Στόχος μας η προστασία των δικαιωμάτων όλων

0
181
Ο Γιώργος Κώτσηρας, μιλάει για τον πολυσυζητημένο νόμο, που αφορά τις διαδηλώσεις. Μοναδικός στόχος του νομοθετήματος είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση.new deal
Ο Γιώργος Κώτσηρας, μιλάει για τον πολυσυζητημένο νόμο, που αφορά τις διαδηλώσεις. Μοναδικός στόχος του νομοθετήματος είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση.new deal

Ο Γιώργος Κώτσηρας, μιλάει για τον πολυσυζητημένο νόμο, που αφορά τις διαδηλώσεις.  Μοναδικός στόχος του νομοθετήματος είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση.


Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Υπήρξε δε βασική και εκπεφρασμένη θέση της Νέας Δημοκρατίας και, προσωπικά, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο νέος νόμος διαμορφώνει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο, στο οποίο προστατεύεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι των πολιτών.

Όμως παράλληλα, προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια, χωρίς να διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικοοικονομική ζωή ορισμένης περιοχής. Ακολουθώντας με αυτόν τον τρόπο τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι η σαφής προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Καθώς και η πλήρης εναρμόνιση προς τα ισχύοντα σε πολλές άλλες χώρες, στα πλαίσια ενός φιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης του δημοσίου βίου.

Οι δημόσιες συναθροίσεις με τη μορφή των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων, αποτελούν διαχρονικά έναν βασικό τρόπο έκφρασης, μέσω του οποίου η δημοκρατία διατηρείται ενεργή.

Εξίσου αναγκαία για τη δημοκρατία. Ωστόσο, είναι και η προστασία της δημόσιας ασφάλειας και η ακώλυτη άσκηση έτερων δικαιωμάτων των πολιτών.

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αποτελεί, ασφαλώς, θεμελιώδες και παραδοσιακό δικαίωμα του φιλελεύθερου κράτους δικαίου.

Παράλληλη ευθύνη μας είναι η θωράκιση των δικαιωμάτων και του διαδηλωτή και του εργαζόμενου και του εμπόρου και του πολίτη που μετακινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η οποιαδήποτε καταχρηστική άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος, οδηγεί αυτομάτως στην απενεργοποίηση άλλων συνταγματικών δικαιωμάτων. Ας μην ξεχνάμε δε ότι η απαγόρευση καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος είναι, επίσης, συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Φιλελεύθερο, δημοκρατικό, προοδευτικό

Στόχος μας, λοιπόν, είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων. Η στάθμιση των δικαιωμάτων, ώστε να μπορούν να ασκούνται από το σύνολο της κοινωνίας. Και όχι μόνο από μια μερίδα, είναι ουσιώδες δημοκρατικό καθήκον, αμιγώς φιλελεύθερης λογικής και πραγματικής προόδου.

Την μεταρρύθμιση αυτή δεν την τόλμησε καμία από τις αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές κυβερνήσεις. Η αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται στην έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων, λόγω της ανεξήγητης προσήλωσης της στις δοκιμασμένες πρακτικές μιας παρωχημένης κινηματικής αντίληψης της πολιτικής.

Ο νέος νόμος σε καμία περίπτωση δεν απηχεί ιδεολογικά βαθιές συντηρητικές αντιλήψεις. Αντιθέτως, αποτελεί δείγμα προόδου. Είναι αυτονόητο πως όταν μια συγκέντρωση εξελιχθεί σε βίαιη, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα διάλυσής της.

Είναι αυτονόητο πως όταν μία συγκέντρωση καθηλώσει τον βιοτικό ρυθμό, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα διάλυσής της.

Συνεπώς, αυτό που επιδιώκεται, είναι η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως και εν υπαίθρω, εντός ενός ευλόγου θεσμικού πλαισίου.

Αποτελεί πρόοδο και γνήσια πολιτική προστασίας του κοινωνικού συνόλου, η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και η διασφάλιση της ακώλυτης άσκησής του. Και τούτο διότι και η αρχή της αναλογικότητας τηρείται και τα δικαιώματα όλων προστατεύονται.

Οι πολίτες είναι σε θέση να αντιληφθούν ποια ρύθμιση είναι υπέρ του συμφέροντος του συνόλου. Ποια κατοχυρώνει τα δικαιώματα όλων και ποια ρύθμιση είναι αυτή που προστατεύει του λίγους, περιορίζοντας ουσιαστικά τα δικαιώματα των πολλών.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η παράταξη στην οποία ανήκω έλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Αυτό είναι φιλελεύθερο, αυτό είναι δημοκρατικό και αυτό είναι προοδευτικό!

Previous articleΜε ηττοπάθεια δεν γίνεται αντίσταση στον Ερντογάν
Next articleΗ μεγάλη ευκαιρία του τουρισμού για την Ελλάδα
Εξελέγη Βουλευτής Δυτικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019. Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και έχει καταγωγή από τα Μέγαρα και την Αρκαδία. Το 2006 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: Στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (2007) και στο Διοικητικό Δίκαιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Droit administratif et Collectivités Territoriales) από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III “Paul Cézanne” της Γαλλίας (2008). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Δικαίου («Ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων») και το 2014 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή μελετών σχετικών με το ευρωπαϊκό δίκαιο, δίκαιο επιχειρήσεων (βλ. ενδεικτικά συμμετοχή του στην συγγραφή της κατ´ άρθρον ερμηνείας της Συνθήκης της Λισσαβόνας, νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις κ.α.). Έχει δημοσιευθεί, επίσης, μετεξέλιξη της διδακτορικής του διατριβής με θέμα «Η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων κατά το ενωσιακό δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη» από τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη (2015), καθώς και μελέτες σε θέματα διοικητικού και ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ έχει διδακτική εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (διδασκαλία μαθητών Erasmus στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών 2011-16). Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής-εισηγητής σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων-ημερίδων- νομικών ακαδημιών, ενώ έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό άρθρων δημοσιευμένων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο. Ασκεί δικηγορία από το 2008 και διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα με ειδίκευση στο δίκαιο ανταγωνισμού-κρατικών ενισχύσεων, διοικητικό, εμπορικό και ευρωπαϊκό, καθώς και στην επίλυση (δικαστική-εξωδικαστική) διαφορών από δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων. Μιλάει άριστα αγγλικά και γαλλικά. Με την πολιτική ασχολείται ήδη από τις τάξεις της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής. Έχει εκλεγεί δύο φορές στο Δ.Σ. της ΕΑΝΔΑ (Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων), έχοντας διατελέσει μέλος Δ.Σ., Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος αυτού (2000-2014). Έχει υπάρξει πρωταθλητής Ελλάδος στην αντισφαίριση (2ος νικητής Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2001 στα διπλά κάτω των 18). Ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις εκλογές του 2014 και επιλαχών βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2015 στην Περιφέρεια Αττικής. Διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας από το 2016 έως το 2019 και μέλος των Τομέων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.