Τους λεγόμενους «βουβούς» βουλευτές που δεν έχουν εκδηλώσει προθέσεις μέχρι τώρα αλλά και ορισμένους δυσαρεστημένους φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου και εκεί επικεντρώνει κατά βάση την προσοχή και τις προσπάθειές του τις τελευταίες ώρες πριν από την ψηφοφορία για τα μέτρα. Μια τέτοια περίπτωση για τη Λεωφόρο Συγγρού είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας.

Στις εκτιμήσεις που γίνονται στο γαλάζιο επιτελείο η ψήφιση των μέτρων θεωρείται μεν σίγουρη, ωστόσο ο ακριβής αριθμός κυμαίνεται από το κατώτατο όριο των 154 ως το ανώτατο των 157-158.
Στο ΠΑΣΟΚ εκτός από τον Μιχάλη Κασσή και το Θόδωρο Παραστατίδη που θα ψηφίσουν όχι, ο πρώτος μάλιστα έχει δηλώσει ήδη την ανεξαρτητοποίησή του, πολύ κοντά στο να μην ψηφίσουν τα μέτρα βρίσκονται ο Κώστας Σκανδαλίδης, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και οι Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Κουτσούκος. Η εξίσου επίφοβη ως χθες Θεοδώρα Τζάγκρη, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους πείστηκε να εγκρίνει το πακέτο.

Εξυπακούεται ότι οι πράσινοι «αντάρτες» θα τεθούν εκτός ΚΟ, όπως είχε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος στη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ όπου είχε τη φράση «οι δρόμοι μας θα χωρίσουν».
Στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ, το παρών αποτελεί την επίσημη θέση του κόμματος, όμως δύο τουλάχιστον βουλευτές θα απορρίψουν τα μέτρα, λέγοντας όχι και πρόκειται για τους Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά. Ίδια στάση είναι πολύ πιθανόν να τηρήσει και η Κατερίνα Μάρκου.  Με το ναι φλερτάρουν ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γρηγόρης Ψαριανός, με τον τελευταίο να υπογραμμίζει ότι θα ακολουθήσει την κομματική απόφαση για παρών.

Συμπερασματικά και συνυπολογίζοντας στα παραπάνω τις αρνητικές ψήφους των δύο διαγραφέντων της ΝΔ,  Νίκου Νικολόπουλου και Νίκου Σταυρογιάννη και του αποχωρήσαντος από τη ΔΗΜΑΡ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο πήχης της ψηφοφορίας πέφτει στο 155 που αναμένεται -εκτός εκπλήξεων- να είναι ο αριθμός με τον οποίο θα περάσουν τα μέτρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου -σύμφωνα με πληροφορίες – θα βρίσκονται καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας σε επιφυλακή για να υποβάλλουν στη γνωστή τακτική του πολιτικού μασάζ τους αναποφάσιστους βουλευτές, ενώ ανοιχτή θα είναι η γραμμή των συνεργατών του πρωθυπουργού με τα άλλα δύο κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το συντονισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Όσον αφορά στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να εκβιάσει τη θετική ψήφο των βουλευτών της τρικομματικής συγκυβέρνησης θα χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους περιγράφοντας ως καταστροφική την κατάσταση της χώρας αν δεν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και παράλληλα για να χρυσώσει το χάπι στους πολίτες για τη νέα άγρια λιτότητα θα επαναλάβει ότι πρόκειται για τις τελευταίες περικοπές. Ακόμη, θα ευχαριστήσει τους συνεταίρους του στην κυβέρνηση Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για τη στήριξη που του παρέχουν, αν και είναι γνωστό ότι στο πρωθυπουργικό μέγαρο θα προτιμούσαν το ναι αντί του παρών της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο κρίνουν απαραίτητη τη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα. Τέλος, θα επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις τους ισοδυναμούν με αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μετά την ψηφοφορία για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό την Κυριακή αλλά και μετά την ολοκλήρωση εκταμίευσης της δόσης ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όπου το πιθανότερο σενάριο είναι η ένταξη στο σχήμα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με πολιτικά τους στελέχη.

Previous articleΘΑ ΦΤΩΧΥΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΥΡΩ Ή ΔΡΑΧΜΕΣ
Next articleΟ ΕΠΙΖΗΣΑΣ…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ
Ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο αλλά οι σειρήνες της πρωτεύουσας τον μάγεψαν και από το 2000 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «αιώνιος» φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου. Πολιτικό ον, κατά την αριστοτέλεια λογική, θεωρεί το γράψιμο πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.