Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες θα καταθέσει πρώτος την πρόταση του για θέσπιση απλής αναλογικής, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ περιέρχονται αυτομάτως σε μειονεκτική θέση.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε …φιλολογικά προ ημερών. Αυτό ήταν και το πρόβλημα. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ακολουθώντας τη “πεπατημένη” άρχισαν να διαρρέουν τις σκέψεις τους για να δουν αντιδράσεις. Υποτίθεται πως ενδεχόμενη πρόταση τους για αλλαγή του εκλογικού νόμου θα έφερνε σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα βρισκόταν προ του διλήμματος. Να την αποδεχθεί διακινδυνεύοντας να χάσει την εξουσία, αφού δεν θα είχε το μπόνους των 50 εδρών. Να την απορρίψει απογοητεύοντας τον κόσμο της Αριστεράς που διαχρονικά αιτείται της απλής αναλογικής.

Στη δεύτερη περίπτωση η …εκπλήρωση του ονείρου των αριστερών ψηφοφόρων θα πιστώνονταν πολιτικά στον Φώτη Κουβέλη. Την ίδια στιγμή θα αποκαλύπτονταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε κόμμα εξουσίας – για την κατάκτηση της οποίας είναι έτοιμος να καταπατήσει διαχρονικές του αξίες.

Προφανώς όμως δεν υπολόγισαν ούτε στα πολιτικά αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ, και το κυριότερα έδειξαν να υποτιμούν την υπερβολική αυτοπεποίθηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος υπολογίζει πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός με οποιοδήποτε εκλογικό νόμο.

Του προσέφεραν λοιπόν ένα ακόμα δώρο. Διαρρέοντας απλώς σκέψεις τους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι μόνο έχασαν την ευκαιρία του αιφνιδιασμού, αλλά επέτρεψαν στον Αλέξη Τσίπρα να αντιδράσει με τρόπο που να φαίνεται ότι μετέτρεψε το …μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.

Πράγματι, αν την επόμενη βδομάδα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου παραπέμπει σε απλή αναλογική, τότε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα αναγκαστούν να την υποστηρίξουν. Διαφορετικά θα εκτεθούν για άλλη μια φορά.

Στην περίπτωση μάλιστα που το πράξουν είναι πιθανό ότι θα επιβαρύνουν το κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Και αυτό διότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμούσε να ανοίξει τη δεδομένη στιγμή η σχετικά συζήτηση που δε σηματοδοτεί τίποτα περισσότερο παρά πρόωρες εκλογές. Εκλογές που θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και από τις επόμενες θα ισχύσει η απλή αναλογική.

Συνεπώς, ο όποιος “πόλεμος εντυπώσεων” δικαιολογείται και με όρους πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Στο χέρι του Αντώνη Σαμαρά είναι πλέον να εκτιμήσει αν τον συμφέρει τώρα (και όσο είναι ακόμα καιρός) μια εκλογική αναμέτρηση, ή αν πιστεύει όντως στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, να επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή παραμονή του στην εξουσία.

Οι τελικές αποφάσεις του, εξάλλου, θα δείξουν αν πράγματι πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του συμφωνίας που υπέγραψε πρόσφατα με τους δανειστές του…

Previous articleΚΑΥΓΑΔΑΚΙ ΚΑΥΓΑΔΑΚΙ …ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ
Next articleΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.