Διέρρευσε από το Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι πως «ο Νικολά Σαρκοζί είναι δυσαρεστημένος με τον Γιώργο Παπανδρέου»! Πολιτικό ισοδύναμο της παραπάνω διαρροής, η δυσαρέσκεια της Άνγκελα Μέρκελ για τον Κώστα Καραμανλή οδήγησε την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές.

Τελικά τι συμβαίνει; Είναι πράγματι δυσαρεστημένος ο Γάλλος πρόεδρος ή απλά οι εταίροι προαναγγέλλουν εκλογές στην Ελλάδα; Κρίνοντας από την προβεβλημένη αναπαραγωγή της διαρροής από τα εγχώρια ΜΜΕ, αλλά και τη σχετική ζύμωση στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι πρόωρες εκλογές είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο.Το θέμα είναι πόσο σοβαρό είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το σοβαρότερο αν θα προσφέρει κάποια λύση στο σημερινό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στην ανάλογη περίπτωση που η Γερμανίδα Καγκελάριος άφησε να διαρρεύσει η δυσαρέσκεια της για τις επιδόσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, υπήρχε τότε, στην αξιωματική αντιπολίτευση ένας αρχηγός που ήθελε να γίνει Πρωθυπουργός. Και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που τον ήθελε, διότι πίστευε πως θα άλλαζε πολλά στη χώρα – προς το καλύτερο, εννοείται…

Στην περίπτωση του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν φαίνεται δηλαδή ξεκάθαρα η επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ούτε βεβαίως, υπάρχει μεγάλο μέρος των πολιτών που να πιστεύει πως κάτι (έστω και λίγα) θα αλλάξουν στη χώρα – πάντα προς το καλύτερο, εννοείται…

Κι αυτό γιατί, κοινή είναι μάλλον η πεποίθηση πως η χώρα τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών της και η εκλεγμένη πολιτική ηγεσία δεν έχει απολύτως κανένα περιθώριο να εφαρμόσει άλλη πολιτική πέραν αυτής που της υποδεικνύεται και επιβάλλεται. Κατά συνέπεια, κάθε μέρα που περνά οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως μπρος υπάρχει γκρεμός και πίσω ρέμα και πως έχουν απολέσει ακόμα κι αυτή την ελάχιστη δύναμη παρέμβαση που δια της ψήφου τους προσφέρουν τα δημοκρατικά πολιτεύματα.

Εκουσίως ή ακουσίως λοιπόν, πλην όμως, αναπόφευκτα η δημόσια συζήτηση περί των πρόωρων εκλογών οδηγείται στο παραπάνω συμπέρασμα, απονευρώνοντας εντελώς το επιχείρημα πως τελικά τη λύση στο πρόβλημα θα τη δώσει ο «κυρίαρχος λαός». Διότι απλά, ο ελληνικός λαός είναι απολύτως εξαρτώμενος από τον ξένο δανεισμό που συντηρεί, έστω και αμυδρές, κάποιες ελπίδες ανάταξης στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόωρες εκλογές, αν και εφόσον αποφασιστούν και επιβληθούν είτε από το Παρίσι, είτε από το Βερολίνο θα έχουν μια και μόνη αιτιολογία. Να εκτονώσουν και ετεροχρονίσουν την κοινωνική έκρηξη που αν συμβεί, θα συμβεί ανεξάρτητα από το αν στην εξουσία βρίσκεται ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς, η κάποιος άλλος.

 

Previous articleΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Next articleΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.