Να πάμε στις κάλπες με το κεφάλι ψηλά και τη συνείδηση καθαρή για όποια επιλογή κάνει ο καθένας. Η επιλογή θα είναι σωστή, αρκεί να είναι δουλεμένη στο μυαλό του και να βασίζεται σε κάποια λογικά επιχειρήματα. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της δημοκρατίας. Εξαιρούνται οι αποφασισμένοι (και οι αμετανόητοι), οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν εμπίπτουν στις προδιαγραφές των κρινόντων το αποτέλεσμα. Κάθε βιασμένη ψήφος για κάθε λόγο (φόβο, πίεση, έξωση από ευρώ κ.ά.) είναι μη δημοκρατική έκφραση βούλησης.

Η άποψη ότι κρίνεται το μέλλον της χώρας, με όλο το σεβασμό προς τα πρόσωπα που την εκφράζουν, είναι κοινότοπη και καθόλου παραγωγική. Πάντα σε κάθε εκλογή κρίνεται το μέλλον της χώρας. Η άλλη άποψη, ότι δηλαδή αν δεν ψηφίσουμε σωστά, «κινδυνεύουμε», είναι πέρα για πέρα αβάσιμη. Πρώτον, διότι κανείς δεν ορίζει αντικειμενικά το τι είναι σωστό και τι λάθος και, δεύτερον, διότι δεν κινδυνεύουμε από τίποτε, η ζωή θα συνεχισθεί και η χώρα θα ξαναβρεί τον δρόμο της, ό,τι και να ψηφίσει ο καθένας μας. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η φυσική νομοτέλεια δεν αρέσκεται ούτε σε κενά ούτε σε εκκρεμότητες. Θα μάθουν οι Έλληνες να ζουν κάτω από νέες πολιτικές συνθήκες και οι πολιτικοί θα ακολουθήσουν την αναγκαιότητα των στιγμών απέναντι στην ιστορική πορεία του έθνους. Τέλος, η άποψη πως ο κ. Τσίπρας θα πάει στις Βρυξέλλες και θα τους τρίξει τα δόντια είναι τόσο απίθανη όσο ότι ο κ. Σαμαράς (με ή χωρίς τον κ. Βενιζέλο) θα αναθεωρήσουν το μνημόνιο τη Δευτέρα το πρωί!

Ασφαλώς, όσοι βλέπουμε έτσι τα πράγματα, δεν είμαστε ούτε αιθεροβάμονες ούτε καθυστερημένοι νοητικά. Ζούμε σε αυτή τη χώρα και έχει περάσει από το πετσί μας η ζημιά που συντελείται διαχρονικά, διότι δεν μπορούμε να οργανώσουμε τη λειτουργία του κράτους και δεν έχουμε τίμιους πολιτικούς. Γνωρίζουμε όμως ταυτόχρονα πως το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Αλλά κυρίως αρνούμεθα να κάνουμε το φόβο μόνιμο παράγοντα των αποφάσεών μας για το μέλλον.

Η χώρα έχει βρεθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε καταστάσεις παρόμοιες. Η Ελλάδα, παρά την γκρινιάρικη επιμονή μιας μερίδας του πληθυσμού, προχωρά σταθερά, παρά τα λάθη της. Ναι, η πορεία δεν είναι ευθεία και έχει πολλά πισωγυρίσματα και σκαμπανεβάσματα. Ναι, στην πορεία κάποιοι εκμεταλλεύονται τους πολλούς. Ναι, ορισμένες φορές βρισκόμαστε τελευταίοι στον παγκόσμιο στίβο. Αλλά τελικά δεν παύουμε να έχουμε πολλές αρετές, πολλές φυσικές δυνάμεις και πολύ ανθρώπινο κεφάλαιο που τελικά βγαίνει.

Previous articleΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΤΑΒΛΙ
Next articlePLUTOCRACY, PARALYSIS, PERPLEXITY
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κώστας είναι οικονομολόγος. Γεννήθηκε το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήθελε να γίνει Αρχαιολόγος αλλά σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων. Το 1979 προσλήφθηκε ως Ελεγκτής στην μετά είκοσι χρόνια «δολοφονηθείσα» ελεγκτική εταιρία Arthur Andersen. Από τότε πήρε το δρόμο της επιχειρηματικής οργάνωσης και της πληροφορικής. Άρα τον Αύγουστο του 2011 συμπληρώνει 32 χρόνια έντονης επαγγελματικής εμπειρίας στην πρώτη γραμμή των θεμάτων εκσυγχρονισμού και οργάνωσης των επιχειρήσεων. Τα τελευταία 22 χρόνια είναι επιχειρηματίας της τεχνολογίας. Έχει εμπειρίες συνεργασίας μέσα από εκατοντάδες εταιρίες και οργανισμούς σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Βουλγαρία, η Γερμανία και άλλες, όπου λειτούργησε ως προμηθευτής και σύμβουλος υπηρεσιών και λογισμικού. Για δυο χρόνια υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.