Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος εξηγεί γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά χαμηλούς τόνους σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι. Γνωρίζει ότι, με το ανίκανο κράτος που υπάρχει στην χώρα, τα ίδια και χειρότερα θα μπορούσαν να συμβούν και στον ίδιο.


Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το ότι η Ελλάδα είναι χώρα προβληματική ανήκει στο πελατειακό κράτος της. Αυτό που άρχισε να εκκολάπτεται από την εποχή του Κωλέττη. Για να φθάσει στην σημερινή του παντοδυναμία – αλλά και ανικανότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το κράτος το γνωρίζει από μέσα και αρκετά καλά. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κράτησε χαμηλούς τόνους μπροστά στην τραγωδία στο Μάτι. Δεν επιδόθηκε σε καταδίκες και ξόρκια, όπως θα έκανε ο κύριος πρωθυπουργός αν βρισκόταν στην θέση του. Δεν πλειοδότησε σε κατάρες και απειλείς κατά ορατών και αοράτων «εχθρών», ούτε υποσχέθηκε μαγικές λύσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, με δράσεις, πρωτοβουλίες και δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι είναι ένας υπεύθυνος. Ένας σοβαρός και φιλελεύθερος Ευρωπαίος ηγέτης, από αυτούς που έχει ανάγκη η Γηραιά Ήπειρός μας.

Κυριάκος σαν πρωθυπουργός

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει ποια είναι η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας. Καταλαβαίνει ποιες πραγματικότητες τον περιβάλλουν. Και ξέρει καλύτερα από πολλούς άλλους ποιοι απαρτίζουν τους μηχανισμούς του κράτους. Υπό αυτή την έννοια, έχουμε την αίσθηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η τραγωδία στο Μάτι προφανώς δεν είναι η τελευταία. Διότι, στην Ελλάδα τού 21ου αιώνα, ο μεγάλος ασθενής παραμένει (όπως και στο παρελθόν) ο κρατικός μηχανισμός. Αυτός αποτελεί δε και μία από τις βασικότερες αιτίες της χρεοκοπίας και της υπαγωγής μας στα μνημόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαπιστώσει ότι στην οκταετή μνημονιακή περίοδο, ο κρατικός μηχανισμός ελάχιστα διδάχθηκε. Και βεβαίως είναι αυτός που επλήγη λιγότερο από την κρίση.

Αύριο, λοιπόν, αυτόν τον κρατικό μηχανισμό θα παραλάβει ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανδρωμένον επίσης με πολλούς «ημέτερους» της σημερινής εξουσίας. Καταλαβαίνει κανείς τί έχει να γίνει όταν η νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει να προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Καλά κάνει, συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σεβόμενος και τους νεκρούς, που διατηρεί χαμηλούς τόνους. Το παράδειγμά του ας γίνει επιτέλους και αφετηρία να ξεφύγει η χώρα από την χυδαιότητα του λαϊκισμού και της πολιτικής βωμολοχίας. Οι χαμηλοί τόνοι ας γίνουν αφετηρία να ξεφορτωθεί επιτέλους η ελληνική κοινωνία τραμπούκους της πολιτικής και γελοίους παλιάτσους της «προόδου».

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

Previous articleΑλλαγή νοοτροπίας για να σωθούμε
Next articleΑπό τον θάνατο στην ευθύνη
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.