Τους μήνες που έρχονται, δύο πράγματα είναι απολύτως σίγουρα. Πρώτον, τον προσεχή Αύγουστο η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο 2015. Δεύτερον, οι εταίροι-δανειστές μας δεν έχουν καμμίαν απολύτως διάθεση να συζητήσουν τέταρτο μνημόνιο. Αυτό ουδέποτε θα εγκριθεί από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Η Ελλάδα έχει σχεδόν μηδενική αξιοπιστία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Άρα δεν πρέπει να περιμένει πολλά πράγματα.

Ο ΚΟΥΜΠΑΡΆΣ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΕΙ Ο ΤΣΊΠΡΑΣ

Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Ιούνιο έχει συμφωνηθεί, αντί για νέα πιστοληπτική γραμμή, να μάς δοθούν εκ των προτέρων 9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου. Αυτά, μαζί με τα 6 έως 7 δισεκατομμύρια που αναμένεται να αντλήσουμε από τις αγορές έως το τέλος Ιουνίου 2018, θα αποτελέσουν έναν καλό «κουμπαρά» στα χέρια της κυβέρνησης.

Στην ουσία πρόκειται για ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες έως τέλος τού 2019, για κάθε ενδεχόμενο.

Θα πρέπει όμως να πούμε στο σημείο αυτό ότι, στην μετά τον Αύγουστο 2018 περίοδο, η χώρα θα εποπτεύεται κατά περίπτωση. Και υπό όρους σταδιακής εφαρμογής της ρύθμισης του χρέους μας. Μία ρύθμιση, εξάλλου, για την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να πιάσει τόπο. Αυτό σημαίνει:

  • συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας,
  • υλοποίηση νέων μεταρρυθμίσεων και, κυρίως,
  • τόνωση της επιχειρηματικότητας, για να υπάρξει οικονομική μεγέθυνση ικανή να φέρει δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Περιττόν να τονιστεί ότι στο επίπεδο αυτό υπάρχει πάντα το σοβαρό πρόβλημα των κεφαλαιακών ελέγχων. Όσο διατηρούνται, τόσο χαμηλότερη θα είναι η εμπιστοσύνη των αγορών προς την χώρα μας.

ΚΟΥΜΠΑΡΆΣ: Η ΔΙΠΛΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Ή ΟΠΛΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ;

Θα πρέπει λοιπόν να δει κανείς ποιο θα είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα καταρτίσει η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με ποιους και με ποια εχέγγυα ως προς την εφαρμογή του.

Επίσης, όπως πολύ ορθά επεσήμανε προσφάτως ο συνάδελφος Κ. Καλλίτσης στην Καθημερινή, «η υπό όρους ρύθμιση του χρέους είναι εύλογο ότι θα προκαλέσει αβεβαιότητες που θα τις τιμολογήσουν οι αγορές –στο επιτόκιο του δανεισμού μας. Για να απαλύνουμε αυτές τις συνέπειες, υπάρχει η ενδιαφέρουσα σκέψη να δίναμε μία διπλή εγγύηση στις αγορές:

(α) Να αποφασίσουμε ότι δεν θα αγγίξουμε τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, τα λεφτά του κουμπαρά. Δηλαδή, θα αποπληρώνουμε όλα τα δάνειά μας από τα πρωτογενή πλεονάσματα και μόνον από αυτά, διατηρώντας τον κουμπαρά ως εγγύηση προς όσους μάς δανείζουν ότι η αποπληρωμή τους είναι διασφαλισμένη. Και

(β) να ασκηθεί μία οικονομική πολιτική ανάπτυξης, που θα καθιστά τα πρωτογενή πλεονάσματα διατηρήσιμα –αυτή θα είναι η δεύτερη σημαντική εγγύηση στις αγορές».

Το ερώτημα, όμως, στο επίπεδο αυτό, είναι κατά πόσον η σημερινή κυβέρνηση θέλει να αποδεχθεί μια τέτοια λογική. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ, με τον τρόπο που αναρριχήθηκαν στην εξουσία και με βάση τα όσα έκαναν τα τρία τελευταία χρόνια, είναι σαφές ότι στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση θα έχουν κάποια σοβαρά διακυβεύματα απέναντί τους. Μήπως λοιπόν ο περίφημος «κουμπαράς» είναι το «μυστικό» όπλο τους;

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

Previous articleΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ
Next articleΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΣΤΗΣΕ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.