Ας όψεται που δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να επιτύχει… Γιατί αν τα κατάφερνε τότε να δείτε κλάματα και οδυρμούς απ’ όσους σήμερα τον στηρίζουν διανθίζοντας την κυβέρνησή του με τα καμάρια τους. Κι όταν λέμε να επιτύχει, εννοούμε στο σκέλος που αφορά στην ίση κατανομή των βαρών και στην δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης.

Γιατί… η ουσία της πολιτικής που η κυβέρνηση Παπαδήμου καλείται να εφαρμόσει, είναι η ίδια κι απαράλλαχτη με εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου, αφού ασπάζεται το θεώρημα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει μακριά από τις αγκάλες του ευρώ.

Ελα όμως που, παρ’ όλα αυτά, το σενάριο παραμένει στο τραπέζι, όχι γιατί μπορεί ή θέλει η Μέρκελ ή ο Σαρκοζί, αλλά γιατί τ’ «οσμίζεται» η Black Rock, που τώρα αξιώνει προκειμένου να μην οδηγηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στα βράχια, περαιτέρω κούρεμα κατά 75 με 80% των μετοχών που έχουν στην κατοχή τους Ελληνες ιδιώτες, χωρίς να διευκρινίζει εάν σε αυτούς περιλαμβάνονται και τ’ ασφαλιστικά ταμεία…

Την ώρα που η χώρα δηλώνει σιγανά και ξεψυχισμένα ανακουφισμένη που ο διεθνούς κύρους διαπραγματευτής της περιορίζεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα στο ν’ ασκεί αποκλειστικώς τα καθήκοντα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Ευρώπη πανηγυρίζει την αδυναμία της να διαχειριστεί την κρίση που την μαστίζει και, σημειωτέον, δεν οφείλεται στον υπέρογκο δανεισμό του ελληνικού κράτους, στην ολιγωρία του να μειώσει το έλλειμμα ή να περιστείλει τα πολλά έξοδά του. Χρειάστηκε εν ολίγοις να φθάσουμε μέχρις εδώ, για να επανέλθουμε στην αρχική υποψία… Σ’ εκείνη που ευθέως υπαινίχθηκε ότι το έργο είχε κι άλλα επεισόδια, που δεν είδαμε γιατί κόπηκαν στο μοντάζ. Που κατακρεουργήθηκαν απ’ όλους εκείνους που διέβλεψαν και συνεχίζουν να διαβλέπουν μονόδρομους κι αδιέξοδα, ξανά και ξανά, με άλλους πρωταγωνιστές, αλλά το ίδιο εφιαλτικό σενάριο.

Πληροφορούμενος το περιεχόμενο των χαρακτηρισμών που ο Σαρκοζί απέδωσε στον Παπανδρέου με αφορμή ή πρόσχημα την απόφασή του να προσφύγει σε δημοψήφισμα, ένιωσα πίκρα και θλίψη αντιμέτωπος με το αιφνίδιο ερώτημα του νου, για το πως άραγε θα επέλεγε να μιλήσει ο Γάλλος Πρόεδρος για όλους εκείνους που ανέδειξαν τον μέχρι πρότινος συνομιλητή του, στο πρωθυπουργικό αξίωμα… Κάπως έτσι ένιωσα χθες βράδυ ακούγοντας και τον Λουκά Παπαδήμο, έναν βαθύ γνώστη των οικονομικών θεωριών, πρωτεργάτη της συμμετοχής της χώρας στο ευρώ και, είμαι βέβαιος, εξαίρετο γνώστη του παρασκηνίου που προηγήθηκε με την Goldman Sachs.

Η αλήθεια πίσω από τις λέξεις; Πως ο Βασιλιάς, παρότι οικειοθελώς εθελοτυφλούμε, είναι γυμνός. Στα σίγουρα ευπρεπέστερος του τραγικού προκατόχου του, αλλά γυμνός, και σε λάθος δρόμο…

Previous article…ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Next articleΟΙ 10 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ
Ο Ανδρέας, μετά από ένα σύντομο "πέρασμα" στην δημοσιογραφία (μόλις... 25 χρόνων!), συνεχίζει πεισματικά να δηλώνει αμετανόητος οπαδός της "κίνησης", της καθαρής ματιάς, εχθρός του "δήθεν" και των ξεθωριασμένων αποχρώσεων. Διετέλεσε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ταξίδεψε αρκετά, μάζεψε τις "εικόνες" του και σήμερα ζει μερικά βουνά μακρύτερα από την πόλη που μεγάλωσε, έζησε κι αγάπησε πολύ.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.