Είναι μικρούλα και μόνη, με πανέμορφα υγρά μάτια. Αποχωρίστηκε πρόωρα τη μαμά της, μα καταφέρνει να επιβιώσει. Τις νύχτες, ξαγρυπνά στα κρύα βορειοαιγαιοπελαγίτικα νερά, αναζητώντας τροφή. Τις μέρες, λιάζεται αμέριμνη στις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Σάμου. Παίρνει θέση ανάμεσα στους λουόμενους και κοιμάται αμέριμνη. Θεωρεί δεδομένα τα βλέμματα θαυμασμού και απορίας, αδιαφορεί πλήρως για το πόσο η συμπεριφορά της αντίκειται στη μοναχικότητα που επιδεικνύει το είδος της και αναζητά την επαφή με τον άνθρωπο!

Πρόκειται για μια μικρούλα μεσογειακή φώκια μονάχους-μονάχους, που διανύει το πρώτο έτος της ζωής της. Το είδος της, συνηθίζει να διαβιεί μακριά από την ανθρώπινη παρουσία και αποφεύγει κάθε τόπο που συχνάζουν τα πλήθη. Η ζωή τους είναι σχεδόν άγνωστη στον κόσμο και οι περισσότεροι, έχουμε δει φώκιες είτε σε φωτογραφίες, είτε σε κάποια τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ.

Όμως όχι… Η μικρούλα φώκια της Σάμου, φαίνεται να αγάπησε τον άνθρωπο και διεκδικεί σθεναρά την επαφή μαζί του. Συχνάζει μπροστά στα παραλιακά καφέ, κοιμάται σε παραλίες μπροστά από πολύβουα εστιατόρια, λιάζεται δίπλα σε ξαπλώστρες και κάποιοι την είδαν ως και στο σημείο που βρίσκεται το τρυπάνι του εργοταξίου στην παραλιακή Βαθέος!

«Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση και μια πρωτοφανή συμπεριφορά φώκιας μονάχους μονάχους, καθώς το είδος της συνήθως αποφεύγει σθεναρά την παραμικρή επαφή με τους ανθρώπους» σημειώνει η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κα Αναστασία Μήλιου.

[quote text_size=»small»]

Η αντίδραση του κόσμου στην εμφάνιση της μικρής φώκιας, ποικίλει. Άλλοι ξαφνιάζονται, άλλοι τρομάζουν, οι τουρίστες έκπληκτοι διαπιστώνουν ενθουσιασμένοι πως δε χρειάζεται να ταξιδέψουν στην Ανταρκτική για να δουν φώκια από κοντά.

[/quote]

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι, που από κακώς εννοούμενη «φιλοζωϊκή» συμπεριφορά, επιχειρούν να προσφέρουν τροφή στο ζώο. Κάτι τέτοιο δημιουργεί τον τεράστιο κίνδυνο η φώκια να μάθει να τρέφεται από τον άνθρωπο και να μην αναζητά η ίδια την τροφή της, πράγμα που είναι επιστημονικά βέβαιο πως θα οδηγήσει στο θάνατό της! Με ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» καλεί τους πολίτες να μην επιχειρούν να της προσφέρουν φαγητό και ζητά εθελοντές για την παρατήρηση της συμπεριφοράς του άγριου αυτού θαλάσσιου θηλαστικού. Οι ερευνητές του, έχουν καταγράψει τεράστιο αριθμό ωρών παρακολούθησης και καταγραφής των συνθηκών διαβίωσης της μικρής φώκιας από τις 20 Μαρτίου 2014 που πρωτοεμφανίστηκε στη Σάμο.

«Υποθέτουμε πως υπάρχει μία και μοναδική φώκια σε ολόκληρη την Ιταλία, μα… δεν την έχουμε καν δει!» δηλώνουν Ιταλοί επιστήμονες που έσπευσαν στη Σάμο για να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά της. Η αλήθεια είναι πως η μοναδική ίσως στην ιστορία της φώκιας μονάχους-μονάχους, «κοινωνικοποίηση», έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον επιστημόνων από διάφορα μέρη του κόσμου.

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή που διαπιστώθηκε εμφάνιση της φώκιας στην παράκτια ζώνη της Σάμου, η ερευνητική μας ομάδα παρακολουθεί  -ως είθισται- με διακριτικότητα, τη συμπεριφορά του σπάνιου αυτού ζώου» σημειώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης. «Η παρουσία των ερευνητών είναι αθέατη, όπως γίνεται πάντα στη διαχείριση των αγρίων ζώων, ώστε αυτά να μη συνηθίσουν στην ανθρώπινη παρουσία, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την επιβίωσή τους. Αποτρέπουμε τον κόσμο να την πλησιάζει, να τη φωτογραφίζει ή να της προσφέρει τροφή, προκειμένου να μην αναπτυχθούν συνθήκες εξάρτησης!»

Η φώκια εμφανίζει μια δερματική πάθηση όχι επικίνδυνη για την επιβίωσή της, ωστόσο ελήφθησαν δείγματα DNA του ζώου από επιστημονική ομάδα της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τη Μ.o.Μ.

«Οι ερευνητές μας» σημειώνει η διευθύντρια έρευνας του «Αρχιπελάγους» κα Αναστασία Μήλιου, «έχουν συμπληρώσει πολλές εκατοντάδες ωρών παρακολούθησης της φώκιας και μελέτης της ιδιαίτερης αυτής συμπεριφοράς της. Παράλληλα, φροντίζουμε για την ασφάλειά της και μεριμνούμε προκειμένου να τηρείται αυστηρά η Ελληνική νομοθεσία περί προστασίας των αγρίων ζώων!»

Μεγάλη «τύχη» αποτελεί πάντως για τους Έλληνες και δη τους Σαμιώτες, να βλέπουν από κοντά, αυτό το πανέμορφο και μοναχικό πλάσμα που για άγνωστους λόγους κοινωνικοποιήθηκε έντονα και επέλεξε να αγαπήσει τον άνθρωπο-τον μεγάλο αίτιο για τη δραματική μείωση του είδους του!

Previous articleΓΙΑΤΙ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ;
Next articleΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΟΥΤΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΥΤΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΙΚΑΡΙΟΥ
Η Μαργαρίτα είναι δημοσιογράφος και σύμβουλος σε θέματα Επικοινωνίας-Δημοσίων Σχέσεων και Προβολής. Συνεργάζεται με το “Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου” στο τμήμα Marketing. Είναι Cluster Facilitator (CF) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CADIC (Cross-Enterprise Assessment and Development of Intellectual Capital). Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο στις Οικονομικές Επιστήμες και είναι Αριστούχος απόφοιτος της Σχολής ΝΟΜΙΚΩΝ Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Μαθηματικών της Σχολής ΘΕΤΙΚΩΝ Επιστημών. Έχει βραβευτεί για το συγγραφικό της έργο από το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει τιμηθεί με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ. Είναι πιστοποιημένη δημοσιογράφος, διαπιστευμένη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία, με καθημερινή δημοσιογραφική εκπομπή στα ερτζιανά. Έχει διατελέσει διευθύντρια εφημερίδος επί 12 συναπτά έτη, είναι ανταποκρίτρια του Ομογενειακού Πρακτορείου Ειδήσεων και συνεργάζεται με εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς και περιοδικά στοχευμένα στον πολιτισμό και τουρισμό. Επί τριετία ήταν Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ποντοπλοΐας και έχει διατελέσει στέλεχος Αθηναϊκών επιχειρήσεων στον τομέα δημοσίων σχέσεων και marketing. Επίσης, έχει εργαστεί στο χώρο της εκπαίδευσης ως καθηγήτρια.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.