Το debate γιατί γίνεται; Προφανώς για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη ή ακριβέστερα για να διαμορφώσει την τελική της άποψη για όσους διεκδικούν με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας.

Επί της ουσίας η τηλεμαχία αφορά σε μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που μέχρι και την τελευταία στιγμή εμφανίζεται αναποφάσιστη για την τελική της επιλογή. Είναι μάλλον η κρίσιμη αυτή μάζα που προσδιορίζει το τελικό αποτέλεσμα όταν η εκλογική μάχη εμφανίζεται αμφίρροπη.

Το debate γίνεται και για λόγους τακτικής. Είθισται να λέγεται πως η τηλεμαχία δημιουργεί στον υποψήφιο που μειονεκτεί να ανατρέψει την εις βαρος του κατάσταση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνει την τακτική του, μέσα σε αυτο το πλαίσιο αντιδρα και ο αντίπαλος.

Όλα αυτά και αλλα πολλα με την προϋπόθεση ότι το debate γίνεται. Διότι στην Ελλάδα της παραδοξότητας και του παραλογισμού του μνημονίου η διαδικασία των debate βαίνει προς κατάργηση. Ειναι κι αυτο άλλη μια παράπλευρα απώλεια.

Η αρχη έγινε με την ακύρωση του debate πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ήταν τότε που ο Βαγγέλης Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαρας προτίμησαν να …κουνησουν το τάβλι, προκειμένου να μην τεθούν αντιμέτωποι στην κριτική που τους ασκούσαν οι αντιμνημονιακοί αντίπαλοι τους – πόσο μάλλον να τους δώσουν τη δυνατότητα να ξεδιπλωσουν τη φιλολαϊκή αντιμνημονιακη τους ρητορική. Κάπως έτσι οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έστησαν ένα μεταξύ τους προσχηματικό καβγά γύρω απο όρους και διαδικασίες και η τηλεμαχία δεν έγινε.

Μετα τις εκλογές και την προκήρυξη των επαναληπτικων, ο Αντώνης Σαμαρας που στην πρώτη περίπτωση είχε φανεί να φυγομαγει έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου, προσκάλεσε τον Αλεξη Τσίπρα για να ισοφαρίσει τις εντυπώσεις. Μετα όμως διαπίστωσε πως το να προκαλεί σε μονομαχία τον επικεφαλής ενός μικρού μέχρι πρότινος κόμματος το αναβίβαζε αυτοματως σε ισότιμο αντίπαλο της ΝΔ, ενός κατ´ εξοχήν κόμματος εξουσίας, και επιβεβαίωνε τη δυναμικη του. Άρχισε λοιπόν να κουναει καιρό πάλι το τάβλι.

Η τακτική του φάνηκε να βολεύει τον Αλέξη Τσίπρα που όσο βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται και να περνα μπροστά στις δημοσκοπησεις, άρχισε πλέον να φοβάται πως ένα στραβοπάτημα στο debate θα μπορούσε να γυρίσει ανάποδα το κλίμα. Το ότι επιμένει στη διεξαγωγή του debate προκαλωντας για λογους εντυπωσεων τον Αντωνη Σαμαρα δεν σημαίνει ότι δεν θα ήθελε να το αποφύγει. Άλλωστε δεν ειναι βέβαιο ότι η ρητορική της καταγγελίας του Μνημόνιου, πόσο μάλλον η επισήμανση της προστασίας από το ΣΥΡΙΖΑ του παλιού κομματικού ΠΑΣΟΚ, δεν θα εξοργιζε συντηρητικούς ψηφοφόρους που κατα βάση παρακολουθούν τέτοια τηλεοπτικά γεγονότα.

Κάπως έτσι κι αυτο το debate φαίνεται να ναυαγεί σε προσχηματικες συζητήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων επιτείνοντας την ανησυχία των πολιτών που βλέπουν την αδυναμία των πολιτικών ηγεσιών να συζητήσουν σε ένα πλάτος, όταν η χώρα έχει ανάγκη να συνεργαστούν για να την κυβερνήσουν…

Previous articleΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΑ
Next articleΔΙΣΤΟΜΟ:ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΗΡΙΩΔΙΑ… ΚΑΤΙ ΠΕΡΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΙΘΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.