Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ

Ο Μάξιμος είναι πολιτικός μηχανικός, πτυχιούχος του Ε.Μ.Π.. Το καλοκαίρι του 2012, όμως, από το εργοτάξιο βρέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο με τη ΝΔ - την πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα. Στις εκλογές του 2015 δεν πέτυχε να επανεκλεγεί. Σήμερα κατέχει τη θέση ειδικού συμβούλου για θέματα ανάπτυξης Κρήτης του προέδρου της ΝΔ
ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ
μεταξυ σαμαρα και εταιρων η διαπραγματευση για τη νεα πολιτικη συμφωνια

ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΩΝ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ως υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, οι επικεφαλής της Τρόικας κάνουν τη δουλειά τους. Συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας που υπήρξε σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των πολιτικών τους προϊσταμένων και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τα συμφωνηθέντα και τα αποτελέσματα είναι ορατά και συγκεκριμένα. Επίκειται η αξιολόγηση της προσπάθειας, βάση της οποίας θα υπάρξει σύντομα νέα πολιτική συμφωνία και πάλι σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Μέχρι τότε ό,τι κι αν λένε οι υπάλληλοι της Τρόικας, ό,τι κι αν προτείνουν, είναι εκ του περισσού. Από τη στιγμή που το αποτέλεσμα θα είναι, όπως όλα δείχνουν, πρωτογενές πλεόνασμα – δηλαδή η δυνατότητα του ελληνικού κράτους να καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες χωρίς να υποχρεώνεται σε δανεισμό – τα πάντα, δηλαδή το χρέος, θα επαναξιολογηθούν από την αρχή.

Στη νέα πολιτική διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, ο Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται με αρκετά πλεονεκτήματα. Πρώτο, παρά τα βίαια δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό, κατάφερε και την κοινωνική συνοχή να διατηρήσει και την πολιτική σταθερότητα να διασφαλίσει. Δεύτερο, παρά τις διαχρονικές δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού, σημαντικό μέρος των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων υλοποιήθηκαν. Τρίτον, παρά την εξασθενημένη παραγωγική βάση, οι προοπτικές και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, παραμένουν μεγάλες. Τέταρτον, δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη πολιτική δύναμη που να διασφαλίζει στους εταίρους την αποπληρωμή των χρημάτων που κατέβαλαν για τη διάσωση της χώρας.

Πέραν αυτών και αρκετών άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται στη νέα πολιτική διαπραγμάτευση με το ρεαλισμό και την αποφασιστικότητα ενός ηγέτη που εκπροσωπεί μια ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα. Δεν εκβιάζεται, ούτε εκβιάζει. Συνεργάζεται για το κοινό ευρωπαϊκό όραμα και εργάζεται για το καλό της πατρίδας του.

Οι εταίροι δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ούτε τα αποτελέσματα της προσπάθειας του ελληνικού λαού, ούτε την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει. Επιπλέον, δεν έχουν κανένα λόγο να σταματήσουν να στηρίζουν ένα συνεπή σύμμαχο και αξιόπιστο εταίρο, ούτε και να επιδιώκουν την πολιτική αποσταθεροποίηση μιας γεωπολιτικά σημαντικής χώρας – πόσο μάλλον όταν προβάλει ως μοναδικός παράγοντας σταθερότητας στην ασταθή περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συνεπώς, οι υπάλληλοι της Τρόικας μπορεί να εκφράζουν τις όποιες αντιρρήσεις για το φόρο στο πετρέλαιο, ή οποιοδήποτε άλλο επουσιώδες θέμα ανακαλύπτουν, πλην όμως την διαπραγμάτευση για τη νέα πολιτική συμφωνία δεν θα την κάνουν αυτοί. Το πολύ πολύ να κληθούν εκ νέου να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση της…