Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα υπό τις σημερινές συνθήκες; Μία οικονομία υπερχρεωμένη, αποβλακωμένη από τον οργανωμένο σκοταδισμό και τις υστεροβουλίες του πελατειακού της συστήματος, με ανύπαρκτη περιέργεια για τα τεκταινόμενα εκτός του περίγυρού της, έχει την δυνατότητα να ξεφύγει από τον κλοιό της μιζέριας; Αυτά είναι συνοπτικά μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν αν ο αναγνώστης του βιβλίου «Ποια Ανάπτυξη; Σχεδιασμένη Δημιουργική Αναρχία» (εκδόσεις Ι. Σιδέρη) κάνει τον κόπο να διεισδύσει στο πνεύμα των συγγραφέων του.

Οι Αντώνης Ζαΐρης και Γιώργος Σταμάτης –άνθρωποι με σημαντική πρακτική εμπειρία στον χώρο του επιχειρείν αλλά και με ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο– καταγράφουν σχολαστικά τα μύρια όσα προβλήματα της οικονομίας, θέτουν ερωτήματα και τελικά προσπαθούν να δώσουν μία αισιόδοξη απάντηση.

Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι η εγκυρότητα της αισιόδοξης απαντήσεώς τους εξαρτάται από το κατά πόσον αυτά που πιστεύουν οι συγγραφείς τα ασπάζονται και κάποια άλλα εκατομμύρια Νεοέλληνες, πολλοί από τους οποίους για πολλά χρόνια συνέδεαν τα δανεικά με την δημιουργία εισοδήματος και την «αρπακόλα» με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Πιστεύουμε ακράδαντα, γράφουν οι δύο συγγραφείς, ότι:

*Δεν υπάρχει πλούτος χωρίς παραγωγή.

*Δεν υπάρχει κοινωνική φροντίδα χωρίς πλούτο.

*Δεν υπάρχει δικαιοσύνη χωρίς ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

*Δεν υπάρχει ισότητα χωρίς ελευθερία.

*Δεν υπάρχουν όλα αυτά μέσα σε ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα.

»Γι αυτό, το μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας, ιδιαίτερα σήμερα, προσπαθώντας να βγούμε από την εθνική καταστροφή των τελευταίων χρόνων, είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων και του περιβάλλοντος για μία υγιή, δημιουργική και διαχρονική ανάπτυξη, για το καλό όλης της ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι, μέσα από καταστροφές, αλλά και μεγάλες υπερβάσεις, τα καταφέρνει να προχωράει… ίσως τώρα να κλείνει ένας κύκλος και να αρχίζει ένας καινούργιος. Φτάνει να προχωρήσουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, ώστε να απελευθερωθεί ο δυναμισμός, η ευελιξία, η ευφυΐα μας! Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που μάς ταιριάζει: με Σχεδιασμένη Δημιουργική Αναρχία!».

Για να το πούμε πιο απλά, η χώρα πρέπει επιτέλους να απελευθερωθεί από τον οθωμανικό οικονομικό ζυγό και να υιοθετήσει αυτά που έχει υπογράψει ως υποχρεώσεις της, εντασσόμενη στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι απλά.

Προηγούμενο άρθροΟΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗΣ
Επόμενο άρθροΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.