Μέχρι τώρα οι δανειστές πίεζαν κι εκβίαζαν το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Από χθες έδειξαν διάθεση να εκβιάσουν απευθείας και τον ελληνικό λαό!

Οι “διαρροές” που θέλουν Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία να αξιώνουν πρώτα τη διενέργεια εκλογών και μετά την καταβολή του δανείου “στήριξης” αποτελεί ουσιαστικά απαίτηση, τη δανειακή σύμβαση (και τα απεχθή μέτρα λιτότητας που τη συνοδεύουν) να την κυρώσει όχι μόνο το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και ο ελληνικός λαός.

Η μεθόδευση είναι εμφανής! Οι δανειστές “δυσπιστούν” ως προς την “αξιοπιστία” του ελληνικού πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει τα μέτρα. Πλην όμως δεν πρόκειται μόνο για “αναξιοπιστία”. Το αληθές είναι πως η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση. Ο πρωθυπουργός είναι διορισμένος και όχι εκλεγμένος, τα δυο κόμματα εξουσίας έχουν χάσει μεγάλο της δύναμης τους με τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανοδική τάση των κομμάτων της Αριστεράς και το αντιμνημονιακό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία ολοένα και διογκώνεται.

Υπό αυτές τις συνθήκες αμφισβητείται η δυνατότητα του Λουκά Παπαδήμου να ολοκληρώσει το έργο του – όπως συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί τον περασμένο Νοέμβριο. Πολύ δε περισσότερο μια κυβέρνηση τεχνοκράτων (όπως προτείνεται με διάφορες παραλλαγές) να εφαρμόσει τη δανειακή σύμβαση. Η κοινωνική πίεση για διενέργεια εκλογών που θα εκτονώσουν το λαϊκό αίσθημα αυξάνεται καθημερινά και η πίεση είναι αισθητή στις ηγεσίες των κομμάτων.

Πλέον γίνεται εμφανής και στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων που θεωρούν ότι την πίστωση του νέου δανείου θα ακολουθήσει προεκλογική εκστρατεία και χαλάρωση της προσπάθειας από την κυβέρνηση που θα προκύψει. Στο πλαίσιο αυτό οι γραπτές διαβεβαιώσεις δεν αρκούν πόσο μάλλον που δεν είναι βέβαιο ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κερδίσει την αυτοδυναμία (διότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι καν υποψήφιος…)

Συνεπώς, είναι εύλογο να θέλουν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων. Θέλουν να παγώσουν τα πάντα, να γίνουν εκλογές και μετά να ανοίξουν τους κρουνούς της δανειοδότησης. Είναι όμως σαφές ότι η εξπρές προεκλογική περίοδος θα διενεργηθεί υπό την απειλή, την πίεση και τον εκφοβισμό της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Το δίλημμα νέες θυσίες και περικοπές ή εθνική καταστροφή θα τεθεί ευθέως, όχι πια στους Έλληνες βουλευτές, αλλά ευθέως στους Έλληνες πολίτες.

Μετά από δυο χρόνια λιτότητας και μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, ίσως να είναι καλύτερο (και σίγουρα δημοκρατικότερο) να δοθεί στους Έλληνες η ευκαιρία – έστω και υπό καθεστώς εκβιασμού – να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της χώρας τους…

Previous articleΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Next articleΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.