Ο Λευτέρης Κουσούλης μιλά για τα μειοψηφικά ηφαίστεια. Αυτά που μας λένε λίγο πριν από την έκρηξή τους ότι αν κάποιος πιστεύει πως μπορεί μια κοινωνία για πάντα να κοιμηθεί, αυτός είναι ο βαθιά νυχτωμένος.


Η παρακμή με ζήλο μιλάει για τον εαυτό της. Τα γεγονότα της καθημερινότητας, από τις πράξεις βίας μέχρι την ηχώ της πολιτικής κενολογίας, δυναμώνουν τη φωνή της.

Εικόνα μαραμένου κήπου δίνει η χώρα. Η πολιτική αδυναμία που συγκροτείται σχεδόν οργανωμένα εγκαθίσταται ως η μόνη άμεση όψη του εγγύς μέλλοντος.

Η συμβατικότητα στην πολιτική δράση, η απόσταση από τα κρίσιμα θέματα που απαιτούν μεταβολές και νέα θεμελίωση, παρατείνουν τη σημερινή κατάσταση και αποθαρρύνουν κάθε σκίρτημα ελπίδας ή ματιά αισιοδοξίας.

Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί ότι τα χρόνια της κυριαρχίας της υπονόμευσε την πολιτική λειτουργία. Αφαίρεσε από την πολιτική πράξη κάθε ανανεωτικό πνεύμα της. Και πρόσθεσε ως γνήσια δύναμη συντήρησης ματαιότητα σε κάθε ιδέα ή προσπάθεια αλλαγής.

Μια στασιμότητα με τροπή εξάντλησης και μαρασμού είναι το ορατό παρόν μας. Οι οπαδοί της κλειστής κοινωνίας μπορούν, προσωρινά νικητές, να αισθάνονται ασφαλείς στη σκιά των τειχών του οικισμού.

Μέσα στην οριακή αυτή περίσταση άτομα και ομάδες – εστίες ανθρώπων – επιλέγουν την υπεύθυνη προσωπική εμπλοκή. Και ως άλλα μικρά, περιορισμένα, ελάχιστα, μειοψηφικά ηφαίστεια, σιγοκαίνε στα έγκατα του οικισμού, αντιμαχόμενα τη φθορά του.

Τα μειοψηφικά ηφαίστεια

Δίκτυα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα συμπαραστέκονται βουβά και αφοσιωμένα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Ιερείς σε καθημαγμένες ενορίες, γιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές, γίνονται το παράδειγμα και το πρότυπο άλλης μορφής δράσης και συμμετοχής.

Νέοι άνθρωποι αναζητούν, διαβάζουν, ψάχνουν, ρωτούν, στην ανάγκη οπλισμού τους απέναντι στη σύγχυση και το δηλητηριώδες νέφος του ανορθολογισμού και την κυριαρχία των σκουριασμένων σχημάτων ερμηνείας και σκέψης.

Εκδοτικοί οίκοι παλεύουν να αντέξουν μέσα στην κρίση με μια αξιοπρόσεκτη έως και θαυμαστή νέα παραγωγή. Αυτή που μιλάει για την ανάγκη των ανθρώπων να εκφρασθούν, να αντιταχθούν, να υπάρξουν,  να αρνηθούν τη σιωπή και την αυτοκατάργηση. Ανθρωποι του λόγου, μέσα στη μικρή ή μεγάλη προσπάθεια του καθενός, παρήγορα γίνονται η φωνή του νέου που μπορεί να γεννηθεί.

Είναι οι συντελεστές της νέας κυοφορίας.  Οι εργάτες της ανήσυχης και δημιουργικής προετοιμασίας. Οι αρνητές του συμβιβασμού με τα αδιέξοδα. Αυτά τα μειοψηφικά ηφαίστεια μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι δεν υπάρχει δύναμη να τα αφομοιώσει και να τα συγχωνεύσει, να τα μετατρέψει σε ύλη προς άμορφη πολιτική κατεργασία. Σε ατομικό επίπεδο το ανθρώπινο μέγεθος καθίσταται καθοριστικός παράγοντας εκτροπής της μεγάλης ορμής του ποταμού. Η εμπλοκή των προσώπων γίνεται αιτία μιας κυοφορούμενης μεταστροφής.

Τα μειοψηφικά ηφαίστεια μας λένε λίγο πριν από την έκρηξή τους ότι αν κάποιος πιστεύει πως μπορεί μια κοινωνία για πάντα να κοιμηθεί, αυτός είναι ο βαθιά νυχτωμένος.

Προηγούμενο άρθροΧώρα ξυπόλητη στα αγκάθια
Επόμενο άρθροΡωσία ΗΠΑ θέλουν την Ευρώπη νάνο
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ
Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στη Γαλλία, στη Νίκαια, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια, έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: «Ιερή είναι μόνο η ελευθερία». Εργάστηκε λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 εργάζεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν». Συμμετείχε στην εκδοτική πρωτοβουλία «Το Πέρασμα», που στο σύντομο βίο της εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.