Ποιος θα περίμενε ότι ένας συντηρητικός πολιτικός της Δεξιάς, ο Αντώνης Σαμαράς θα γινόταν πρωθυπουργός λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από ένα κεντρώο και ένα αριστερό κόμμα; Ποιος θα περίμενε ότι ο Αντώνης Σαμαράς που κάποτε προβληματίστηκε εντόνως με την ιδέα να εκφράσει την ακροδεξιά (στην πιο …ευρωπαϊκή εκδοχή της είναι αλήθεια) για να επιβιώσει πολιτικά, θα επέλεγε μια εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και θα δικαιωνόταν τελικά αρκετά χρόνια αργότερα.

Προφανώς, η υπομονή και η καρτερία είναι προτερήματα που κάθε πολιτικός άνδρας οφείλει να διαθέτει. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν τα διέθετε εκ γενετής. Αντιθέτως, ήταν ο υπερφίαλος ενθουσιασμός, ίσως και η αλαζονεία, της πολιτικής του νιότης που το οδήγησε σε λάθη που τον έθεσαν νωρίς – καίτοι φέρελπις πολιτικός – στο περιθώριο του πολιτικού παιχνιδιού. Η ολική επαναφορά του στο πολιτικό προσκήνιο οφείλεται εν πολλοίς στη μετριοπάθεια που επέδειξε και απηχεί ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής – ανεξαρτήτου ιδεολογικο-πολιτικού προσανατολισμού.

Κάπως έτσι, ό,τι στερήθηκε σε ψήφους εκ δεξιών του, το κέρδισε από τα …αριστερά του. Και με λίγη ακόμα βοήθεια από πιο …αριστερά του πέρασε και αυτός με τη σειρά του την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, ως πρωθυπουργός.

Οι προβλέψεις τον θέλουν να παραμένει εκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής και μακροημέρευση στον πρωθυπουργικό του θώκο δεν προοιωνίζεται. Ωστόσο, σε μια εποχή που τα πάντα μεταβάλλονται με μεγάλη ταχύτητα, προβλέψεις δεν γίνονται. Άλλωστε, και οι δυο προκάτοχοι του, ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου ανήλθαν στην εξουσία με περισσό πολιτικό κεφάλαιο το οποίο ξόδεψαν και προσδοκίες για μακρά πολιτική ηγεμονία που τελικώς διέψευσαν.

Μπορεί για τον Αντώνη Σαμαρά η εξέλιξη να είναι διαφορετική. Ελάχιστοι περιμένουν πως “θα σώσει τη χώρα”. Ελάχιστοι περιμένουν πως θα επιδείξει πολιτική οξυδέρκεια και διαχειριστική επάρκεια να αντιπαρατεθεί με τα τεράστια προβλήματα που του κληρονόμησαν οι προκάτοχοι του. Έχει όμως μια ευκαιρία να αποδείξει πως καμιά φορά και τα αουτσάιντερ της πολιτικής μπορούν να κάνουν την μεγάλη έκπληξη.

Από τις προσεχείς μέρες κιόλας, θα φανεί αν ο Αντώνης Σαμαράς είναι ικανός να κάνει την έκπληξη. Άλλωστε, η παρουσία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση τον διευκολύνουν και η καυτή ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ τον εξαναγκάζουν να διαπραγματευτεί σοβαρά με τους δανειστές ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, την ίδια στιγμή που η υποστήριξη των κυβερνητικών εταίρων τού υποδεικνύει διαφορετικού τύπου παρεμβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, άγνωστες της πελατειακής αντίληψης που τον καταδυναστεύει…

Previous articleΦΟΒΟΥΝΤΑΙ…
Next articleΚΥΒΕΡΝΗΣΗ …ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.