H Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας κατά το προχθεσινό Eurogroup. Δεν είναι μόνο η επιτυχία για τη λήψη των δόσεων και τους ευμενέστερους όρους που επετεύχθησαν, όσο το γεγονός ότι η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα θα ενδυναμωθούν, και θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης για επενδυτές και καταθέτες.

Παρά την κρυφή επιθυμία κάποιων κοινοβουλευτικών δυνάμεων να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να κυβερνήσουν τα «συντρίμμια», ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση στο σύνολό της κατέβαλαν προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και όχι ως η «κακοπληρώτρια» χώρα και το ανεύθυνο μέλος της Ευρωζώνης.

Οι αποφάσεις του Eurogroup κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και είναι θετικές για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα αποκόμισε μια σειρά από διευκολύνσεις μεν, αλλά και κάποιους αυστηρούς όρους δε. Πιο συγκεκριμένα εξασφαλίστηκε η δόση των 34,4 δις ευρώ η οποία θα εισέλθει στα δημόσια ταμεία στις 13 Δεκεμβρίου και τα 9,3 δις σε 3 δόσεις στις αρχές του 2013. Αυστηρή προϋπόθεση, η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ρυθμίσεων που ήδη έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή, με ορόσημο τη φορολογική μεταρρύθμιση. Σημαντική εξέλιξη είναι και το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε το κούρεμα  των 40 δις ευρώ μέσα από τη δραστική μείωση των επιτοκίων και  το σχετικό πρόγραμμα για την  επαναγορά ομολόγων. Επιπλέον οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες και οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης θα επιστρέψουν εμμέσως τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα.

Λύση δόθηκε και στο σημείο τριβής του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων για το ελληνικό χρέος, όπου συμφώνησαν τελικά στον στόχο, να είναι στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται πιστή τήρηση του προγράμματος και εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

Η Ελλάδα πλέον, χάρη στις θυσίες του Ελληνικού Λαού αλλά και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, αντιμετωπίζεται σαν ισότιμος εταίρος που ανταποκρίνεται στις δύσκολες περιστάσεις των καιρών. Οι θετικές αποφάσεις του Eurogroup δεν πρέπει να είναι για εμάς η αφορμή για λόγια εύκολα και μεγάλα. Πρέπει να είναι το κίνητρο για να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες και με αφοσίωση και αυταπάρνηση να συστρατευθούμε όλοι για το κοινό συμφέρον. Η χώρα τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις χρόνιες αδυναμίες της και τις  παθογένειες της οικονομίας. Και τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για τις προοπτικές ανάπτυξης, εξυγίανσης και οικονομικής ευμάρειας. Οι εταίροι μας έκαναν αυτό που έπρεπε.

Τώρα είναι η σειρά μας. Τώρα είναι η ανάγκη να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα που απασχολούν το νέο άνθρωπο, τον άνεργο, το φοιτητή.

Γιατί, μετά την κοινωνία των αριθμών σειρά έχει η κοινωνία των ανθρώπων.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι βουλευτής της Ν.Δ στο Νομό Ηρακλείου

Previous articleΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «SOCIAL MEDIA IN BUSINESS»
Next articleCLASS WARS OF 2012
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι πολιτικός. Παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Λένα Μπανιά εκπαιδευτικό και πατέρας του μικρού Κωνσταντίνου, σπούδασε Δομικός Κτιριακών Έργων στη Σιβιτανίδειο Σχολή και Τοπογράφος Mηχανικός στο ΤΕΙ Αθηνών. Παρακολούθησε πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στη Διαχείριση και Τεχνολογία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως Εργοδηγός Δημοσίων Έργων και Τραπεζικό στέλεχος στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Το Μάρτιο του 2001 ιδρύει την εταιρεία «Επιχειρείν Ε.Ε., Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Τεχνικών Μελετών» με έδρα το Ηράκλειο την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα. Το Μάρτιο του 2004 πολιτεύεται για πρώτη φορά στο νομό Ηρακλείου με την Νέα Δημοκρατία. Στις εθνικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2007 εκλέγεται 2ος βουλευτής στο νομό Ηρακλείου ενώ στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 έρχεται 1ος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ηρακλείου. Στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 επανεκλέγεται βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στο νομό Ηρακλείου. Κατά την Κοινοβουλευτική του θητεία υπήρξε μέλος της διαρκούς επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέλος της μόνιμης επιτροπής Τεχνολογίας και Έρευνας και της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Το 2007 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Πολιτικά Θέματα (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) ενώ 2010 προχωρά στην ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου του (e-book) με τίτλο Δημόσια Διοίκηση ώρα μηδέν _ Και ο Θεός φοβάται το Ελληνικό Κράτος.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.