Κύριο μέλημα της επόμενης περιόδου πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, μιας συμπαράταξης δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελεύθερου Κέντρου, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί ο δεξιός συντηρητισμός της Ν.Δ. και ο αριστερός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να αποκατασταθεί η ισορροπία του πολιτικού συστήματος, του οποίου οι «ενδιάμεσες» δυνάμεις είναι σήμερα διάσπαρτες.

Η συνεργασία αυτή πρέπει να αποτελείται από δυνάμεις, που διατηρούν την πολιτική αυτονομία και την οργανωτική αυτοτέλεια τους. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί ή να προσχωρήσει κάπου ή να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για κάποιον, να αρνηθεί την Ιστορία του, το παρελθόν του ή τις θέσεις του.

[quote text_size=»small»]

Η συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων αυτών θα είναι προγραμματική. Δεν μπορεί να αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Για το πώς θα προχωρήσει η μετά-Μνημόνιο Ελλάδα: με ποιο σχέδιο, με ποιες προτάσεις, με ποιες συμμαχίες θα προχωρήσουμε στις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις;

[/quote]

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική μείωσή του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά ζητώντας σεβασμό από τους άλλους. Πρέπει να διαφυλάξει την αυτονομία του, να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο στις σχετικές διαδικασίες.

Οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις «ψυχές», τις αποχρώσεις, τις απόψεις και τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καχυποψίες, χωρίς δυσπιστία, χωρίς αποκλεισμούς. Η στάση του ΠΑΣΟΚ, σε αυτήν την διεργασία, πρέπει να είναι: ούτε διάχυση, ούτε απομόνωση! Ούτε διάλυση, ούτε περιχαράκωση.

Μέσα και έξω από την κυβέρνηση, είναι απαραίτητο το ΠΑΣΟΚ να έχει διακριτή και σαφή πολιτική ταυτότητα, καθαρό προγραμματικό λόγο και αιχμηρές προτάσεις. Πρέπει η προσπάθεια αυτή να είναι συστηματική, σοβαρή, σταθερή και σε βάθος χρόνου. Είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της πολιτικής επιρροής του.

Previous articleΣΑΜΟΣ: Η ΦΩΚΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Next articleΟ ΣΑΠΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΞΑΝΑΤΟΝΩΘΗΚΕ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΚΑΣ
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακά στη Γαλλία. Ασχολείται με θέματα διεθνούς, εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Αρθρογραφεί και έχει συμμετάσχει σε σχετικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά. Από μαθητής, εντάχθηκε στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (Νεολαία του Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού). Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της οργάνωσης. Εξελέγη μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Φοιτητών Παντείου. 1991 - 92: Γραμματέας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος “Eλληνική Αριστερά” (E.AΡ.). Μέχρι 2000: μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Στέλεχος Γραφείου Τύπου και ομάδας επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος. Το 2000 αποχώρησε από τον Συνασπισμό, λόγω πολιτικών διαφωνιών, μαζί με άλλα στελέχη που διακήρυσσαν την ανάγκη σύγκλισης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. 2003-2004: Συνεργάτης Υφυπουργού Εσωτερικών Στις εκλογές 2004 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε στην Ομάδα Επικοινωνιακής Πολιτικής. 2004-2005: Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης (Ε.ΣΥ.ΑΝ.) του ΠΑΣΟΚ. 2005-2008: Μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ. Εκπροσώπησε το κόμμα σε πολλές δραστηριότητες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Συμμετείχε στη Γραμματεία του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης, πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ, ως αναπληρωτής υπεύθυνος της Επιτροπής Κοινωνικής Ένταξης. Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος. Μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (Κ.Ο.Ε.Σ.) για το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. 2008-2012: 2008-2012: μέλος της Γραμματείας του Τομέα Οργανωτικού του κόμματος. Νοέμβριος 2009 - σήμερα: Γραφείο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. 2010 - σήμερα: μέλος της Γραμματείας του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ. Συμμετοχή στον Τομέα Επικοινωνίας και Συντονισμού του κόμματος. Διετέλεσε: μέλος Δ.Σ. Ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84» δήμου Αθηναίων. Συντονιστής δημοτικής παράταξης Δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη Συνεργάτης Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.