Μπορεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς να διεκδικούσε για τον εαυτό του το χαρακτηρισμό του “λαγού” όταν αποφάσιζε να θέσει θέμα πρόωρης άρσης του ευεργετήματος της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, όμως ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν ως “συνιστώσα της κυβέρνησης”, της οποίας, προφανώς, η άποψη δεν χαίρει και τόσο σημαντικής εκτίμησης ή επιρροής…

Μάλιστα, η πλειονότητα των βουλευτών της συμπολίτευσης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νόμο περί “διευκόλυνσης ενήμερων δανειοληπτών και τροποποιήσεων του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) δεν έδειξαν ιδιαίτερα προθυμία όχι να εγκρίνουν ρυθμίσεις που θα αφορούν στην κατάργηση του μέτρου, αλλά ούτε καν να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με τον τρόπο αυτό, έσπευσαν να επιδείξουν για άλλη φορά την “κοινωνική ευαισθησία” τους και να “αδειάσουν” τον Αθανάσιο Σκορδά. Επί της ουσίας όμως απάντησαν έγκαιρα σε σενάρια που θέλουν σοβαρά την κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά και άλλες πτυχές του θέματος που αντί να εξασφαλίζουν, διαιωνίζουν την κοινωνική αδικία σε βάρος ορισμένων πολιτών.

Πρόκειται για όσους εργάζονται στον κατασκευαστικό κλάδο ή έχουν συμφέροντα στην αγορά ακινήτων η οποία ουσιαστικά έχει παγώσει και κατ” επέκταση όσους πολίτες με θυσίες προσπαθούν να διατηρήσουν ενήμερα τα στεγαστικά τους δάνεια. Όλοι αυτοί πλήττονται από ένα μέτρο που ναι μεν προφυλάσσει όσους πραγματικά αδυνατούν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, να μη χάσουν το σπίτι τους, αλλά την ίδια στιγμή ευνοεί όσους καταχρώνται του ευεργετήματος και δεν πληρώνουν τα δάνεια τους, διαμένοντας ανενόχλητοι και δωρεάν σε σπίτια που αγόρασαν χωρίς προκαταβολή, όταν οι τράπεζες μοίραζαν αφειδώς στεγαστικά δάνεια καλύπτοντας έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.

Το πρόβλημα είναι προφανώς των τραπεζών που μετρούν επισφάλειες, αλλά αδυνατώντας να αντιδράσουν, μεταβιβάζουν το πρόβλημα στους συνεπείς δανειολήπτες, αρνούμενες οποιοδήποτε εξωδικαστικό συμβιβασμό για επαναξιολόγηση των όρων δανεισμού, βάση της τρέχουσας οικονομικής δυσχέρειας.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε χθες έρχεται να προφυλάξει τους συνεπείς δανειολήπτες, παρέχοντας τους διαπραγματευτικά όπλα για να επιδιώξουν διακανονισμό με τις τράπεζες. Τόσο ο θεσμός του διαμεσολαβητή, όσο και η επιβολή πλαφόν 30% του μηνιαίου εισοδήματος για τη δόση του δανείου, ανοίγουν το δρόμο για επίλυση της διαφοράς δανειολήπτη και τράπεζας, χωρίς την προσφυγή στα δικαστήρια, που αποσυμφορούνται, δυνητικά, από εκκρεμείς υποθέσεις που κρατούν σε βάθος χρόνου.

Το επόμενο βήμα φαντάζει αναπόφευκτο. Η κυβέρνηση δεν έχει, παρά να εξετάσει και τον τρόπο που θα αρθεί το μέτρο απαγόρευσης των πλειστηριασμών, κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Διόλου τυχαία, ο Αθανάσιος Σκορδάς άνοιξε τη σχετική συζήτηση.

Previous articleΧΩΡΙΣ (ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ) ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΜ
Next articleΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΗΣΑΙΑ ΧΟΡΕΥΕ ΣΤΟ …ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.