Ανατιμήσεις και φόροι όταν οι μισθοί πέφτουν

Ο Κώστας Συλιγάρδος επισημαίνει τις εξωφρενικές ανατιμήσεις που υφίστανται οι Έλληνες σε προϊόντα και υπηρεσίες την ίδια ώρα που οι μισθοί πέφτουν. new deal σκίτσο Θοδωρής Μακρής
Ο Κώστας Συλιγάρδος επισημαίνει τις εξωφρενικές ανατιμήσεις που υφίστανται οι Έλληνες σε προϊόντα και υπηρεσίες την ίδια ώρα που οι μισθοί πέφτουν. new deal σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Ο Κώστας Συλιγάρδος επισημαίνει τις εξωφρενικές ανατιμήσεις που υφίστανται οι Έλληνες σε προϊόντα και υπηρεσίες την ίδια ώρα που οι μισθοί πέφτουν. 


Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό.

Ο Έλληνας πληρώνει όσο κανείς άλλος υπηρεσίες και προϊόντα σε δυσθεώρητα ύψη και όσο κανείς άλλος Ευρωπαίος πολίτης καταναλωτής.

Εξωφρενικές ανατιμήσεις πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, στην Ελλάδα της κρίσης.

Ανατιμήσεις παντού

Αναλυτικά οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, το κόστος θέρμανσης. Από το 2000 ως σήμερα, όλο αυτό το κόστος έχει αυξηθεί κατά 76,7% για τους Έλληνες, έναντι 57,2% του μέσου κοινοτικού όρου και 38,1% στη Γερμανία, με μόνη παρηγοριά ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα όπως η αύξηση των τιμών κατά 536,5% στη Ρουμανία.

Ακριβό σπορ έχει αποδειχθεί και το… ντύσιμο, αφού οι τιμές σε ρούχα και παπούτσια κατέγραψαν αύξηση 22,4% έναντι μόλις 0,8% στην Ε.Ε. Σε οινοπνευματώδη και τσιγάρα: +124,2% έναντι +92,1% του μέσου κοινοτικού όρου.

Ακόμα και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών, όπου ο ανταγωνισμός ήταν απίστευτος και ώθησε τις τιμές προς τα κάτω, οι Έλληνες είδαν το κόστος να μειώνεται κατά 18,8%, όταν στην Ε.Ε. η μείωση έφτασε στο 21,7%  .Ψυχαγωγία και πολιτισμός κοστίζουν 13,6% ακριβότερα από το 2000 (+ 7,1% η μέση αύξηση στην Ε.Ε.).

Φόροι φόροι

Οι ευθύνη διαχρονικά του πολίτη είναι μεγάλη. Δεν ανέπτυξε ούτε σοβαρή καταναλωτική συνείδηση ούτε οργανώθηκε για να διεκδικήσει.

Η πολιτεία στήριξε καρτέλ. Αδιαφόρησε. Δεν έκανε ελέγχους. Δεν επέβαλε πρόστιμα. Δεν προσπάθησε να συμμορφώσει τους ηθικούς αυτουργούς. Μα πάνω απ όλα έβαλε τόσους φόρους όσο κανείς άλλος πουθενά.

Και συνεχίζουμε..

Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

Previous articleΜαϊμού ανάπηροι η μισή Ελλάδα!
Next articleΔιαρκές έγκλημα στην Παιδεία
Ο Κώστας Γ. Συλιγάρδος είναι δημοσιογράφος, απόφοιτος σχολής (ΙΕΚ) Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Επικοινωνία της Αθήνας. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης. Εργάζεται στον χώρο των ΜΜΕ από το 1992 στην Αθήνα αλλά και στο Ηράκλειο. Στην Κρήτη έχει εργαστεί στο Κρήτη Tv (ως το 2000) και ως σήμερα στην τηλεόραση Creta ως παραγωγός ενημερωτικών εκπομπών και ως το 2009 ως Κεντρικός Παρουσιαστής του Δελτίου Ειδήσεων του σταθμού. Η συμπλήρωση των 27 χρόνων ραδιοφωνικής παρουσίας, τον βρίσκει στο Ράδιο Κρήτη όπου επιμελείται και παρουσιάζει την καθημερινή Εκπομπή «Πυξίδα» (09:00-11:00). Έχει εργαστεί παράλληλα στον έντυπο τύπο σε εφημερίδες και περιοδικά για αρκετά χρόνια σε διάφορες θέσεις ευθύνης, κι έχει εκδώσει ο ίδιος κλαδικά και θεματικά περιοδικά αλλά και ξενόγλωσσες εφημερίδες. Σήμερα είναι επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας του Κρητικού ειδησεογραφικού site flashnews.gr στην Ανατολική Κρήτη. Συνεργάστηκε κατά διαστήματα ως υπεύθυνος αλλά και σύμβουλος σε εκδοτικές εργασίες καθώς και σε τμήματα επικοινωνίας ιδιωτικών φορέων. Έχει διδάξει δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε παράρτημα Βρετανικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Το 2014 ήταν ο μόνος Έλληνας δημοσιογράφος που βραβεύτηκε σε διεθνές διαγωνισμό δημοσιογραφίας με το Ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας από τον όμιλο Γκριμάλντι στην Ρώμη της Ιταλίας, για το ντοκιμαντέρ του "Θαλάσσιοι δρόμοι".

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.