Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018
ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κώστας Χριστοφιλόπουλος γεννήθηκε στη Δάφνη Μεσσηνίας, του δήμου Πεταλιδίου και κατοικεί στη Νέα Πεντέλη.

Είναι ποιητής και συγγραφέας ταξιδιωτικών κειμένων, δημοσιογράφος μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ.
ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
τα απομειναρια ενοσ διημερου

ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

Καμιά φορά ακόμα και μια σειρά συμπτώσεων μπορούν να στείλουν αδιάβαστο και τον διασημότερο σεναριογράφο του Χόλιγουντ. Αυτά που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, αν ήταν προϊόντα φαντασίας προφανώς θα προκαλούσαν ειρωνικές αντιδράσεις γι’ αυτόν που τα εμπνεύστηκε.

 Η πραγματικότητα ωστόσο ξεπέρασε κάθε όριο. Είχαμε ξαφνική παραίτηση πρωθυπουργού εν ονόματι της συναίνεσης για τη σωτηρία της χώρας, είχαμε την ξαφνιασμένη ανταπόκριση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο ξαφνιασμένη μάλιστα που ξανατηλεφώνησε σύμφωνα με πληροφορίες στον πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει αν άκουσε καλά. Κατόπιν άρχισε ο χορός των εντυπώσεων και των παρασκηνιακών παρεμβάσεων, καθώς μια τόσο απροετοίμαστη απόφαση, είχε δημιουργήσει καταιγισμό αντιδράσεων. Τα κανάλια μετά το πρώτο ξάφνιασμα, άρχισαν να μεταδίδουν σε ζωντανή σύνδεση το θρίλερ και οι ανταποκριτές από τα γραφεία των δύο μεγάλων κομμάτων κυρίως να μεταφέρουν το κλίμα.

Κάποιοι ωστόσο είχαν περάσει σε ένα δεύτερο επίπεδο και επιδίδονταν στο παιδικό παιχνίδι, «εγώ το είπα πρώτος». Τότε διαφάνηκε στους μυημένους ότι, η όλη διαδικασία είχε καεί εν τη γενέσει της είτε από τον ένα είτε από τον άλλο, είτε και από τους δυο μαζί. Είτε το εγχείρημα ήταν ουτοπικό, είτε οι αντιδράσεις τόσο ισχυρές που ήταν αδύνατο να παρακαμφθούν, στο τέλος της πρώτης ημέρας είχαμε αντί για οικουμενική με επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής, αλληλοκατηγορίες για το ποιος τορπίλισε περισσότερο την όλη προσπάθεια. Η δεύτερη μέρα είχε αντί για τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό, σκηνικό κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος, με παραιτήσεις ομαδοποιήσεις, συλλογή υπογραφών, και την αγωνία όλου του πολιτικού συστήματος, για τις κατακλυσμιαίες επιπτώσεις για τη χώρα, στη συγκεκριμένη ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Άρχισαν όλοι να ετοιμάζονται για εκλογές καθώς οι προβλέψεις δεν έδιναν ζωή στην κυβέρνηση πέρα από το απόγευμα, θεωρώντας ότι το τεταμένο κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα που επιτακτικά ζητούσαν όλοι να συγκληθεί προοιωνιζόταν ακραίες εξελίξεις. Παράλληλα είχαν αρχίσει να εκτοξεύονται  απειλές ότι ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να καταγγείλει οργανωμένο σχέδιο αποστασίας. Τελικά όπως το συνηθίζει στην πολύχρονη ιστορία του, το ΠΑΣΟΚ βρήκε τις αναγκαίες ισορροπίες, και επήλθε έστω δια του συμβιβασμού η εκτόνωση. Σε πρώτη ανάγνωση, από αυτή την περιπέτεια ο Γ. Παπανδρέου εξήλθε πολιτικά τραυματισμένος, αφού φάνηκε να παραιτείται και στη συνέχεια να υπαναχωρεί, με αποτέλεσμα την έκρηξη των ανενημέρωτων στελεχών του.

Μια έκρηξη που έκανε τον ανασχηματισμό να μοιάζει προϊόν ισορροπιών και εκβιασμών. Σε μια δεύτερη ανάγνωση ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι ουδέν κακό αμιγές καλού. Γιατί και το μήνυμα της ενδεχόμενης ξαφνικής ακυβερνησίας ταρακούνησε τους εταίρους, και άλλαξε άρδην το κλίμα, αλλά και τα στελέχη που ανάλαβαν κυβερνητικές θέσεις είναι κατά γενική ομολογία, αυτά που έπρεπε να παρατάξει το ΠΑΣΟΚ, από την αρχή της κυβερνητικής του θητείας. Σαν συμπέρασμα θα παραθέσω την κουβέντα ενός παλιού βουλευτή του Κινήματος που κρίνοντας τα απομεινάρια του καυτού διημέρου θετικά, έλεγε πως «ούτε αν τα σχεδιάζαμε δεν θα εξελίσσονταν όλα έτσι».