Ελάχιστοι είναι σε θέση να αντιληφθούν το μέγεθος της προσπάθειας του Λουκά Παπαδήμου – πολύ δε περισσότερο να αξιολογήσουν το τελικό της αποτέλεσμα.

Πρώτον διότι το θέμα είναι εξ ορισμού πολύπλοκο και αντικείμενο ενασχόλησης ολίγων ανθρώπων πάνω στον πλανήτη και δεύτερον διότι είναι τόσο σοβαρό που ευλόγως ελάχιστες πτυχές του γίνονται γνωστές. Συνεπώς, ακόμα και για κάποιον ειδικό – γνώστη των πολύπλοκων χρηματοπιστωτικών θεμάτων οι όποιες εκτιμήσεις ή αναλύσεις εμπεριέχουν μεγάλες …επισφάλειες, λόγω και ελλιπούς και επιλεκτικής πληροφόρησης.

Παρά ταύτα, τα ΜΜΕ επιμένουν να (μας) πληροφορούν, φροντίζοντας να προσδώσουν στην όλη διαδικασία τη δέουσα δραματοποίηση. Όχι μόνο για να αυξήσουν τα ποσοστά τηλεθέαση, αλλά κυρίως για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, δημιουργώντας και συντηρώντας παράλληλα ένα κλίμα σύγχυσης και φόβου. Δεν πρόκειται για ενημέρωση, πρόκειται για συστηματική παραπληροφόρηση από κατά τεκμήριο παραπληροφορημένα ΜΜΕ.

Ποιος αλήθεια γνωρίζει σε βάθος τα όσα μεταδίδει; Ποιος είναι σε θέση να διασταυρώσει την εγκυρότητα των πληροφοριών και ποιος είναι σε θέση να αξιολογήσει τις πληροφορίες που εσκεμμένα διαρρέονται για προφανείς διαπραγματευτικούς λόγους απ” όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές; Η απάντηση είναι: Ουδείς!

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την εμπειρία των προηγούμενων δυο χρόνων οφείλει κανείς να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός, τόσο ως προς την “κρισιμότητα” των στιγμών προ της συμφωνίας, όσο και με την “επιτυχία του εγχειρήματος” την επομένη της συμφωνίας. Διότι το έργο έχει επαναληφθεί αρκετές φορές και πλέον ο καθένας είναι υποψιασμένος. Από τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα “χρεοκοπεί” και “διασώζεται” την τελευταία στιγμή, χάρη σε ένα σχέδιο “αναπόφευκτο” μεν, οριστικό δε. Στη συνέχεια αναγνωρίζεται πως ούτε “αναπόφευκτο” ήταν, ούτε και οριστικό. Ακολουθεί ένα επόμενο κι ένα επόμενο κοκ.

Ποιος λοιπόν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι μετά το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία θα “σταθεροποιηθεί” και “η ανάκαμψη θα αρχίσει”. Υποτίθεται πως αυτό θα γίνει. Όμως, οι ίδιοι οι οποίοι διαβεβαίωναν για κάτι τέτοιο στο παρελθόν και διαψεύστηκαν, οι ίδιοι και τώρα διαβεβαιώνουν και πολύ πιθανόν να διαψευστούν εκ νέου. Όπως και οι ίδιοι εκείνοι που εξέφραζαν επιφυλάξεις και επιβεβαιώθηκαν, οι ίδιοι τώρα εκφράζουν ισχυρότερες επιφυλάξεις και υποστηρίζουν πως και πάλι θα επιβεβαιωθούν.

Ανάμεσα όμως σε επιβεβαιώσεις και διαψεύσεις, η σκληρή πραγματικότητα θέλει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να χάνει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να κλείνουν, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία…

Previous article«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ…»;
Next articleΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΣ ΠΝΟΗΣ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.