Η εμμονή του Γιώργου Παπανδρέου για εκλογή νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από τη βάση δεν μπορεί να θεωρείται συμψηφισμός στην επιμονή των Ανδρέα Λοβέρδου και Ευάγγελου Βενιζέλου να διαγραφούν όσοι την περασμένη Κυριακή καταψήφισαν τη δανειακή σύμβαση. Κι ο λόγος είναι απλός. Θέματα πολιτικής ουσίας, θεσμικής και ηθικής τάξης δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο συνδιαλλαγής.

Η εκλογή αρχηγού από τη βάση προβλέπεται από το Καταστατικό του κόμματος και για λόγους θεσμικής τάξης πρέπει να τηρηθεί ανεξαρτήτου των συνθηκών. Σε ό,τι δε αφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο οφείλει να την αποδεχθεί, καθώς ήταν ο μόνος που το 2004 πρόβαλε αντιρρήσεις στη “κατ” απονομή” διαδοχή του Κώστα Σημίτη από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ως εκ τούτου θα ήταν ηθικά εκτεθειμένος αν αξίωνε τώρα παρόμοια μεθόδευση με εκείνη που κατήγγειλε προ ετών. Σε ό,τι δε αφορά στον Γιώργο Παπανδρέου οι “ανοικτές διαδικασίες” είναι το πολιτικό στίγμα που θέλει να κληροδοτήσει στο κόμμα και αντίθετο μεθόδευση θα επιβάρυνε την υστεροφημία του.

Πέραν αυτών όμως, εκλογή αρχηγού από τη βάση δίνει την ευκαιρία στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να εκφραστούν και δια της ψήφου τους να μαζέψουν κάπως τα συντρίμμια ενός κόμματος εξουσίας που διαλύεται. Από πλευράς πολιτικής ουσίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα έπρεπε να επιθυμεί να ηγηθεί ενός κόμματος “ακρωτηριασμένου” όπως ο ίδιος ομολόγησε, που μετά βίας θα συγκέντρωνε ένα 11% στις επερχόμενες εκλογές. Πολύ δε περισσότερο, ουδείς εκ των “κορυφαίων” του Κινήματος θα επιθυμούσε να εμπεδωθεί στην κοινωνία η αντίληψη πως το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα “κόμμα αξιωματούχων” που παζαρεύουν τον καταμερισμό και τη διατήρηση των κομματικών τους προνομίων μέσα από ένα ελεγχόμενο παιχνίδι κομματικών μηχανισμών.

Όσο λοιπόν κι αν δεν το επιθυμούν. Όσο και αν διστάζουν να αναμετρηθούν με την αυστηρή κριτική, οργή, απαξίωση (ό,τι θέλει ο καθένας βάζει) των ψηφοφόρων τους, οι “ανοικτές διαδικασίες” τώρα, είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για του ΠΑΣΟΚ για “ανασύσταση” και “ανάσταση”, όπως το προσδιόρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το θέμα είναι λοιπόν αν θα δοθεί σε όλους η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτές κι εδώ είναι το μεγάλο (προς επίλυση) ζήτημα. Διότι αν αυτή τη στιγμή υπήρχαν υποψήφιοι που θα μπορούσαν με αξιώσεις να σταθούν απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν μπορεί παρά να εκφράζουν το αντιμνημονιακό μπλοκ. Πλην όμως μετά την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής βρίσκονται εκτός ΠΑΣΟΚ, επειδή επιχείρησαν να αξιοποιήσουν πολιτικά τη διαφοροποίηση που τους επέτρεψαν να έχουν όσοι δεν διαφοροποιήθηκαν…

Previous articleWHEN PEOPLE GET THE POWER: ΓΙΝΕΤΑΙ
Next articleΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.