Όποια κι αν είναι η ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα χρέους Ελλάδας και Ευρωζώνης την Τετάρτη, οι «πολιτικές πρωτοβουλίες» του Γιώργου Παπανδρέου την επόμενη μέρα είναι δεδομένες. Είναι η κατάσταση της χώρας και το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που τις επιβάλλουν κι όχι μια έξωθεν λύση, για τη διαμόρφωση της οποίας η ελληνική συμβολή είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη.

Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα της 26ης Οκτωβρίου προσδιορίζουν μόνο το χρονικό ορίζοντα των πρωθυπουργικών κινήσεων – είναι η αφετηρία τους. Το ερώτημα για τον Πρωθυπουργό είναι ο …προορισμός. Επ’ αυτού οι επιλογές είναι δυο. Είτε ο Γιώργος Παπανδρέου μένει στην εξουσία ή την παραχωρεί.Τις προηγούμενες μέρες, διαρροές στενών συνεργατών του τον εμφάνιζαν να επιδιώκει την παραμονή του. Ήταν λογικό. Όχι μόνο επειδή είναι «στενοί συνεργάτες», αλλά κι επειδή μια τέτοια εκδοχή ενισχύει τη διαπραγματευτική του θέση – ενισχυμένη άλλωστε υπό την έννοια των δυνατοτήτων που του παρέχει το Σύνταγμα. Ως γνωστό, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ανασχηματισμού, ή σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», είναι αρμοδιότητας του πρωθυπουργού και μόνο.Οι παραπάνω επιλογές, που έχουν πέσει στο τραπέζι είτε από βουλευτές της συμπολίτευσης που ζητούν «πρωτοβουλίες», είτε από εισηγήσεις στενών συνεργατών, άπτονται της πρόθεσης του Γιώργου Παπανδρέου να παραμείνει στη θέση του.

Στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να παραχωρήσει την εξουσία, θα αναζητήσει και τον τρόπο που έμμεσα ή άμεσα θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές – τις οποίες, όπως βεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις, θα χάσει.

Οι τρόποι σε αυτή την περίπτωση δεν είναι πολλοί. Είτε ο Παπανδρέου θεωρεί πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής είναι δυσβάσταχτες για την Ελλάδα και ζητά πλέον ευθέως από τον λαό να του ανανεώσει την εμπιστοσύνη για να τις εφαρμόσει. Είτε, το κάνει εμμέσως θέτοντας τη νέα δανειακή σύμβαση σε ψηφοφορία στη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Με την παραπάνω κίνηση επιμερίζεται την ευθύνη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με την αντιπολίτευση. Αν ο Αντώνης Σαμαράς αρνηθεί να την υπογράψει και δεν συγκεντρωθεί από τη Βουλή ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η χώρα μπαίνει αυτομάτως σε προεκλογική περίοδο. Κι εκεί ο καθένας πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου απ’ την κρίση και να πείσει για αυτό τον ελληνικό λαό να τον ψηφίσει.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θα ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού για να εφαρμόσει όσα ήδη συμφώνησε με τους ξένους. Για τον Αντώνη Σαμαρά θα πρέπει να πείσει ότι έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί καλύτερα και να αλλάξει τη δυσβάσταχτη συμφωνία.

 

Previous articleΔΙΑΡΡΟΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ
Next articleΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.