Προτού ο Αντώνης Σαμαράς συναντηθεί με το Λουκά Παπαδήμο (στο τέλος της περασμένης εβδομάδας) αρκετοί ήταν εκείνοι που αμφέβαλαν αν ο πρόεδρος της ΝΔ δώσει πίστωση χρόνου στη (συγ)κυβέρνηση ή θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αρνούμενος την ψήφιση νέων επώδυνων μέτρων που περιέχει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα περιληφθούν στη νέα δανειακή σύμβαση.

Μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών οι αμφιβολίες διαλύθηκαν. Ο Αντώνης Σαμαράς προσέφερε στήριξη, ώστε η κυβέρνηση Παπαδήμου “να ολοκληρώσει το έργο της”. Ποιο έργο; Μα αυτό που περιγράφεται στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Συνεπώς, όποιος επιθυμεί μπορεί να ανατρέξει στα γραπτά κείμενα και να λάβει την απάντηση…

Από κει και πέρα τα πάντα εισέρχονται στο πεδίο της (προσωπικής) αξιολόγησης. Κατ” επέκταση, βάση αυτών, αξιολογείται και η στάση του Αντώνη Σαμαρά. Με μια σοβαρή υποσημείωση όμως. Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προσφέρει την στήριξη του δεν ελήφθη με αποκλειστικό γνώμονα τις επιθυμίες τού κομματικού ακροατηρίου του, αλλά κυρίως τα περιορισμένα περιθώρια δράσης και ελιγμών που δημιουργούν το ρευστό διεθνές περιβάλλον και εξάρτηση της χώρας από τις επιθυμίες των δανειστών.

Το τι επιθυμούν οι δανειστές έγινε αντιληπτό στον Αντώνη Σαμαρά λίγες εβδομάδες νωρίτερα όταν μετ” επιτάσεως αξίωναν την υπογραφή του για να αποδεσμεύσουν την περιβόητη έκτη δόση του δανείου. (Όπως και τώρα αξιώνουν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών για να καταβάλλουν την έβδομη…) Το τι διαδραματίζεται διεθνώς ο αρχηγός της ΝΔ το πληροφορείται καθημερινά – αν δεν το γνωρίζει εκ των έσω…

Όπως λοιπόν ο ίδιος, έτσι και η κοινωνία, γίνονται κοινωνοί προβλέψεων (τελευταία του νομπελίστα οικονομολόγου, Τζόζεφ Στίγκλιτς) που φέρουν την Ευρώπη να βυθίζεται στην ύφεση με επιπτώσεις “λιτότητα, αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, περισσότερη ανεργία και διαιώνιση των δημοσιονομικών προβλημάτων” και το ευρώ να οδηγείται σε κατάρρευση.

Προφανώς, οι προβλέψεις ούτε ανεδαφικές, ούτε αναιτιολόγητες είναι. Όπως προφανές είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς (και άλλοι…) προβλέπουν πως εντός του 2012 θα έλθει η μέρα της Κρίσης όπου η Ευρώπη θα εξαναγκαστεί εκ των πραγμάτων να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα. Έως τότε μέλημα των Ευρωπαίων ηγετών είναι να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, με την ελάχιστη δυνατή παρεμβολή στη διαιώνιση του προβλήματος.

Συνεπώς, για τον Αντώνη Σαμαρά η όποια παρεμβολή του για πρόωρες εκλογές, εκτός από τον ίδιο, θα είχε και καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα, της οποίας ως φαίνεται, εθνικό μέλημα πλέον είναι, να μη καταρρεύσει νωρίτερα από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Previous articleKEYNES WAS RIGHT
Next articleΕΛΛΗΝΕΣ: ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.