Και  αφού όπως φαίνεται πέτυχε το PSI, να δούμε τώρα ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Περιμέναμε ότι θα έπρεπε σήμερα να είχαν ήδη γίνει τα εξής:

(α) Τα πρόσωπα που ενέχονται στην τραγωδία της χώρας από κάθε κόμμα εξουσίας θα είχαν πάει σπίτι τους.

(β) Τα κόμματα θα είχαν ήδη ανανεώσει σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό προσωπικό τους.

(γ) Νέες πολιτικές ή άλλες δυνάμεις και κινήματα θα είχαν πάρει δυναμική μορφή και δημόσια έκφραση (π.χ. τεχνοκράτες, επιχειρηματίες, αγανακτισμένοι, κ.λπ.). (δ) Όλα τα κόμματα θα είχαν αναπτύξει αναλυτικά προγράμματα δράσης μέχρι το 2020, πώς οραματίζονται δηλαδή την Ελλάδα σε μόλις 7 χρόνια μετά τις επικείμενες εκλογές. Ποιος διαφωνεί με τα παραπάνω; Μάλλον κανείς!

Αλλά ιδού μια υποκειμενική αξιολόγηση της προόδου ανά θέμα:

Πρόσωπα ευθυνόμενα: Κανένας δεν πειράχθηκε. Οι υπεύθυνοι της τραγωδίας συνεχίζουν να είναι στις θέσεις τους και να ενεργούν με τρόπο που  παράγει μεγαλύτερα προβλήματα για το μέλλον. Κοντά τρία χρόνια συζητάμε –μόνο συζητάμε– ότι δεν εμπιστευόμαστε εκείνους που μας έφεραν μέχρι εδώ  να τους ξαναδώσουμε το τιμόνι. Αλλά δεν έχουμε μηχανισμούς ούτε ουσιαστικές δυνάμεις πίεσης να εφαρμόσουμε το αυτονόητο,  να φύγουν από τη μέση, να ανοίξει ο δρόμος για την ανανέωση με νέα, άφθαρτα στελέχη.

Κόμματα: Τελικά η ευθύνη –όπως την αντιλαμβάνεται η ευρύτερη μάζα των πολιτών– δεν φαίνεται να επιρρίπτεται στα κόμματα, αλλά στα πρόσωπα αυτών. Η πλειονότητα του κόσμου δεν αναμένει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ.  Ο κόσμος έχει καταλάβει πως το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να πληρώσει για τα λάθη της τελευταίας διετίας ούτε η ΝΔ για την περίοδο 2004-2009. Εκείνο όμως που τιμωρεί είναι η προσκόλληση στο παλιό, η πλήρης ανυπαρξία ελπίδας και νέου αίματος,.

Νέες δυνάμεις: Πού είναι οι επιχειρηματίες; Οι τεχνοκράτες; Οι οραματιστές; Αλλά και οι αγανακτισμένοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι; Υπάρχουν δεκάδες κινήσεις «εν τω γεννάσθαι», αλλά καμία δεν απογειώνεται να δείξει το μπόι της και να προβάλει ως εναλλακτική λύση. Φταίνε τα ΜΜΕ μόνο; Μάλλον όχι. Κατηγορούμε τους πολιτικούς ότι μας έφεραν μέχρι εδώ, αλλά δεν έχουμε εθνικό σθένος να αναδείξουμε νέες δυνάμεις που θα φέρουν την αλλαγή στον τόπο. Σχιζοφρένεια!

Προγράμματα. Μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές δεν γνωρίζει κανείς πάνω σε ποια βάση θα κριθούν τα κόμματα και οι υποψήφιοι κυβερνήτες. Εξαντλήθηκαν όλοι σε  αμυντική συμπεριφορά πέριξ των μνημονίων.

Καμία απάντηση για το 2020. Πολυτέλεια θα πει κάποιος. Ανάγκη όμως είναι να επιλεγεί ο επόμενος κυβερνήτης πάνω σε αρχές, ιδέες και σχέδια, όχι γιατί δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε!

Previous articleΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ…
Next articleΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΣΕΛΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κώστας είναι οικονομολόγος. Γεννήθηκε το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήθελε να γίνει Αρχαιολόγος αλλά σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων. Το 1979 προσλήφθηκε ως Ελεγκτής στην μετά είκοσι χρόνια «δολοφονηθείσα» ελεγκτική εταιρία Arthur Andersen. Από τότε πήρε το δρόμο της επιχειρηματικής οργάνωσης και της πληροφορικής. Άρα τον Αύγουστο του 2011 συμπληρώνει 32 χρόνια έντονης επαγγελματικής εμπειρίας στην πρώτη γραμμή των θεμάτων εκσυγχρονισμού και οργάνωσης των επιχειρήσεων. Τα τελευταία 22 χρόνια είναι επιχειρηματίας της τεχνολογίας. Έχει εμπειρίες συνεργασίας μέσα από εκατοντάδες εταιρίες και οργανισμούς σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Βουλγαρία, η Γερμανία και άλλες, όπου λειτούργησε ως προμηθευτής και σύμβουλος υπηρεσιών και λογισμικού. Για δυο χρόνια υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.