Ο Τσίπρας είδε τον Πάπα και θέλει τώρα να δει τον εαυτό του και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Η ιδέα πανικοβάλλει τον Σαμαρά αλλά δυσαρεστεί μερικούς, ως φαίνεται, και στην Αριστερά. Παρέα με τον Πάπα τι Αριστερά θα δούμε, λένε. Επισήμαναν σχετικώς ότι ο Τσίπρας παρέλειψε στη διπλή εμφάνισή του στη ΔΕΘ να μιλήσει για κυβέρνηση της Αριστεράς. Άμα δεν το λες, δεν είσαι. Είσαι ότι δηλώσεις, αποφάνθηκε προ δεκαετιών ο αείμνηστος Τσαρούχης. Ο ζωγράφος ήτο είρων.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Όλοι και χωρίς εξαίρεση (στην Αριστερά) όταν μιλάνε για το λαϊκό Κίνημα αποφαίνονται ότι είναι κάτι που δεν υπάρχει ή φυτοζωεί ενώ είναι απαραίτητο. Το λαϊκό Κίνημα δεν μπορείς να το φτιάξεις όπως το χαλασμένο ποδήλατο του παιδιού σου. Κανείς δεν μπορεί να κατασκευάσει λαϊκό Κίνημα χωρίς ευνοϊκές αντικειμενικές συνθήκες. Η ηγεσία μπορεί να το ενθαρρύνει, μπορεί να το βοηθήσει να αναπτυχθεί, να υποστηρίξει κάθε εστία εμφάνισής του. Αλλά δεν μπορεί να το κατασκευάσει. Το έχω ξαναγράψει: θα αρκούσε οι άνεργοι και δεινοπαθούντες να περνάνε για μια καλημέρα στις καθαρίστριες που ξεροσταλιάζουν στο Υ/ΟΙΚ. και το Κίνημα θα ήταν σχεδόν έτοιμο. Καμιά τέτοια διάθεση. Με δυο λόγια η κατάσταση δεν είναι επαναστατική. Τι μένει;

[quote text_size=»small»]

Μένει να περάσεις από τη διαπίστωση στην αποδοχή ότι επαναστατικό Κίνημα δεν υπάρχει αλλά υπάρχει εν δυνάμει εκλογική πλειοψηφία. Και μπορεί να αποδειχθεί πολύ σταθερή και ικανή να κατασκευάζει μακρόχρονες καταστάσεις, το ΠΑΣΟΚ το επιβεβαιώνει-το τι έπραξε είναι άλλο θέμα.

[/quote]

Ένα παράδειγμα: Ο Τσίπρας (θα κάνουμε αυτό που μπορούμε όχι αυτό που θέλουμε, είπε) δεσμεύθηκε να δώσει 171 ευρώ παραπάνω (από 580 ευρώ ο μισθός στα 751). Το ποσό στις μέρες μας είναι πολύτιμο αν και καθαυτό είναι σχεδόν γελοίο. Αν δεν υπάρξει αντίρρηση από τις Βρυξέλλες θα φανεί ότι οι σημερινοί κυβερνώντες μας δούλευαν κανονικά ότι δήθεν διαπραγματεύονται. Αν, όμως, οι Βρυξέλλες πουν όχι τότε δυο τινά: ή ο κόσμος θα σκύψει το κεφάλι και η κυβέρνηση πιθανότατα θα χάσει το δικό της ή ο κόσμος θα εξαγριωθεί. Αν συμβεί το δεύτερο, να το Κίνημα από εκεί που δεν το περίμενες, στο άψε-σβήσε. Μετά βλέπουμε. Δεν θα επεκταθώ στο τι μπορεί να δούμε επειδή τα «αν» είναι πολλά. Ένα μόνο: είναι άραγε η Γερμανία διατεθειμένη να εξωθήσει την Ελλάδα στα άκρα (ακόμα και εκτός ευρώ/ΕΕ) διακινδυνεύοντας την ευρωπαϊκή ενότητα και την κυριαρχία της σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή από οικονομική αλλά κυρίως από γεωπολιτική άποψη; Πιστεύω ότι αυτό είναι το σημείο της πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης. Έχει ο Τσίπρας στρατηγική επ’ αυτού; Δεν γνωρίζω. Θεωρώ, είναι υπόθεση, ότι ο Τσίπρας (από όσα δημοσίως λέει) έχει βάλει λυτούς και δεμένους, από τον Ντράγκι ως τον Πάπα (;) να πουν στη Μέρκελ να λογικευτεί. Θα το κάνουν; Θα τα καταφέρουν; Δεν γνωρίζω. Ποιος είναι σίγουρος αν η Γερμανία έχει και λίγο μυαλό εκτός από ξεροκεφαλιά; Αυτό που βλέπω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Τσίπρα, ακολουθεί μια συνεκτική στάση, συνακόλουθη με την κατάσταση του λαϊκού Κινήματος, την αδράνειά του. Θα του βγει; Ποιος ξέρει; Πάντως αν η δέσμευση για μέτρα ανακούφισης (δεν είναι πρόγραμμα αλλά μέτρα ανακούφισης) δημιουργήσει, από ξεροκεφαλιά των Βρυξελλών/Βερολίνου, αυτό που τώρα δεν έχουμε, δηλαδή λαϊκό Κίνημα, τότε τα ξαναλέμε.

Όλα αυτά υπό «κανονικές» συνθήκες. Αν, όμως, οι συνθήκες πάψουν να είναι «κανονικές»; Αν επιβεβαιωθούν οι ακριτομύθιες Ρώσων αλλά και Νατοϊκών ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή θα επεκταθούν στα Βαλκάνια και ειδικά στην Ελλάδα; Κινδυνολογία;

[quote text_size=»small»]

Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει όσα λέγονται επειδή πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και στην Ειρήνη. Τα πολεμικά γεγονότα είναι δεδομένα. Και οδηγούν, οδήγησαν ήδη, σε αλλαγές συνόρων.

[/quote]

Αφορμές δεν λείπουν. Στα Βαλκάνια περισσεύουν αιτίες και αφορμές με πρώτη-πρώτη την Ελλάδα που αίφνης βρέθηκε με πετρέλαιο και σπάνιες γαίες-αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Οι άρπαγες ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια. Κανείς φυσικά, ούτε η Τουρκία, κάνει κάτι εν νηνεμία. Όταν, όμως, το βαρομετρικό δείχνει επερχόμενη θύελλα, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος (άρπαγας) προετοιμάζεται για την ίσως απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών και ενημερώνει σχετικώς συναγωνιστές και ανταγωνιστές. Ώστε να ανιχνεύσει αντιδράσεις  και να προϊδεάσει για τις εξελίξεις, να μη χαλάσει η δουλειά. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Αν είναι αγέλη είναι απαραίτητη η (προ) συνεννόηση. Όποιος ανίδεος κοιμάται με το Διεθνές Δίκαιο στο προσκεφάλι του και ονειρεύεται την αιώνια Ειρήνη είναι ο ιδεώδης για να τον πιάσουνε στον ύπνο.

Previous articleGRECOVERY ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Next articleΟ ΒΟΛΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ: ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Απόστολος είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη με μικρασιατική παιδεία από την οικογένειά του. Ακολούθησε τη δουλειά του πατέρα του και του παππού του. Τα χρόνια της δικτατορίας έφυγε στο Παρίσι, όπου και σπούδασε κοινωνιολογία στο -τότε πειραματικό- πανεπιστήμιο της Vincennes. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του ζωή από την εφημερίδα Αυγή, όπου από χρόνια αρθρογραφεί στο κυριακάτικο φύλλο της σε φιλική βάση. Έχει εργαστεί επίσης στις εφημερίδες Μεσημβρινή, Απογευματινή, Αθηναϊκή και σε περιοδικά όπως το Αντί και τα Πολιτικά Θέματα. Συνεργασία είχε, στο ραδιόφωνο, με το σταθμό της Αθήνας 9,84. Από το 1974 εργάζεται στην ΕΡΤ, όπου, έως το 1997, παρουσίαζε το Δελτίο Ειδήσεων καθώς και πολλές δημοσιογραφικές εκπομπές. Είναι παντρεμένος με τη Δώρα Αποστόλου και έχουν μια κόρη, την Ελένη.

1 COMMENT

  1. […] Ωστόσο, στο προαναφερόμενο άρθρο για τη συνάντηση Πάπα…, έγραφα ότι η εσωτερική κατάσταση δεν είναι η μόνη πηγή κινδύνων. Πχ η Μέρκελ το μεσοκαλόκαιρο και άνευ εξηγήσεων συγκάλεσε σύσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας. Η μόνη γνωστή σοβαρή εκκρεμότητα στην περιοχή είναι το Σκοπιανό. Το ΝΑΤΟ πιέζει αφόρητα να λυθεί το θέμα ώστε στη Σύνοδο της Συμμαχίας τον Δεκέμβριο τα Σκόπια να γίνουν κανονικά μέλος με ένα αποδεκτό από όλους επίσημο όνομα. Το μεσοκαλόκαιρο επίσης ο γγ του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν επισκέφθηκε την Αθήνα και, κατά πληροφορίες, «ενημέρωσε» την πολιτική ηγεσία (δεν είδε τον Τσίπρα) ότι η Τουρκία θεωρεί πως η αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη δεν είναι πλέον ταμπού και συνεπώς η Συμμαχία δεν πρέπει να ενοχληθεί ούτε να αντιδράσει στην περίπτωση που η Άγκυρα τις επιδιώξει έμπρακτα, εναντίον μας. Ο Ράσμουσεν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένιψε τας χείρας του και αποχώρησε. Έκτοτε πλήθος τέτοιου είδους πληροφορίες φθάνουν στους θεσμικά υπεύθυνους της πολιτικής ζωής της χώρας μας, όπως πχ ότι η Τουρκία έχει συγκροτήσει «λόμπι» στις ΗΠΑ με επικεφαλής ισχυρή προσωπικότητα πρώην, υψηλού επιπέδου, αξιωματούχο της αμερικανικής πολιτικής ζωής ώστε να αποσπάσει την ουδετερότητα και των αμερικανών αν κάποια κατάλληλη στιγμή επιχειρήσει να άρει τη συνοριακή ανωμαλία που θεωρεί ότι υφίσταται σήμερα με τη χώρα μας. Τέλος ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτός ο συνεχής (από τα ΜΜΕ) θόρυβος περί Τζιχαντιστών στην Αθήνα, στα νησιά και γενικώς κάπου στην Ελλάδα, δεν είναι απλώς ανόητος αλλά τείνει να δημιουργήσει, με ή χωρίς πρόθεση, κλίμα  ότι εκτός από εξωτερικούς κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσουμε και εσωτερικά προβλήματα…. αν πχ η Ελλάδα επιδείξει εμμονή και «αδιαλλαξία» στο θέμα των Σκοπίων ή σε άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν τη Συμμαχία. […]

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.