Γιατί είναι τόσο σημαντικοί οι χυμοί; Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλά από τα σημαντικά ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά τα οποία χρειαζόμαστε για να είμαστε γεμάτοι ενεργεία και να καταπολεμούμε τις ασθένειες. Το να ετοιμάζουμε ένα χυμό από φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά, είναι ένας εύκολος και γευστικός τρόπος για να λαμβάνουμε αυτές τις θρεπτικές ουσίες.

Ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος να προσθέσετε χρονιά στη ζωή σας; Αυτό που τρώμε καθημερινά είναι η κυρία πηγή ενεργείας.

Πολλοί από μας ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτα ή λαχανικά κάθε μέρα, αλλά πολλοί από εμάς το αμελούμε. Εν γνώσει μας ή όχι, υπονομεύουμε την ποιότητα του φαγητού μας, καταναλώνοντας λάθος τροφές ή παραλείπουμε εντελώς κάποια γεύματα.

[quote text_size=»small»]

Οι σπιτικοί χυμοί και τα ροφήματα είναι ένας απλός, απολαυστικός και σχετικά φθηνός τρόπος να λαμβάνουμε τις σωστές ποσότητες από τις σωστές τροφές, που τονώνουν την ενεργητικότητα μας και βοηθούν ώστε να έχουμε μια γενική αίσθηση ευφορίας.

[/quote]

Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, οι τροφές έχουν μεγάλο και μόνιμο αντίκτυπο στην επιβίωση, την υγεία, τον ρυθμό γήρανσης και τη μακροβιότητά μας.

Οι τροφές είναι ουσιαστικά ένα σύνολο χημικών ενώσεων μεγάλης πολυπλοκότητας, που εισέρχονται στα κύτταρα μας μεταβάλλοντας τη σύστασή τους και καθορίζοντας την ενεργητικότητά τους. Μολονότι μπορεί να μην τις βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο, οι τροφές είναι ισχυρά πακέτα ουσιών με φαρμακολογικές ιδιότητες, που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των κυττάρων μας.

[quote text_size=»small»]

Καθώς γερνάνε τα κύτταρα μας γερνάει και το σώμα μας. Η ταχύτητα με την οποία γερνάνε τα κύτταρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τροφές με τις οποίες τα τροφοδοτούμε, δηλαδή από το αν οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες ή φτωχές σε αντιοξειδωτικά και πλούσιες σε ελεύθερες ρίζες.

[/quote]

Όταν εμπλουτίσουμε το σώμα μας με τροφές που είναι πλούσιες σε αυτά τα αντιοξειδωτικά, τότε τα κύτταρά μας έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στις επιθέσεις του χρόνου και των ελευθέρων ριζών, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία της γήρανσης και των νόσων που σχετίζονται με αυτήν. Μπορούμε να αναπληρώσουμε το έλλειμμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχειών, χρησιμοποιώντας φρέσκους χυμούς από φρούτα και λαχανικά.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν ενεργά ένζυμα και είναι δυναμικός ρυθμιστής στην υγεία μας. Καταναλώνοντας χυμούς από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, διατηρούμε ένα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες, που δρουν ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τους χυμούς μόνο από φρούτα, που συνήθως έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία, περιέχοντας τη μικρότερη δυνατή περιεκτικότητα υδατανθράκων.

Όσον αφορά τις θρεπτικές ουσίες, πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό χημικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ιδιότητες που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην καταπολέμηση και την πρόληψη ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών. Είναι επίσης, η πλουσιότερη πηγή μεταλλικών αλάτων και βιταμινών.

Το νερό που περιέχουν τα λαχανικά έχει χαρακτηριστικά που διαφέρουν από αυτά του νερού πηγής και τα οποία το κάνουν πλέον κατάλληλο για να αναπληρώσει τα αποθέματα νερού που χάνει ο οργανισμός μέσω των διαφόρων απεκκριτικών λειτουργιών, όπως η ούρηση, η αναπνοή και η εφίδρωση. Επίσης, είναι πλούσια σε χλωροφύλλη. Οι χυμοί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων.

Όλα τα λαχανικά και φρέσκα φρούτα έχουν έντονη αλκαλική δράση, που εμποδίζει την υπερίσχυση των όξινων ουσιών.

[quote text_size=»small»]

Βοηθούν στην καταπολέμηση των ενδογενών αυτών παραγόντων που προκαλούν βλάβη στο DNA με τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες, όπως: οι βιταμίνες C, Ε, οι πολυφαινόλες και οι φυτοχημικές ουσίες των λαχανικών.

[/quote]

Στις ημέρες μας, με τους γοργούς ρυθμούς της ζωής, η επιλογή της κατανάλωσης ενός φρέσκο-στυμμένου χυμού από φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και λαχανικά, θεωρείται πολύ καλή. Οι φυτικοί χυμοί απορροφώνται γρήγορα κατά την κυκλοφορία του αίματός μας. Κατά συνέπεια, στα κύτταρά μας παρέχονται γρήγορα οι θρεπτικές ουσίες που τα τρέφουν.

Συστατικά των λαχανικών

Τα λαχανικά αν και περιέχουν 80-95% νερό, συνεισφέρουν στο διαιτολόγιο με σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Αποτελούν και αυτά, όπως και τα φρούτα, τροφή βασική για την διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος. Η θρεπτικότητα των λαχανικών εξαρτάται από την ποικιλία, την ωριμότητα, την έκθεση στον ήλιο, το έδαφος κ.λπ.

Τα κυριότερα συστατικά τους είναι :

– Νερό. Όπως ήδη αναφέραμε περιέχουν 80-95% νερό. Το νερό που περιέχεται στα φυτά είναι «βιολογικό», μιας και υπάρχει στο εσωτερικό ζωντανών οργανισμών.

– Πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες των λαχανικών είναι υψηλής βιολογικής αξίας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και στην αντιμετώπιση της υπερχοληστεριναιμίας.

– Σάκχαρα. Θεωρούνται η κύρια πηγή κυτταρινών (κυρίως σελουλόζη – κυτταρίνη). Περιέχουν επίσης σάκχαρα με την μορφή πηκτίνης.

– Μεταλλικά άλατα. Οι καρποί των κηπευτικών (π.χ. ντομάτες) είναι πλούσιοι σε κάλιο, ενώ τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) περιέχουν σε υψηλό ποσοστό σίδηρο. Επίσης, περιέχονται και μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

– Βιταμίνες. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες εξαρτάται από την σύσταση του εδάφους, τις μεθόδους καλλιέργειας, το χρονικό διάστημα μεταξύ συγκομιδής και κατανάλωσης, κ.λπ. Η υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμινών συναντάται στα βιολογικά λαχανικά, αμέσως μετά την συγκομιδή. Γενικότερα θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα πράσινα λαχανικά (π.χ. μαρούλι, κουνουπίδι) είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε β-καροτίνη αλλά και σε φολλικό οξύ, ενώ τα ριζώδη λαχανικά (π.χ. καρότα, παντζάρια) είναι πλούσια κυρίως σε βιταμίνη Α.

Previous articleΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΑΚΟΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ
Next article72 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ …ΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΜΑΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ματίνα γεννήθηκε στη Σπάρτη και μετανάστευσε στης Ηνωμένες Πολιτείες. Ειναι απόφοιτος του John Jay High School, Brooklyn, N.Y. 1968 του Brooklyn College, Associate in Arts Degree, 1971, Πτυχίο A.A. · Προπτυχιακές Σπουδές: Southwest Florida College, Naples, Fla., U.S.A. Σπούδασε Φυσικοπαθητική Θεραπευτική και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της στο College of Naturopathic and Complementary Medicine της Αγγλίας. Κατέχει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Naturopathic Doctor. 2006 Ορμώμενη από την αγάπη της για τη διατροφή και την θεραπεία για την πρόληψη των παθήσεων μέσο της υγιεινής διατροφής, απέκτησε δεύτερο πτυχίο Natural Nutritional Therapeutics Diploma από το International School of Natural Medicine της Αγγλίας το 1986. · Ολοκλήρωσε τετραετείς σπουδές Βελονισμού και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και αποφοίτησε το 2000, από το College of Oriental Medicine της Αγγλίας. Απέκτησε Lic. Dip. Master Ac., TCM. · Medicina Alternativa, Open International University for Complimentrary Medicines– PhD. Doctor of Philosophy in Clinical Naturopathy. Διδακτορικό Δίπλωμα – Τίτλος διδακτορικής διατριβής: Treating depression and anxiety with Naturopathic Medicine. · Σπούδασε Ομοιοπαθητική Ιατρική στο College of Naturopathic and Complementary Medicine του Λονδίνου και αποφοίτησε μετά από τριετή εκπαίδευση το 2008. Dip. Homeopathy.

1 COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.