Θα γίνει άραγε και πάλι το Σκοπιανό η αφορμή για να οδηγηθεί σε πτώση άλλη μια ελληνική κυβέρνηση; Είναι τα προσφάτως λεγόμενα του Γιώργου Καρατζαφέρη που έσπειραν τη σχετική ανησυχία.

Μέσα στην αναμπουμπούλα της κρίσης χρέους και της αναμονής της 6ης δόσης, η επικείμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Χάγης στο οποίο προσέφυγαν τα Σκόπια, πέρασε στα …ψιλά από τα ΜΜΕ. Όχι όμως και από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Πάλι, το πολιτικό του αισθητήριο και η καλή του πληροφόρηση λειτούργησαν και εντελώς αναπάντεχα (;) διεμήνυσε πως στην περίπτωση που προωθηθεί λύση σύνθετης ονομασίας του γειτονικού κράτους που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο του θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.

Προσοχή! Ο Καρατζαφέρης δεν απείλησε να αποσύρει την εμπιστοσύνη του απ” την κυβέρνηση για να κατηγορηθεί ως εθνικά ανεύθυνος. Διεμήνυσε ότι θα παραιτηθεί απ” την κυβέρνηση. Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Η …φασαρία ξεκίνησε και ο …αχός έπιασε τους βουλευτές της ΝΔ – κυρίως τους Μακεδόνες. Σε λίγο θα φτάσει και στα αυτιά του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει προϊστορία με το Σκοπιανό. Η κίνηση Καρατζαφέρη στοχεύει ακριβώς εκεί. Να φέρει σε δύσκολη θέση τον έτερο ένοικο της Κεντροδεξιάς πολυκατοικίας.

Προφανώς, ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα επιτρέπει στους γείτονες να απαλλαχθούν από την Ενδιάμεση Συμφωνία – γεγονός που θα αφαιρεί από την Ελλάδα τη διακριτική ευχέρεια να τους αρνείται αιτήματα ένταξης σε Διεθνείς Οργανισμούς που η ίδια μετέχει… Όπως γνωρίζει και τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί από τα μέση Νοεμβρίου η δημοσιοποίηση της απόφασης, ώστε να συμπέσει χρονικά με την υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 7-8 Δεκέμβρη, όπου οι γείτονες θα επαναφέρουν το αίτημα για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, εξαναγκάζοντας την “μεταβατική κυβέρνηση” να διαπραγματευτεί με την “ψυχή στο στόμα”, λαμβάνοντας (αν τελικώς το λάβει) το “τετελεσμένο” της απόφασης κυριολεκτικά στα “παρά πέντε”. Όπως είναι γνωστή (και διακηρυγμένη δια της πρόσφατης επιστολής του Σκοπιανού πρωθυπουργού Γκρουέφσκι προς τον Λουκά Παπαδήμο) η πρόθεση των Σκοπίων να αιτηθούν άμεσης εντάξεως στην ΕΕ, και εκ παραλλήλου απευθείας συνομιλίες με την Αθήνα για “εξπρές” επίλυση του ονόματος, μέχρι της 9 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό και προτού ολοκληρωθούν ευλόγως οι αναγκαίες συνεννοήσεις με τον αμερικανικό παράγοντα (ο οποίος παγίως προωθεί επιτακτικά την ιδέα ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ, προκειμένου να μεταβιβάσει στην Ευρώπη το οικονομικό κόστος συντήρησης του κράτους…) και λίγες μέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Γιώργος Καρατζαφέρη σπεύδει να παρέμβει στις εξελίξεις όχι μόνο “απειλώντας”, αλλά και προτείνοντας.

Με την πρόταση του για διενέργεια δημοψηφίσματος δεν επιδιώκει μόνο να διευκολύνει την ελληνική πλευρά να κερδίσει χρόνο. Διευκολύνει και τον Λουκά Παπαδήμο που ενδεχομένως να υποχρεωθεί να διαπραγματευθεί πολιτικά όντας “τεχνοκράτης” και “μεταβατικός πρωθυπουργός” ένα αμιγώς εθνικό θέμα, την ίδια στιγμή που κερδίζει για λογαριασμό του τις εντυπώσεις, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του ένα ρόλο τύπου “βυθίσετε το Χόρα”…

Previous articleΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΗΛΙΚΟΥ ΜΥΑΛΟΥ
Next articleΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣΤΩ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.