Με το νέο χαράτσι στα ακίνητα δεν τελειώνει η επίθεση στην ακίνητη περιουσία. Όπως φημολογείται νέος φόρος θα επιβληθεί το επόμενο διάστημα και θα είναι ακόμα μεγαλύτερος αγγίζοντας, ίσως, και το 10%!

Το ερώτημα είναι γιατί υπερφορολογείται η ακίνητη περιουσία; Η εύκολη απάντηση αφορά στην αδυναμία των εισπρακτικών μηχανισμών να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή, γεγονός που μοιραία οδηγεί το κράτος στη φορολόγηση των ακινήτων που δεν κρύβονται. Όχι πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά δεν είναι ο κύριος λόγος.Ο βασικός λόγος είναι πως το ακίνητο στην Ελλάδα παραμένει ακόμα ακριβό. Και παραμένει ακριβό διότι ο Έλληνας έχει εμπεδώσει την έννοια της ιδιοκτησίας και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να τη διατηρήσει, ή ακόμα και να την αυξήσει. Επί χρόνια ολόκληρα έμαθε τη σημασία του να έχει το “δικό του κεραμίδι”. Πολύ δε περισσότερο κατανόησε πως η πιο ασφαλής και αποδοτική επένδυση των αποταμιεύσεων του ήταν η αγορά ενός ακινήτου ή οικοπέδου.

Ήταν η δομή της οικονομίας που ευνοούσε τέτοιου είδους επενδύσεις. Άλλωστε, επί δεκαετίες η οικοδομή ήταν η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται πως ο αυτός ο κύκλος έκλεισε. Τα τελευταία δυο-τρία χρόνια η οικοδομή στενάζει. Και στενάζει πρώτον διότι υπάρχει υπερπροσφορά που ικανοποιεί τη ζήτηση και δεύτερο διότι η διατήρηση και συντήρηση ακίνητης περιουσίας άρχισε να κοστίζει ακριβά, γεγονός που ενισχύει την προσφορά.

Είναι βασικός νόμος της αγοράς η προσφορά και ζήτηση να διαμορφώνει και τις τιμές. Όσο, η προσφορά αυξάνει και η ζήτηση μειώνεται, τόσο οι τιμές πέφτουν. Οι νέοι φόροι στην ακίνητη περιουσία μοιραία επισπεύδουν την πτώση της τιμής των ακινήτων. Χαμένοι είναι φυσικά όσοι αγόρασαν ακριβά. Κερδισμένοι όσοι θα αγοράσουν φθηνά. Όσοι φρόντισαν να διαθέτουν μετρητό κι επειδή τέτοιοι Έλληνες είναι ελάχιστοι, οι ευνοημένοι θα είναι και οι “κατέχοντες” ξένοι που θα αποκτήσουν ένα κομμάτι από το καλύτερο …οικόπεδο του Πλανήτη.

Χαμένοι επίσης θα είναι κι όσοι είχαν εισόδημα από το ακίνητο. Και κερδισμένοι όλοι εκείνοι οι επαγγελματίες που ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν δυσθεώρητα ενοίκια – κάνοντας ουσιαστικά συνεταίρους στις δουλειές τους τους ιδιοκτήτες. Ποιος ξέρει; Ίσως με τον τρόπο αυτό να ανοίξουν δουλειές. Ίσως, τα μαγαζιά που μένουν αυτή τη στιγμή ανοίκιαστα να πωληθούν ή να ενοικιαστούν ξανά με χαμηλότερο τίμημα.

Το βέβαιο είναι πως το χρήμα θα γυρίζει και περιουσίες θα αλλάξουν χέρια. Ο τρόπος που γίνεται είναι αναμφισβήτητα βίαιος. Αλλά πάει καιρός πια που η χώρα και η κοινωνία έχει εισέλθει σε μια βίαιη κατάσταση αλλαγής και αναπροσαρμογής των βασικών δομών της…

 

Προηγούμενο άρθροΑΘΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Επόμενο άρθροFREE TO DIE
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.