Έφτασε η ώρα του απολογισμού! Είναι κάθε αλλαγή χρόνου που τον επιβάλλει. Για τον καθένα προσωπικά η διαδικασία του απολογισμού είναι ιερή, μοναχική και δύσκολη. Σαν να κοιτάς τον εαυτό σου σε καθρέπτη που έχει την επιγραφή: “Ποιος φταίει;”.

Στην Ελλάδα συνήθως, αν όχι πάντα, φταίει κάποιος άλλος. Ο/η σύζυγος, ο πατέρας, η μάνα, ο γείτονας, ο δήμαρχος, ο βουλευτής, ο υπουργός, ο πρωθυπουργός, ο …κακό μας ο καιρός! Είναι ένας έξυπνος τρόπος απόδρασης από μια σκληρή πραγματικότητα που αμείλικτα κάθε φορά επαναφέρει το ερώτημα του καθρέφτη: “Ποιος φταίει;”.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα στην Ελλάδα φταίμε κι εμείς. Όχι πως δεν ισχύει πως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, αλλά να τώρα που η κρίση δυσκόλεψε την κατάσταση και οι κάθε είδους σχέσεις δοκιμάζονται ο …κάθε “άλλος” που (πάντα) φταίει, βγαίνει από το κάδρο. Τώρα είμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο. Χωρίς μεσάζοντες.

Είναι ώρα που πρέπει να πούμε την αλήθεια. Και στον εαυτό μας και στους άλλους. Για το τι κάναμε, σε τι φταίξαμε και για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, όσο καλύτερα μπορούμε. Ίσως, έτσι κάτι να αλλάξει. Στο “μεταξύ μας” αρχικά και μετά βλέπουμε.

Είναι η ώρα που η επιγραφή στον καθρέφτη θα γράψει: “Ποιος μπορεί;” Και ο καθένας προσωπικά κοιτώντας τον εαυτό του πρέπει να βρει τη δύναμη να πει “εγώ μπορώ”. Μπορώ να κάνω το κάτι παραπάνω, ώστε όλοι μαζί πια να συρθούμε έξω από το αδιέξοδο.

Η αλλαγή του χρόνου είναι μια στιγμή περίσκεψης και επαναπροσδιορισμού. Επαναπροσδιορισμού στόχων, προτεραιοτήτων, αντιλήψεων. Στόχος να συνεχίσω να παλεύω. Προτεραιότητα γίνω καλύτερος σε αυτό που κάνω. Αντίληψη να κοιτάξω και το συλλογικό πέρα από το ατομικό.

Το 2013 θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά για περισσότερους Έλληνες. Θα είναι μια χρονιά που θα βγει όταν ο καθένας προσωπικά απαντήσει με ειλικρίνεια στα δυο κρίσιμα ερωτήματα του καθρέφτη. Όταν ο καθένας προσωπικά αρχίσει να σκέφτεται με τρόπο διαφορετικό. Δηλαδή με τρόπο δεκτικό σε νέες ιδέες, νέες συνεργασίες. Χωρίς το φόβο των προκλήσεων, χωρίς τα στεγανά του βολέματος και της μανιέρας. Με έμφαση στη δημιουργικότητα με στόχο την αποτελεσματικότητα.

Το 2013 θα είναι μια χρονιά που οι Έλληνες θα δοκιμαστούν για το κατά πόσο κατάλαβαν “ποιος έφταιξε” και παραμέρισαν τους μικροεγωισμούς και την αλαζονεία τους και απάντησαν στο “ποιος μπορεί” αναδεικνύοντας το φιλότιμο και τη γενναιοδωρία τους. Θα δοκιμαστούν εντέλει από την ικανότητα τους να τιθασεύσουν τις εσωτερικές τους αντιφάσεις και να προχωρήσουν, παρακάτω…!!!

Previous articleΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ
Next articleΑΗ…COCA COLA(S)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.