Ο Κώστας Συλιγράδος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το facebook είναι πύργος Βαβέλ. Και από τον τρόπο που γίνεται η χρήση του αποδεικνύεται η αδυναμία των Ελλήνων να συνεννοηθούν σε απλά καθημερινά πράγματα – πόσο μάλλον στα σοβαρά.


«Σάτρα πάτρα » που λέει ο λαός μάθαμε πριν μερικά χρόνια το Facebook και τη χρήση του. 

Άλλοι για ιντερνετικό καμάκι. Άλλοι για να βγάλουν τα εσώψυχα τους. Άλλοι για λόγους επίδειξης της μεγαλομανίας τους. Άλλοι για να φτιάξουν προφίλ. Και κάποιοι, περισσότερο σοβαροί, να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους στο πλαίσιο του marketing. Ή ακόμα και για να επικοινωνήσουν τα πολιτικά τους πιστεύω. Λόγοι βασικοί, όχι οι μόνοι… 

Γενικά, είναι, θα έλεγα, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους μας ώστε να αποκτήσουμε τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που δικαιούμαστε. 

Είναι φτηνό, γρήγορο, εύκολο, εύχρηστο, και δεν προϋποθέτει απολογία σε κανένα για το αν θα δημοσιεύσεις την οποιαδήποτε γνώμη. Ή ακόμα κι αν εκθέσεις απόκρυφα μέρη του σώματος σου που θα θαυμάσουν κάποιοι άλλοι… 

Αποτελεί για πολλούς άλλωστε και ένα κανόνα ή τρόπο επιβεβαίωσης που όλοι λίγο πολλοί έχουμε ανάγκη. 

Γίνεται συχνά πεδίο αντιπαράθεσης με φόντο πολιτικό, εσωκομματικό, ποδοσφαιρικό. Αλλά και τόπος για έξυπνα βίντεο, ρητά, μαντινάδες. Μέχρι και καταγγελίες που θα ζήλευαν και επαγγελματίες ρεπόρτερ. 

Πύργος Βαβέλ το Facebook

Ας μου επιτρέψετε δύο γρήγορες παρατηρήσεις για τους χρήστες του facebook. 

Με αφορμή δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις μου (μια φώτο με το γιο μου και μια που αφορούσε την περιβόητη πλέον παλιά φώτο του τίτλου της ΕΡΤ που έλεγε «ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΡΑΦΗΝΑ ΠΕΝΤΕΛΗ) καθώς επίσης και ακόμα ένα περιστατικό που αφορούσε σχόλιο φίλου μου σε μια δημοσίευση άλλου συναδέλφου κατάλαβα δύο πράγματα που είναι αξία προβληματισμού όλων. 

1ον: Βλέπουμε φωτο και χωρίς να διαβάσουμε το σχετικό κείμενο καταλαβαίνουμε ό,τι θέλει ο καθένας. Όμως αυτό είναι απόλυτα άσχετο με το περιεχόμενο του δημοσιευμένου κειμένου. 

2ον: Όταν ο αναγνώστης θέλει να καταλάβει κάτι αυτό που θέλει ότι και να γράφεις, αυτός θα καταλάβει αυτό που θέλει και τον εξυπηρετεί. Οι περισσότεροι δε απλά πατάνε like επειδή εγώ ή κάποιος άλλος έγραψε κάτι, μηχανικά. 

Συμπέρασμα: Ένας λαός που δεν μπορεί να συνεννοηθεί σε απλά πράγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως περιμένουμε να συνεννοηθεί σε πιο σοβαρά θέματα. 

Συνεπαγωγή: Θλίψη για την παιδεία που κουβαλάμε, τον τρόπο που λειτουργούμε, και το πως αντιλαμβανόμαστε μια πραγματικότητα. 

Αποτέλεσμα: Πύργος Βαβέλ και φυσικά Μπάχαλο…

Previous articleΗ μόδα με τα εμπάργκο στα κανάλια
Next articleΤα ελληνικά τζάκια της παρακμής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΛΙΓΑΡΔΟΣ
Ο Κώστας Γ. Συλιγάρδος είναι δημοσιογράφος, απόφοιτος σχολής (ΙΕΚ) Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Επικοινωνία της Αθήνας. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης. Εργάζεται στον χώρο των ΜΜΕ από το 1992 στην Αθήνα αλλά και στο Ηράκλειο. Στην Κρήτη έχει εργαστεί στο Κρήτη Tv (ως το 2000) και ως σήμερα στην τηλεόραση Creta ως παραγωγός ενημερωτικών εκπομπών και ως το 2009 ως Κεντρικός Παρουσιαστής του Δελτίου Ειδήσεων του σταθμού. Η συμπλήρωση των 27 χρόνων ραδιοφωνικής παρουσίας, τον βρίσκει στο Ράδιο Κρήτη όπου επιμελείται και παρουσιάζει την καθημερινή Εκπομπή «Πυξίδα» (09:00-11:00). Έχει εργαστεί παράλληλα στον έντυπο τύπο σε εφημερίδες και περιοδικά για αρκετά χρόνια σε διάφορες θέσεις ευθύνης, κι έχει εκδώσει ο ίδιος κλαδικά και θεματικά περιοδικά αλλά και ξενόγλωσσες εφημερίδες. Σήμερα είναι επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας του Κρητικού ειδησεογραφικού site flashnews.gr στην Ανατολική Κρήτη. Συνεργάστηκε κατά διαστήματα ως υπεύθυνος αλλά και σύμβουλος σε εκδοτικές εργασίες καθώς και σε τμήματα επικοινωνίας ιδιωτικών φορέων. Έχει διδάξει δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε παράρτημα Βρετανικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Το 2014 ήταν ο μόνος Έλληνας δημοσιογράφος που βραβεύτηκε σε διεθνές διαγωνισμό δημοσιογραφίας με το Ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας από τον όμιλο Γκριμάλντι στην Ρώμη της Ιταλίας, για το ντοκιμαντέρ του "Θαλάσσιοι δρόμοι".

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.