marion Nestle, Αμερικανίδα ακαδημαϊκό και καθηγήτρια Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, “οι βασικές αρχές της καλής διατροφής είναι τόσο απλές που μπορώ να τις συνοψίσω σε δέκα μόνο λέξεις: να τρως λιγότερο, να κινείσαι περισσότερο, τρώγε φρούτα και λαχανικά”. Ποτέ δεν είναι αργά για μια πιο υγιεινή διατροφή. Και τι καλύτερο από το να επιλέγουμε για τα καθημερινά μας γεύματα φρούτα και λαχανικά εντός εποχής. Ιδού, λοιπόν, τα σημαντικότερα φθινοπωρινά λαχανικά και τα οφέλη από την κατανάλωσή τους.

Πράσα

Ιδιαίτερα σε γεύση και λίγων θερμίδων. Τα κοτσάνια τους είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Τα πράσα περιέχουν, επίσης, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Η αλλισίνη τους φαίνεται πως μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και την πίεση του αίματος. Έχουν, ακόμη, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Περιέχουν αρκετό σίδηρο, βιταμίνη Α, καροτενοειδή αλλά και βιταμίνες C, Κ και Ε.

Μπρόκολο

Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Β1, φολικό οξύ, β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Γνωστό για τις αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Η κατανάλωσή του αποτελεί ασπίδα στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη χοληστερίνη. Βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων του σακχάρου, στη δυσκοιλιότητα και επιπλέον βελτιώνει την εικόνα της επιδερμίδας.

Σπανάκι

Πηγή βιταμινών Α, C, Κ, Β2, Β6, φολικού οξέος, σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Θεωρείται πως προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η κατανάλωσή του, ακόμη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει τη μνήμη.

Πολύχρωμες πιπεριές

Πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες. Όποιο χρώμα και αν προτιμάτε θα ωφεληθείτε σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και Ε. Έχουν λίγες θερμίδες και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πλούσια πηγή καροτενοειδών όπως το α-καροτένιο, το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και η λουτεΐνη τα οποία παρέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία για την υγεία.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Aρκετά θρεπτικά και γεμάτα φυτικές ίνες. Περιέχουν βιταμίνες όπως Α, C, Κ, φολικό οξύ, Β1, Β2 και Β6, αντιοξειδωτικά και ανόργανα συστατικά όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Δρουν ενάντια στα καρδιαγγειακά και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία.

Μαρούλι

Χαμηλό σε θερμίδες. Πλούσιο σε βιταμίνη Α, που κάνει καλό στην όραση, και C για δυνατό ανοσοποιητικό. Περιέχει καροτενοειδή (α- και β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), φολικό οξύ, μαγγάνιο, χρώμιο και φυτικές ίνες. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, χάρη στην περιεκτικότητά του σε κάλιο. Επίσης, έχει ασβέστιο και μαγνήσιο που είναι σημαντικά για τα οστά και τη σωστή λειτουργία των μυών και της καρδιάς.

Λάχανο

Περιέχει φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φολικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες Α, C, B1 και B6. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Κουνουπίδι

Έχει βιταμίνη C, Α, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Η κατανάλωσή του ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ενάντια στα καρδιακά νοσήματα.

Ραπανάκι

Καλή πηγή βιταμίνης Α, C και Ε οι οποίες συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Επίσης περιέχει φολικό οξύ, χαλκό, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί θετικά με την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του καρκίνου του παχέος εντέρου, της αθηροσκλήρωσης ενώ εμφανίζει και αντιμικροβιακές και ιδιότητες.

Σέλινο

Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, C και Ε. Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό αποτελεί ένα φυσικό διουρητικό. Έχει, ακόμη, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια των καρδιαγγειακών διαταραχών. Το έγχυμα από σέλινο χρησιμοποιείται, συνήθως, ως αντίδοτο σε φλεγμονές και πεπτικές διαταραχές. Περιέχει, επίσης, μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, θείο, φώσφορο και χαλκό.

Σπαράγγι

Καλή πηγή καλίου, φολικού οξέος, βιταμινών Β1, Β2, Β6, C, E, νιασίνης όπως και φωσφόρου, ασβεστίου και μαγνησίου. Εμφανίζει αντιοξειδωτική και διουρητική δράση.

Κολοκύθα

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ελάχιστες θερμίδες. Πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο που συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην κατακράτηση των υγρών. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β6 και φυλλικό οξύ), Α και Ε. Επίσης, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Τέλος, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση λόγω των καροτενοειδών της, η συχνή κατανάλωση των οποίων προφυλάσσει τον οργανισμό καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων σχετικών με το οξειδωτικό στρες.

Γλυκοπατάτα

Γλυκιά και γεμάτη βιταμίνες C, D και B6. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου και καλίου. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και φαίνεται από έρευνες πως η κατανάλωσή της μειώνει τις φλεγμονές στο νευρικό ιστό σε όλο το σώμα.

Previous articleΚαζακστάν το νέο πρότυπο
Next articleΤάγματα εφόδου και παρακράτος
ΜΕΛΙΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ
Η Μελίνα είναι γεωπόνος. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και τώρα εργάζεται ως σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.