Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, τη Δευτέρα η χώρα θα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Το αστείο με τις διερευνητικές που ζήσαμε προ μηνός δεν μπορεί να επαναληφθεί. Ούτε βεβαίως άλλη μια εκλογική αναμέτρηση αντέχει η χώρα.

Οι ηγεσίες των κομμάτων πρέπει να σοβαρευτούν. Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές όταν με δάκρυα και αίμα είχε μαζευτεί στα ταμεία του κράτους πλεόνασμα 2,8 δισ. €. Τώρα τα ταμεία είναι και πάλι άδεια και η χώρα κινδυνεύει να κηρύξει κι επίσημα στάση πληρωμών.

Οι κομματικοί εγωισμοί σπατάλησαν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αρχικά ο Αντώνης Σαμαράς που προκάλεσε εκλογές πιστεύοντας ότι θα κερδίσει την αυτοδυναμία και δευτερευόντως ο Αλέξης Τσίπρας που είδε ανοικτό το παράθυρο της πρωθυπουργίας.

Εκείνο που μένει να κάνουν από την επομένη των εκλογών είναι αποκλειστικά το πατριωτικό τους καθήκον. Και αυτό εν προκειμένω συνεπάγεται την αποδοχή του όποιου εκλογικού αποτελέσματος. Προ ημερών ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει πως το κόμμα του είναι η μόνη δύναμη που εγγυάται την πολιτική ομαλότητα. Μένει να το επιβεβαιώσει και στην πράξη. Διότι, αν χάσει τις εκλογές δεν θα νομιμοποιείται να παρασύρει τον κόσμο στους δρόμους. Αποκλειστική του υποχρέωση θα είναι να ασκήσει με υπευθυνότητα και σύνεση καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ. Στην περίπτωση που βρεθεί στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και μέσο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας – όπως διαβεβαίωνε προεκλογικά.

Παράλληλα, από την πλευρά τους τα …μικρότερα κόμματα που θα βρουν μια θέση στη νέα Βουλή, οφείλουν να τηρήσουν υπεύθυνη στάση. Η θέση για παράδειγμα του Ευάγγελου Βενιζέλου για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης ακούγεται σωστή, πλην όμως δεν είναι πολιτικά εφαρμόσιμη. Διότι, στις δημοκρατίες υπάρχουν τα κόμματα που πλειοψηφούν και κυβερνούν και τα κόμματα που μειοψηφούν και ασκούν αντιπολίτευση.

Είναι λοιπόν σαφές πως στο επερχόμενο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχει είτε η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως βασικός κυβερνητικός εταίρος και σε καμία περίπτωση και οι δυο μαζί. Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς έχει φροντίσει να καλλιεργήσει ένα κλίμα πόλωσης που δεν θα του επιτρέψει την επόμενη μέρα να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος ακολούθησε στην πόλωση με ένταση της σκανδαλολογίας.

Κρίσιμο εθνικά ζητούμενο, είναι την επομένη των εκλογών, η προεκλογική κομματική πόλωση να μην μετατραπεί σε μετεκλογικό εθνικό διχασμό. Μετά τη οδυνηρή λιτότητα είναι το μόνο που δεν θα μπορούσε να υποστεί η κοινωνία και να αντέξει η Ελλάδα…

Previous articleΠΟΙΟΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Next articleNOTA RES MALA*: Η ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΣΜΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.