Ο Γιώργος Παπανδρέου έφυγε, αλλά η κυβέρνηση του έμεινε. Γιατί, κακά τα ψέματα, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που ορκίστηκε την περασμένη Παρασκευή. Αν εξαιρέσει κανείς τα «ανώδυνα» υπουργεία (Εξωτερικών και Άμυνας) που δόθηκαν για λόγους συμβολισμού στους Αντιπροέδρους της ΝΔ, Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο, στα υπόλοιπα «παραγωγικά» υπουργεία τα οποία ενδιαφέρουν την Τρόικα, αλλαγή δεν επήλθε.

Συνεπώς, όπως δεν άλλαξαν οι υπουργοί στα κρίσιμα κυβερνητικά πόστα – εκεί δηλαδή όπου συντελούνται οι …μεταρρυθμίσεις – έτσι δεν θα αλλάξει και η πολιτική που δρομολογεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, την οποία διαπραγματεύτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου και θα υλοποιήσει ο πρώην άτυπος οικονομικός του σύμβουλος και νυν πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.Παρά λοιπόν το πολιτικό σίριαλ των τελευταίων ημερών, το κάδρο παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει το έργο της, χωρίς ουσιαστική εμπλοκή της ΝΔ, η συμμετοχή της οποίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι μάλλον διακοσμητική. Έτσι, αν κάποιος θέλει να πιστέψει πως η ΝΔ θα διατηρήσει το ρόλο της Αντιπολίτευσης, έχει επιχειρήματα να υποστηρίξει τη πεποίθηση του. Ουδείς εκ των στελεχών της που συμμετέχουν στη κυβέρνηση δεν είναι κοινοβουλευτικός – με εξαίρεση το Δημήτρη Αβραμόπουλο που παραιτήθηκε από βουλευτής για να γίνει εξωκοινοβουλευτικός…Από την άλλη βεβαίως, καθόλου διακοσμητική δεν θα είναι η υπογραφή με αυξημένη πλειοψηφία της δανειακής σύμβασης, ούτε η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ούτε η υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Πλην όμως αυτό θα γίνει «αναπόφευκτα» και εκ της ανάγκης «να σωθεί» η χώρα. Οπότε, αν κάποιος θέλει να το αξιολογήσει ως «πράξη εθνικής ευθύνης», μπορεί να το πράξει.

Το θέμα είναι αν πράγματι η στάση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, συνιστά «πράξη εθνικής ευθύνης». Ανατρέχοντας στην επιχειρηματολογία της Αριστεράς και του ΚΚΕ η απάντηση θα προέκυπτε αβίαστα αρνητική και ξεκάθαρα αντιπολιτευτική. Διότι, είτε το θέλει ο Αντώνης Σαμαράς είτε όχι, την πραγματική αντιπολίτευση στο ελληνικό Κοινοβούλιο συνιστούν, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά κι όχι η ΝΔ επειδή δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση με κοινοβουλευτικά στελέχη.

Το προσεχές λοιπόν διάστημα που η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου θα συνεχίζει το έργο της περίπου ίδιας κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, τα κόμματα της Αριστεράς και το ΚΚΕ θα μονοπωλούν την αντιμνημονιακή ρητορική και θα εισπράττουν τα ανάλογα πολιτικά οφέλη. Κατά συνέπεια, όσο ο βίος αυτής της κυβέρνησης επιμηκύνεται, τόσο η ΝΔ θα δυσκολεύεται να πείσει ότι δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο κάδρο της κοινωνικής δυσαρέσκειας που εξίσου αναπόφευκτα θα ενταθεί με την υλοποίηση και εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Previous articleΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗΣ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ;
Next articleΟ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.