Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι πολιτικός. Παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Λένα Μπανιά εκπαιδευτικό και πατέρας του μικρού Κωνσταντίνου, σπούδασε Δομικός Κτιριακών Έργων στη Σιβιτανίδειο Σχολή και Τοπογράφος Mηχανικός στο ΤΕΙ Αθηνών. Παρακολούθησε πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στη Διαχείριση και Τεχνολογία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει εργαστεί ως Εργοδηγός Δημοσίων Έργων και Τραπεζικό στέλεχος στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
Το Μάρτιο του 2001 ιδρύει την εταιρεία «Επιχειρείν Ε.Ε., Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Τεχνικών Μελετών» με έδρα το Ηράκλειο την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Το Μάρτιο του 2004 πολιτεύεται για πρώτη φορά στο νομό Ηρακλείου με την Νέα Δημοκρατία.
Στις εθνικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2007 εκλέγεται 2ος βουλευτής στο νομό Ηρακλείου ενώ στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 έρχεται 1ος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ηρακλείου.
Στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 επανεκλέγεται βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στο νομό Ηρακλείου.
Κατά την Κοινοβουλευτική του θητεία υπήρξε μέλος της διαρκούς επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέλος της μόνιμης επιτροπής Τεχνολογίας και Έρευνας και της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Το 2007 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Πολιτικά Θέματα (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) ενώ 2010 προχωρά στην ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου του (e-book) με τίτλο Δημόσια Διοίκηση ώρα μηδέν _ Και ο Θεός φοβάται το Ελληνικό Κράτος.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
πρωτογενη πλεονασματα: χαμηλωνει ο πηχησ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ: ΧΑΜΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΗΧΗΣ

Η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, πέτυχε πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια οικονομία με πρωτογενή πλεονάσματα και με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Την επιτυχία αυτή εξήρε και ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου 2015 θέτοντας μάλιστα ως στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 το 1,5% του ΑΕΠ, ώστε να μη λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και να συντηρήσει την ανάπτυξη της οικονομίας που παρέλαβε.

Ο στόχος αυτός υποστηρίχθηκε και στο, κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, «επεξεργασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμά της, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%». Λίγες μέρες μετά, (2 Απριλίου 2015) το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι «παραμένει σταθερό στο στόχο του 1,2%, καθώς αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην ελάχιστη τιμή των προβλέψεών του και όχι στη μέγιστη».

Παράλληλα, την ίδια περίοδο το κείμενο που έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στην Τρόικα στο τέλος Μαρτίου 2015 αναφέρεται ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος έφθανε στο 3,9% του ΑΕΠ.

Δυστυχώς, όσο η κυβέρνηση Τσίπρα αναλωνόταν στην «περήφανη διαπραγμάτευση» για εσωτερική μικροπολιτική κατανάλωση, συντηρούσε την αβεβαιότητα, επιδείνωνε τη χρηματοπιστωτική ασφυξία στην οικονομία, προχωρούσε σε εσωτερική στάση πληρωμών και αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό, με αποτέλεσμα την επιστροφή στα ελλείμματα και την ύφεση. Ύφεση που πιστοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για τα α’ τρίμηνο του 2015, ενώ ακόμη και η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη, αυτή του ΟΟΣΑ, εκτιμά στασιμότητα για φέτος (+0,1%), αντί για ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στο τέλος του 2014.

Η επιστροφή στην ύφεση που προκάλεσε η κυβέρνηση με τις δηλώσεις της και την απραγία της και ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο του έτους, καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε προσδοκία να επιτευχθεί στόχος πρωτογενούς ελλείμματος 3% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό, εξάλλου, προσαρμόστηκε ο φετινός στόχος προς τα κάτω, στο 0,6% που προτείνει η κυβέρνηση και στο 1% περίπου του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές.

Βέβαια, ακόμη και η επίτευξη αυτού του νέου και, κατά πολύ, μειωμένου στόχου απαιτεί νέους, πρόσθετους, δυσβάσταχτους φόρους! Ήδη, ανακοινώθηκαν τα πρώτα δείγματα με τις προτάσεις της κυβέρνησης προς την Τρόικα και το μίνι φορολογικό και, δυστυχώς, έπεται συνέχεια.

Η κυβέρνηση προσπαθεί απελπισμένα να προβάλλει ότι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μεγάλο επίτευγμα.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πολύ μακριά: αυτό δεν είναι «επιτυχία» της κυβέρνησης, αλλά αναγκαστική προσαρμογή στην ύφεση που προκάλεσε και στα ελλείμματα που δημιούργησε.

Συνοπτικά επισημαίνονται τα εξής:

• Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015-2016 οφείλονται στην ύφεση και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού που προκάλεσε η κυβέρνηση.
• Η ανικανότητα της κυβέρνησης εντείνει την αβεβαιότητα και οδηγεί σε συνεχή προσαρμογή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα σε χαμηλότερα επίπεδα, από 3% στο 1,5%, στο 1,2%, στο 0,6% του ΑΕΠ. Και αυτό θα μπορέσει να τηρηθεί μόνο με τη λήψη πρόσθετων μέτρων!
• Είναι σαφές ότι αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος, συνοδεύονται από πολύ δυσμενή μέτρα, ενώ αυξάνουν το χρηματοδοτικό κενό, δημιουργούν μεγαλύτερες ανάγκες δανεισμού και βάζουν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στο νέο Μνημόνιο.
Ουσιαστικά οι θυσίες του λαού των προηγούμενων ετών πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων και απαιτούνται νέα πιο επώδυνα και δυσβάσταχτα μέτρα. Και όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της δημαγωγίας, της ανούσιας ρητορικής, της απραξίας και των μικροπολιτικών εσωκομματικών της συμφερόντων. Ελπίζουμε, έστω και τώρα, να συνετιστεί και, σε συνεργασία με τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις της χώρας να προχωρήσει σε μια ρεαλιστική, υλοποιήσιμη και ειλικρινής διαπραγμάτευση επιστρέφοντας στη δημοσιονομική προσαρμογή, σε πρωτογενή πλεονάσματα και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας.