Ο νέος ηγέτης της  Αλβανιας, ο ¨αντισυμβατικός¨ Εντι Ράμα, αναρρίπησε κύματα ελπίδας στη χώρα του, ότι θα πάρει τέλος το διεφθαρμένο καθεστώς Μπερίσα. Το αν θα δικαιωσει τις προσδοκίες των εκλογέων του, το πως θα συμπεριφερθει στο εσωτερικό της χώρας, το αν θα αποδειχθεί άξιος της εμπιστοσύνης όσων προσέβλεψαν σε αυτόν, αφορα τον ίδιο.

Σε ότι, αφορά όμως εμάς, ως χώρα , μάλλον θα πρέπει να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί στο εξής:

Ο εν λόγω είναι μεταξύ εκείνων που υιοθέτησαν καθ´ εικόνα και ομοίωση  την τουρκικη στάση στο θέμα ΑΟΖ για το Καστερόριζο, και σαμποτάρησαν ανηλεώς την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009, ( στην οποία περιλαμβάνεται και το πλαίσιο της ΑΟΖ). Οι αρνητές, μεταξύ των οποίων και ο Ράμα,  ισχυρίζονται ότι τα διαπόντια νησιά, βορείως της Κέρκυρας, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα!

Φυσικά ο νέος αλβανός ηγέτης δεν είναι εξ ορισμού τουρκόφιλος η ανθέλληνας. Απλώς ενδιαφέρεται για την χώρα του και γιαυτό προσετερίζεται την μεγάλη θρησκευτική συγγενή του, και ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Γιαυτό και έχει δείξει ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των αλβανοτουρκικών σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας

Πέραν της Τουρκίας ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός καλλιέργησε σχέσεις σκοπιμότητας με μια μειονότητα που βρίσκεται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη χώρα μας, τους Τσάμηδες, στηρίζοντας ακόμη και  ψήφισμα περί γενοκτονίας των. Την ίδια ώρα αποδεχόταν το δόγμα της Μεγάλης Αλβανίας για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια μετά  πιέσεις των ευρωπαίων και αμερικανών. Ο ίδιος αντιστάθηκε στην ενσωμάτωση κοινοτικών κανόνων στο αλβανικό κράτος.
 Ελληνικές διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι υπό την πρωθυπουργία του, παρά τα όποια φραστικά διπλωματικά ανοίγματα που μάλλον θα κάνει, θα υπάρξει επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων,ειδικά αν παράσχει περεταίρω στρατιωτικές διευκολύνσεις, με παραχώρηση λιμένων για δημιουργία βάσεων  στο τουρκικό ναυτικό.
Οσο για την πολιτική του ηθική, αρκούν οι καταγγελίες του προέδρου της ΚΕΑΔ ( Κόμμα Ενωση ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα Κόμματα  για νοθεία εις βάρος του κόμματός του, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης στις περιοχές της Χειμάρας και των Αγίων Σαράντα. Στις πατρογονικές εστίες δηλαδήβτης Ελληνικής μειονότητας. ( σ.σ. Παρότι συνεργάστηκαν με το κόμμα του Ράμα).
Αν ως δήμαρχος, απλός πολίτης ή καλλιτέχνης ο Ράμα  μπορεί είναι αντικομφορμιστής και  να έχει καλλιτεχνικές ή κοινωνικές ευαισθησίες, αυτό  είναι θετικό, κυρίως για τη χώρα του και την κοινωνία του.

Ως πρωθυπουργός όμως έχει διαφορετικά καθήκοντα. Οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των μειονοτήτων που καταπατώνται, όπως καταγγέλλουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για την Αλβανία, να σεβαστεί τις περιουσίες των Ελλήνων που υφαρπάζουν καταπατητές με τις σιωπηλές ή και φανερές ευλογίες των κρατικών αρχών, να σεβαστεί το ευρωπαικό δημοκρατικό κεκτημένο, αυτό που ό «ήπιος» Ράμα σαμποτάριζε μήνες τώρα από την αντιπολίτευση. Είναι ο ίδιος που στήριξε την πλαστή απογραφή πληθυσμού η οποία «εξαφάνισε» την ελληνική μειονότητα και τους Χριστιανούς της Αλβανίας – κάτι που καταγγέλθηκε από ΗΠΑ, ΕΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η Αθήνα περιμένει τα πρώτα δείγματα μεταστροφής του….

Ουδείς σώφρων  θέλει προβλήματα με τους γείτονές του. Ούτε οι απλοί πολίτες ούτε τα κράτη, ισχυρά ή αδύναμα, μικρά ή μεγάλα. Η καλή γειτονία όμως είναι  άσκηση υψηλής πολιτικής  που πρέπει να ασκείται  από κάθε πλευρά.
Σύντομα ο Ράμα θα δοκιμαστεί ως πρωθυπουργός .  Αν επιμείνει και ως πρωθυπουργός να υπονομεύει τις  ελληνοαλβανικές σχέσεις, είναι βέβαιο ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί. Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε της Αλβανίας, ούτε βεβσίως προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας.
ΥΓ: Βέβαια η ανωτέρω σύντομη θεώρηση, ίσως εκληφθεί ως εθνικιστική καχυποψία σε όσους ενθουσιάζονται για την εναλλακτικότητα του κ. Ράμα, το γεγονός οτι  φορούσε σκουλαρίκι και δεν κυκλοφορεί με Ι.Χ.
Προηγούμενο άρθροΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επόμενο άρθροΤΟΥΡΚΙΑ: ΓΙΑ ΜΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΕΚΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Ο Γιάννης είναι δημοσιογράφος. Ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία στα 30 του επειδή, όντας άεργος δεν είχε τίποτε καλύτερο να κάνει (όχι ότι έκανε και το καλύτερο…) Γεννήθηκε το ‘53 στο Δίστομο Βοιωτίας, σε μια άλλη Ελλάδα - στα 18 του αυτός και οι συνομήλικοί του στο χωριό, δεν φαντάζονταν ποτέ πως στη ζωή τους θα είχαν τα λεφτά να αγοράσουν ΙΧ. Όσο για τα νησιά τα ξέραν μόνο από το μάθημα της Γεωγραφίας, ενώ στη γειτονική του Αράχοβα τα μαγαζιά πουλούσαν χειροποίητα χαλιά στους τουρίστες των Δελφών. (μετέπειτα ήρθε ο Ανδρέας με τις επιδοτήσεις και τα δανεικά, το να οδηγείς "μπέμπα" έγινε …«λαϊκό δικαίωμα», ενώ η Αράχοβα έγινε η Μύκονος του χειμώνα και ο Παρνασσός γέμισε σαλέ...) Εξ αυτού, θαρρεί πως είναι από τους λίγους Έλληνες που δεν ξαφνιάστηκαν με την οικονομική κρίση που ενέσκηψε...