Το “chickengame” στη θεωρία των παιγνίων είναι μια δημοφιλής μέθοδος επεξήγησης ή αντιμετώπισης μιας πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής κατάστασης. H περιγραφή είναι απλή: Δυο οδηγοί επιβαίνουν σε αντίστοιχα οχήματα. Από την αντίθετη κατεύθυνση ξεκινούν μια τρελή πορεία προς τη μετωπική σύγκρουση. Όποιος φοβηθεί και στρίψει το τιμόνι την τελευταία στιγμή για να την αποφύγει είναι η “κότα” (chicken).

Για να μην είναι κανείς “κότα” και άρα να έχει λόγους να οδηγήσει μια κατάσταση σε μια τέτοιου είδους σύγκρουση, δυο προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν. Η πρώτη είναι πως νοιώθει και είναι αδιαμφισβήτητα ισχυρός. Δηλαδή στην αναμέτρηση διαθέτει θωρακισμένο όχημα, όταν ο άλλος διαθέτει συμβατικό. Που σημαίνει ότι γνωρίζει εκ των προτέρων ότι ο αντίπαλος υπό το φόβο της μοιραίας σύγκρουσης δεν θα δεχθεί να μπει στο παιχνίδι και άρα θα δεχθεί άνευ όρων έναν εις βάρος του συμβιβασμό. Η δεύτερη είναι να είναι (ή να δείχνει) τρέλος που σημαίνει πως δεν υπολογίζει κανένα κόστος ή έχει πείσει τον αντίπαλο πως είναι αποφασισμένος να μη στρίψει. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ένα παιχνίδι ισχύος με ψυχολογικούς όρους. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε ένα παιχνίδι ψυχολογίας μεταξύ δυο παραφρόνων.

Το …μειονέκτημα του παιγνίου στην αντιμετώπιση ή εξήγηση πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών καταστάσεων είναι πως οι …παίκτες δρουν συνήθως ορθολογικά. Που σημαίνει απλά πως ο …παράφρων τελικά δεν φτάνει να επιβεβαιώσει τη παραφροσύνη. Με απλά λόγια το παιχνίδι καταλήγει προτού καν ξεκινήσει. Και το αποτέλεσμα κρίνεται τελικά επί τη βάση της ισχύος που ο ένας ή άλλος παίκτης διαθέτει και άρα επί τη βάση των όσων θα διακινδυνεύσει η συμμετοχή του στο παιχνίδι. Αν δηλαδή ο ένας διαθέτει θωρακισμένο όχημα και ο άλλος συμβατικό, ο πρώτος έχει να υπολογίσει το κόστος υλικών ζημιών, ο δεύτερος το κόστος της απώλειας της ζωής του – υπό την αίρεση πάντα πως ο υπολογισμός μπορεί και να είναι λανθασμένος. Δηλαδή το όχημα του αντιπάλου να φαίνεται, αλλά να μην είναι θωρακισμένο…

Στο θέμα της υπογραφής Σαμαρά που ζητούν οι δανειστές (κυρίως οι Γερμανοί) για να απελευθέρωσουν την 6η δόση, οι εκατέρωθεν υπολογισμοί έχουν γίνει. Και από τη στιγμή που έγινε σίριαλ για το φιλοθεάμον κοινό σημαίνει πως το chicken game ξεκίνησε και οι δυο πλευρές βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Μένει να φανεί ποιος θα είναι η “κότα”, ποιος είχε κάνει τους καλύτερους υπολογισμούς ή απλά αν πρόκειται για παράφρονες με τη μια πλευρά να διακινδυνεύει την πτώχευση της χώρας και την άλλη την κατάρρευση της ευρωζώνης.

Previous articleΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ
Next articleΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΟ » ΚΑΔΡΟ»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.