Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφεί στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal, το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Αλφόνσο Βιτάλη.
Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται πιο οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, ως διευθύνων σύμβουλος της Apertus Alveo Communications...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
«οχι» και «τελεσιγραφα» σε παιχνιδι εντυπωσεων

«ΟΧΙ» ΚΑΙ «ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ» ΣΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ

Κυριακή κοντή γιορτή. Είναι η μέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει τα ονόματα των 13 νέων μικρών “πρωθυπουργών”, τις υποψηφιότητες δηλαδή των περιφερειαρχών που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ.

Έως εκείνη τη στιγμή η πολιτική σπέκουλα θα συνεχίζεται αμείωτη, αποπνέοντας μια αίσθηση αμφισβήτησης των πρωθυπουργικών επιλογών. Ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται για άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης. Ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πως πράγματι υπουργοί κι υφυπουργοί αποτόλμησαν ένα ηχηρό “όχι” στον πρωθυπουργό – ενώπιον μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Η περίπτωση της Κατερίνας Μπατζελή είναι χαρακτηριστική. Μέρες τώρα, οι φήμες τη θέλουν να της προτείνεται – ή καλύτερα να της επιβάλλεται – η υποψηφιότητα για την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας κι εκείνη να την αρνείται πεισματικά. Μάλιστα, κατά την τετ-α-τετ συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη εμφανίστηκε άκαμπτη στο πρωθυπουργικό δίλημμα “υποψήφια ή εκτός κυβέρνησης”. Εμφανίστηκε. Διότι, η ίδια σε κατ” ιδίαν συζητήσεις της με δημοσιογράφους διέψευδε πως ισχύουν όλα αυτά, συστήνοντας υπομονή μέχρι την Κυριακή. Η εκδοχή της φαντάζει ρεαλιστικότερη αν αναλογιστεί κανείς την ένθερμη και ξεκάθαρη στήριξη που παρείχε στον Γιώργο Παπανδρέου στην κούρσα της διαδοχής του 2007 – στάση που επιβραβεύτηκε αργότερα με το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας.

Η περίπτωση του Γιάννη Μαγκριώτη είναι διαφορετική. Υποτίθεται πως ο Παπανδρέου του πρότεινε να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας – απέναντι στον Παναγιώτη Ψωμιάδη – κι εκείνος αρνήθηκε. Υποτίθεται. Διότι σε αντίθεση με την Μπατζελή, ο υφυπουργός Δημόσιων Έργων έγινε αποδέκτης πρωθυπουργικών ευσήμων για το έργο του, την ίδια στιγμή που η πρόταση δεν είχε χαρακτηριστικά τελεσίγραφου.

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις τρανταχτών “αρνήσεων”. Της Άντζελας Γκερέκου (που αντιμετωπίζει ακόμα τις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της), του Πάρι Κουκουλόπουλου (που έκλεισε ο κύκλος του στην τοπική αυτοδιοίκηση), κοκ. Κι αναρωτιέται κανείς.

Είναι δυνατό τόσοι πολλοί να αρνούνται τόσο πεισματικά στον πρωθυπουργό, αδιαφορώντας για τις πολιτικές επιπτώσεις; Είναι δυνατό ο πρωθυπουργός να δέχεται στωικά αρνήσεις, αποδεχόμενος πλήγμα στο αρχηγικό προφίλ του; Ή ακόμα χειρότερα, είναι δυνατό ο πρωθυπουργός να επιβάλλει τελεσίγραφα, εμφανιζόμενος ως κομματικός φεουδάρχης; Ή κατά μια άλλη εκδοχή να διαμηνύει πως δεν θα υποχρεώσει κανένα και για τίποτα, εμφανιζόμενος ως διαλλακτικός και δημοκρατικός αρχηγός;

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ασχέτως που την ίδια ώρα αποτυπώνουν ένα ακόμα παρασκήνιο για τη διευθέτηση ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Στο τέλος της ημέρας ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα κερδίσει τις εντυπώσεις.