«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να διαθέτει το απαραίτητο ισοζύγιο δεξιοτήτων, ανεξαρτησίας και γνώσης της εταιρείας, ώστε να επιτρέπει στα μέλη της να ασκούν αποτελεσματικά τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κόκκινων δανείων (NPEs), σε συνδυασμό με τον σωστό επιχειρηματικό προσανατολισμό που απαιτείται για την ξεκάθαρη αναδιάρθρωση των τραπεζών».

Αυτά και άλλα πολλά, εξόχως ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβάνονται στην επιστολή που απέστειλε στις 8 Ιουνίου 2016 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προς τους προέδρους των τραπεζών, αναλύοντας με μοναδική γραφειοκρατική ακρίβεια όλα τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των νέων Δ.Σ., τα οποία στην ουσία θα αναλάβουν και την διαχείριση της ελληνικής τραπεζικής οικονομίας. Επίσης, στην ίδια επιστολή, οι διοικήσεις των τραπεζών καλούνται να προχωρήσουν όπου χρειάζεται στις σχετικές αντικαταστάσεις μελών.

Η επιστολή εστάλη στην συνέχεια από τους προέδρους των τραπεζών σε όλα τα μέλη των Δ.Σ. Με βάση το γράμμα του νόμου, αναμένεται σύντομα να αντικατασταθούν περίπου 12-13 μέλη των Δ.Σ. και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς πρόκειται για επιχειρηματίες, συνδικαλιστές, νομικούς, κ.α. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχουν ενημερωθεί τα μέλη των Δ.Σ. που δεν θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ώστε να παραιτηθούν.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε προσφάτως, τα νέα μέλη θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, 3 χρόνια ως μέλος Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Επίσης, να μην ασκούν ούτε να τούς έχει ανατεθεί κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα.

Από αυτά που προηγούνται προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες τίθενται υπό αυστηρό έλεγχο, ο οποίος δεν θα είναι άνευ επιπτώσεων για την ελληνική οικονομία. Για δύο πολύ απλούς λόγους:

[quote text_size=»small»]

Πρώτον, ο αποκλεισμός επιχειρηματιών από τα Δ.Σ. των τραπεζών, προφανώς για αποφυγή σχέσεων διαπλοκής, θα απομακρύνει τις τράπεζες από τα πραγματικά τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία, η οποία, ειδικά στην χώρα μας, έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε από ελευθερία, φαντασία και καινοτόμο πνεύμα.

[/quote]

Δεύτερον, είναι ηλίου φαεινότερον ότι το τραπεζικό σύστημα θα το διαχειρίζονται έως έναν βαθμό έμπειροι και ικανοί αλλοδαποί τραπεζίτες, οι οποίοι όμως θα συμπληρώνουν τις ήδη παχυλές συντάξεις τους στην χώρα μας. Στην ουσία, θα πρόκειται για τεχνοκράτες με εμπειρία, αλλά και με σχετική αδιαφορία ως προς τις πραγματικές και βαθύτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και των αναπτυξιακών της προσανατολισμών.

Με άλλα λόγια, είναι σοβαρός ο κίνδυνος μίας άκαμπτης «γραφειοκρατικοποίησης» του τραπεζικού μας συστήματος, η οποία δεν αποτελεί λύση στις όποιες αμαρτίες του. Στην φάση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, όπως θα έλεγε και ο μεγάλος Γιόζεφ Σουμπέτερ, έχει ανάγκη από «δημιουργική καταστροφή» και όχι από γραφειοκρατικά στερεότυπα. Ας μην ξεχνάμε, ότι αυτό ήταν εν μέρει και η αιτία των σημερινών δεινών. Εκτός και αν, μέσω των τραπεζών, οι εταίροι-δανειστές μας αποφάσισαν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα έναν νέο κρατισμό, με τεχνοκρατικό μανδύα. Ίδωμεν.

Previous articleΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ …Ν. ΚΟΡΕΑΣ
Next articleΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.