Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΗΤΡΟΥΛΙΑ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΗΤΡΟΥΛΙΑ

Η Βίκυ σπούδαζε κλινική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Padova στην Ιταλία και ευτυχώς σύντομα κατάλαβε ότι θα ήταν αποτυχημένη ως ψυχολόγος. Ωστόσο έκανε το πέρασμα της από το Hellenic British College όπου σπούδασε Bussines Administration. Αγαπά το γράψιμο, το διάβασμα και τα ταξίδια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΗΤΡΟΥΛΙΑ
περα απο τυφλη και αναπηρη δικαιοσυνη

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΥΦΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δικαστήρια Ευελπίδων πρωί Τετάρτης. Κτήριο 12, 2ος όροφος. Εικόνα πρώτη: μια στοίβα από άπειρα ντοσιέ και τρείς υπάλληλοι. Πλησιάζω την υπάλληλο, προκειμένου να με εξυπηρετήσει για το προσωπικό μου θέμα. Πιάνουμε την κουβέντα. Τολμώ να ξεστομίσω τη λέξη δημοσιογράφος. Ξεσπούν φωνές. Οι υπόλοιποι λιγοστοί υπάλληλοι της αίθουσας με μια φωνή, μου ζητάνε να πω για το τι συμβαίνει εδώ μέσα.

«Δεν μπορούμε να δουλέψουμε, αγοράζουμε τα στυλό, τα συρραπτικά, ακόμα και τα χαρτιά για το φωτοτυπικό. Δείτε σας παρακαλώ πόσοι είμαστε και πόσοι φάκελοι υπάρχουν εδώ, εργαζόμαστε χωρίς ωράριο και φυσικά δεν πληρωνόμαστε υπερωρίες, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δεν χωράμε πλέον από τα χαρτιά, ακόμα και σε τουαλέτες υπάρχουν φάκελοι υποθέσεων είναι κατάσταση αυτή;» Πραγματικά δεν ήξερα ποιόν να ακούσω πρώτα. «Νάσσιου λέγομαι, δεν έχω πρόβλημα να πείτε το όνομά μου, πάρτε με τηλέφωνο να σας συναντήσω».

Κάπως έτσι έμαθα πως περίπου 100.000 ποινικές υποθέσεις περιμένουν να δικαστούν ακόμα και πέντε χρόνια μετά οι κατηγορούμενοι σε α΄ βαθμό, ενώ ο αριθμός των αστικών υποθέσεων είναι ακόμα μεγαλύτερος. Ελάχιστοι δικαστικοί υπάλληλοι, πνιγμένοι στην κυριολεξία μέσα σε άπειρους φακέλους με δικογραφίες να φτάνουν καθημερινά. 61 κιβώτια την ημέρα με τα σχετικά έγγραφα μιας μόλις δικογραφίας. Και μέσα σε όλα αυτά περίπου 25.000 πολίτες την ημέρα περνούν την πόρτα των δικαστηρίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Κάνοντας το πέρασμα μου από τον 1ο όροφο και μετά στον 2ο η εικόνα αποκαρδιωτική, σε πλήρη αποσύνθεση το κτήριο, υπάλληλοι λιγοστοί, κακόκεφοι και γεμάτοι παράπονα. Άπειρες υποθέσεις στην σειρά τους να εκδικαστούν και τα πάντα γύρω σε πλήρη αποσύνθεση.

Κάπως έτσι έμαθα πως το Χειμώνα οι δικαστικοί λειτουργοί εργάζονται με το παλτό τους στα πόδια λόγω έλλειψης θέρμανσης και το Καλοκαίρι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του δικαστηρίου ψάχνοντας απεγνωσμένα για μια ανάσα δροσιάς. Στο κτήριο 9 του 6ου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου τον περασμένο Δεκέμβριο η έδρα πλημμύρισε γιατί πολύ απλά το ταβάνι έσταζε.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι κατά τα άλλα …καλοπληρωμένοι και κακότροποι δικαστικοί λειτουργοί, πρέπει να υπηρετήσουν την Θέμιδα…