Η ανατροπή του μεταπολιτευτικού συστήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η μαζική αμφισβήτηση του δικομματισμού, τα νέα πολιτικά σχήματα, οι τάσεις για την αλλαγή των συσχετισμών συγκροτούν τη νέα πραγματικότητα. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα δυναμική αντίστοιχη με την περίοδο της μεταπολίτευσης και με τα κόμματα που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της δικτατορίας.

Δυο είναι οι προϋποθέσεις όμως για να πάρει θετικό δρόμο αυτή η φορά των πραγμάτων. Η πρώτη αφορά την αλλαγή του παραδοσιακού στερεότυπου του «κομματικού εγωισμού», δηλαδή όλης εκείνης της νοοτροπίας που θέτει το κομματικό συμφέρον πάνω από το δημόσιο. Η νοοτροπία που στηρίζεται στην περιχαράκωση, την άρνηση συνεργασιών, τη φανατική αντιπαράθεση. Εδώ θα κριθούμε όλοι. Και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ…

Όσον αφορά τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πάντως οι πρώτες «εξετάσεις» της ήταν θετικές, με τα ψηφοδέλτια συνεργασίας που κέρδισαν τους τρεις μεγάλους δήμους με επικεφαλείς πρόσωπα από την κοινωνία των πολιτών. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να μην οδηγηθεί η υπέρβαση του ισχύοντος πολιτικού συστήματος στην ισχυροποίηση των πολιτικών άκρων.

Ειδικά στη χώρα μας θα ήταν επιζήμιο ο πλουραλισμός στη νέα Βουλή να συμπεριλαμβάνει ακροδεξιές δυνάμεις που ευθέως αμφισβητούν τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία. Δεν μπορεί να βάζεις το «λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Δεν μπορεί να ανατρέπεις το μεταδιδακτορικό πολιτικό σκηνικό με τους νοσταλγούς της δικτατορίας.

Επομένως οι διαφαινόμενες εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα αρχή. Η «μπάλα» είναι τώρα στην πλευρά των ίδιων των πολιτών. Η αποχή, η αναβίωση του δικομματισμού, η στήριξη των πολιτικών άκρων, η σταυροδοσία σε πρόσωπα του life style, είναι σίγουρα οι λάθος επιλογές.

Η ψήφος που έχει λογική, που δεν περιορίζεται στην αγανάκτηση και πιέζει για ένα βήμα μπροστά είναι η έξυπνη επιλογή…

Όλοι λοιπόν θα κριθούμε…

O  Θόδωρος Μαργαρίτης είναι Υπ. Βουλευτής Α’ Αθήναςτης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Previous articleΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Next articleΠΑΣΟΚ ΝΔ ΟΜΟΝΟΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΖΥΓΙΟ, ΠΡΟΑΛΕΙΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ (ΝΕΕΣ) ΚΑΛΠΕΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Οργανώθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στο ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ το 1976. Μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ 1980-1986. Εξελέγη στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΕΑΡ το 1990. Σήμερα είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών. Σε προηγούμενη περίοδο είχε διατελέσει υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογίας. Αρθρογραφεί τακτικά σε Αυγή, Νέα, Ημερησία. Πήρε μέρος ενεργά στο Κίνημα Ειρήνης παλαιότερα (ΑΚΕ), καθώς και σε κινήσεις για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.