H Κέλλυ Κοντογεώργη σημειώνει πως οι θεσμοί θεωρούν πως το πρόγραμμα Ηρακλής κινείται αργά. Στο μεταξύ όμως οι τράπεζες ξεκίνησαν τις αιτήσεις. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρώτη κατοικία


Άνοιξε ο «χορός» των αιτήσεων για τις πρώτες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων με κρατική εγγύηση μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».

Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί να θεωρούν ότι τα πράγματα έχουν κινηθεί σε αυτό το μέτωπο πιο αργά από ό,τι αρχικά υπολόγιζαν. Η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι τράπεζες είναι αυτές που καλούνται να ανεβάσουν κι άλλο ταχύτητα.

Πρώτη η Eurobank ξεκίνησε τις αιτήσεις

Ήδη χθες η Eurobank υπέβαλε δύο αιτήσεις για την ένταξη τιτλοποιήσεων της «κόκκινων» δανείων, τα οποία πωλούνται με τη μορφή ομολόγων σε funds. Με τις αιτήσεις η τράπεζα ζητεί την παροχή εγγύησης από το Δημόσιο, συνολικού ύψους 1,655 δισ. ευρώ.

Το αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών αφορά το χαρτοφυλάκιο Cairo. Περιέχει δάνεια καταναλωτικά και επιχειρηματικά ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει κάνει η ίδια η τράπεζα οι κρατικές εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στον Ηρακλή θα ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.

To επόμενο κρίσιμο ραντεβού θα είναι η 4η Μαρτίου. Τότε θα γίνει η συνάντηση του επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ (SSM) με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και των ελληνικών τραπεζών. Θα επανεξετάσουν συνολικά το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ύψος των «κόκκινων» δανείων ανέρχονταν σε 71,2 δισ. ευρώ. Στόχος της εφαρμογής του «Ηρακλή» ,είναι η μείωση τους κατά 30 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο η πρώτη κατοικία

Στις συζητήσεις με τους θεσμούς κεντρική θέση έχει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μία αλματώδη αύξηση στους πλειστηριασμούς. Την ίδια ώρα οι θεσμοί πιέζουν να περιοριστεί το πλαίσιο προστασίας.

Από 1ης Μαΐου εξάλλου θα έχουμε και την εφαρμογή του νέου πτωχτευτικού πλαισίου. Αυτό θα είναι και ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Θα μετρήσει σοβαρά στο κρίσιμο Eurogroup του Ιουνίου.

Σε αυτό η Αθήνα περιμένει απαντήσεις στα βασικά αιτήματα της προς τους πιστωτές.

Ωστόσο, μέρα με την μέρα, αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων στην πλατφόρμα για την προστασία της α΄ κατοικίας. Το ίδιο και η προσέλευση δανειοληπτών στις τράπεζες για ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους. Οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών έχουν σημειώσει αύξηση κατά 42% τον τελευταίο μήνα φτάνοντας τις 924.

Προηγούμενο άρθρο280 εκ. ευρώ επιστρέφουν στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΟ κοροναϊός «χτυπάει» τους ισχυρούς του πλανήτη 139 δισ. εξανεμίστηκαν
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ
Η Κέλλυ Κοντογεώργη είναι δημοσιογράφος με μακρά πορεία στον χώρο. Από 2004 έως και σήμερα εργάζεται στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής καλύπτοντας το κοινοβουλευτικό - πολιτικό ρεπορτάζ ενώ τα τελευταία 3 χρόνια παρουσίασε την καθημερινή ζωντανή εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ» όπου βουλευτές και υπουργοί σχολίαζαν θέματα πολιτικής και κοινοβουλευτικής επικαιρότητας. Από το 2015 ασχολείται ως Media Manager με την επικοινωνία, προβολή και προώθηση news-project. Από 2002 – 2006 παρουσίαζε την εκπομπή ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ των Ενόπλων Δυνάμεων. Από το 2012 μέχρι το 2016 συνεργάστηκε με την οικονομικό-πολιτική εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ 90,1. Σε μια εποχή γόνιμη και δημιουργική από το 1993 έως 1995 εργάστηκε στο Υπουργείο Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης. Ενώ την επόμενη δεκαετία απέκτησε μεγάλη ραδιοφωνική εμπειρία (ΚΛΙΚ FM, STATUS, ALPHA radio) στην σύνταξη και εκφώνηση ειδήσεων αλλά και τηλεοπτική (STAR channel, ALPHA TV, TEMPO, NET και MEGA channel) καλύπτοντας ελεύθερο, οικονομικό, στρατιωτικό ρεπορτάζ αλλά και ως αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.