ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Ένας νέος πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών! Το “τρομοκρατικό κτύπημα” στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας μοιάζει με την ιδεατή αφορμή για την έναρξη ενός πολέμου, τα αίτια του οποίου υποβόσκουν εδώ και καιρό.

Όλα συνηγορούν πως η ένταση στη Μέση Ανατολή θα κλιμακωθεί. Όλα συνηγορούν πως η εσωτερική κρίση στη Συρία εκ παραλλήλου με την ένταση στις σχέσεις Τελαβίβ-Τεχεράνης θα κλιμακωθούν και θα ξεκινήσουν πολεμικές συγκρούσεις με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, όπου ήδη μετρούν αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές. Όλα συνηγορούν πως η λέξη “τρομοκρατία” θα επανέλθει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Θα είναι η προμετωπίδα στον άλλο πόλεμο για την …πληροφόρηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Το θέμα είναι τι θα συμβεί στην Ελλάδα και πως ο νέος αυτός πόλεμος θα επιτείνει τη δυσχερή κατάσταση της χώρας ή θα δημιουργήσει ευκαιρίες για έξοδο της από την κρίση.

Έγκαιρα, αρκετούς μήνες νωρίτερα, το new-Deal είχε επισημάνει τις προσπάθειες διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ. Ήταν η κυβέρνηση Παπανδρέου, αρχικά, που βρήκε το σθένος να ανατρέψει μια πολιτική δεκαετιών και να προχωρήσει σε ουσιαστικό άνοιγμα με το Τελαβίβ. Στην ίδια κατεύθυνση ακολούθησε και η κυβέρνηση Παπαδήμου – τώρα και Σαμαρά.

Είναι σαφές πως η Αθήνα έχει πλέον διαλέξει ανοικτά στρατόπεδο. Αυτή τη φορά θα ταχθεί απερίσπαστα και απερίφραστα στο πλευρό του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον των παγκόσμιων τρομοκρατών: του Άσαντ και του Αχμαντινετζάν. Το ερώτημα είναι με ποιο κόστος και με τι αντάλλαγμα.

Είναι σαφές ότι η ικανότητα της χώρας να διαπραγματευθεί πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα για τη συμμετοχή της σε ένα πόλεμου του διδύμου ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον των δυνάμεων του “κακού” Συρία-Ιράν, θα εξαρτηθεί και από τις εγγυήσεις ασφαλείας που θα τις παρασχεθούν, αλλά και την υποστήριξη που η ίδια θα προσφέρει.

Είναι σαφές πως για να παραμείνει η Ελλάδα ένας αξιόπιστος και χρήσιμος σύμμαχος θα πρέπει κατ” αρχήν να καταφέρει να σταθεί στα πόδια. Κι εδώ η αμερικανική συμβολή θα είναι καθοριστική – γεγονός που συμβόλισε και η έλευση του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα. Κατά δεύτερο θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η ελληνική οικονομία δεν θα πληγεί περαιτέρω από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου ούτε από τυχόν ελλείψεις στην αγορά πετρελαίου. Με άλλα λόγια, η ελληνική κοινωνία και οικονομία θα πρέπει να παραμείνουν στο απυρόβλητο – αν όχι να βελτιώσουν την ελληνική θέση, αποκομίζοντας αυτή τη φορά ουσιαστικά οφέλη από ένα πόλεμο που άλλοι προετοίμασαν χωρίς και πάλι να μας ρωτήσουν…

Previous articleΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΡΙΖΑ
Next articleDj FRANCESCO FARLA FEAT: AMORE TI AMO
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.