Γα τρεις και πλέον ώρες οι αρχηγοί των επτά κομμάτων, που μετείχαν στη διαλυθείσα Βουλή, απαντούσαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε προκαθορισμένες κομματικές ενότητες…

Πολλές ερμηνείες και σχόλια έχουν ήδη διατυπωθεί με επίκεντρο τους «νικητές» και «ηττημένους» και τα προσδοκώμενα κέρδη στην κάλπη. Βέβαιο είναι ότι οι χαμένοι είναι η χώρα και η πολιτική…

Επέλεξα αντί άλλων σχολίων να υπενθυμίσω τα διδάγματα που μας άφησε ο Μακρυγιάννης, με τα Απομνημονεύματα του, για την Πατρίδα,το «εμείς» και το «εγώ»:

«Τούτην την Πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμε και να μην λέγη ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος.

Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του να φκειάσει ή να χαλάση, να λέγη «εγώ». Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λέμε «εμείς». Είμαστε στο «εμείς» κι όχι στο «εγώ»…».

Εάν τα κόμματα που υιοθέτησαν το τρίτο Μνημόνιο θέλουν ειλικρινά να «φκειάσουν» την Πατρίδα με την απαλλαγή από αυτό, την οικονομική ανασυγκρότηση, την άρση των κοινωνικών αδικιών και τον εκσυγχρονισμό του κράτους ας αντικαταστήσουν το «εγώ», που κυριάρχησε στην προχθεσινή τηλεμαχία, με το «εμείς»…

Όπως μας θυμίζει ο Μακρυγιάννης «είμαστε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ»!

Αν αγκυλωθούν οι πολιτικοί στο «εγώ» τότε-έγραφε και πάλι ο Μακρυγιάννης- «Ο Θεός ας κάμη το έλεος του να μας γλυτώσει από τον μεγάλον γκρεμνόν όπου τρέχουμε να τσακιστούμε»!

Προηγούμενο άρθρο«ΠΑΛΙΟ» ΚΑΙ «ΝΕΟ» ΣΤΗ ΦΑΙΔΡΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΑ
Επόμενο άρθρο«HALIB» ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ
Ο Γιώργος Ρωμαίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και κατοικεί στην Αθήνα από το 1952. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) άρχισε να δημοσιογραφεί στις τοπικές εφημερίδες της Κέρκυρας Εφημερίδα των Ειδήσεων και Ελευθερία. Από το 1958 μέχρι το 1981 εργάστηκε στην εφημερίδα Το Βήμα ως κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης, Διευθυντής Σύνταξης και Διευθυντής στο Βήμα της Κυριακής. Το 1963, με πολύμηνη έρευνα, συνέβαλε στην αποκάλυψη των αυτουργών και συνεργών της δολοφονίας, στη Θεσσαλονίκη, του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Με επίσημα έγγραφα αποκάλυψε τη συγκρότηση και δραστηριότητα των παρακρατικών οργανώσεων.   Δημοσιογραφικές αποστολές: Στην Κύπρο, σε όλες τις κρίσιμες περιόδους, πριν και μετά την τουρκική εισβολή, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στη Σοβιετική Ενωση. Τελευταία η παρακολούθηση, ως απεσταλμένος των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΝΕΑ, του 17ου Συνεδρίου του Κ.Κ.Κίνας, το2007.   Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στον Κορυδαλλό για τη συμμετοχή του στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΚ.   Έχει διατελέσει: - Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων (1976-1978). - Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ (1981-1984) - Πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984).   Η πολιτική του σταδιοδρομία περιλαμβάνει δύο περιόδους: - τη θητεία του ως ευρωβουλευτή (1984-1993), κατά την οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας (1985-1987) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1987-1993), - την υπουργική του διαδρομή (1993-1998): Υφυπουργός και Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας, Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών  και Υπουργός Δημοσίας Τάξης.   Από το 2000 επανήλθε στη δημοσιογραφία ως αρθρογράφος στο Βήμα της Κυριακής.   Συγγραφικό έργο:   - Η Περιπέτεια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα (1844-2009) τέσσερις τόμοι.   - Η Ελλάδα των Δανείων και των Χρεοκοπιών (2012) με πρόλογο του Γιάννη Στουρνάρα.   - Από τον ανήλικο Οθωνα στην καγκελάριο Μέρκελ-180 χρόνια οι Γερμανοί στην Ελλάδα (2012). - Η  Ευρώπη και η Ελλάδα-Από την κρίση στην ελπίδα (2014). Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη Η βράβευση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Την Παρασκευή 16/01/2015 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε 28 προσωπικότητες για την προσφορά τους στην επιστήμη, στα γράμματα,στον πολιτισμό,στην κοινωνία, στην οικονομία, στον αθλητισμό. Ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής απονεμήθηκε στους γνωστούς συγγραφείς Αλκη Ζέη και Πέτρο Μάρκαρη. Και σε δύο δημοσιογράφους - συγγραφείς, τον αιωνόβιο Λαρισαίο και καλό φίλο του από δεκαετίες Λάζαρο Αρσενίου και σε εκείνον. Ελπίζει οι επισκέπτες αυτής της σελίδας και οι φίλοι του στο Facebook να συμμερίζονται τη συγκίνηση του από αυτή την επιβράβευση της μακράς προσφοράς του στη σοβαρή δημοσιογραφία και τη συμβολή του στην ιστορική βιβλιογραφία.