Ο Δημήτρης Στεργίου αποκαλύπτει άλλη μια …αναπηρία του πελατειακού κράτους. Ανάπηροι μαϊμού λυμαίνονται το διαχρονικά το δημόσιο χρήμα. Τα στοιχεία συγκλονίζουν. Η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι μια χώρα κατά το ήμισυ ανάπηρη…


Σε μιαν υπερήφανη ανακοίνωσή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) τονίζει ότι “δυστυχώς η πρόσφατη αποφυλάκιση ενός εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου της ENERGA μεταξύ άλλων έφερε πάλι στο δημόσιο διάλογο το θέμα των «αναπήρων – μαϊμού”. Ζήτημα που πληγώνει τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αφού θίγει τον πυρήνα της αξιοπρέπειας της Αναπηρίας».

Ανάπηροι μαϊμού λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα

Πράγματι, από διαχρονικά στοιχεία δεκαετιών προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο εκτροφείο «μαϊμού» αναπήρων συνταξιούχων. Αυτό κοστίζει στα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία εκατοντάδες εκατ. ευρώ.. Κόστος εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας, της  απίστευτης ανοργανωσιάς  και παροιμιώδους ανικανότητας όλων των κυβερνήσεων, αλλά και κομματικών σκοπιμοτήτων. Συνεχώς, λοιπόν, αποκαλύπτονται πτυχιούχοι “μαϊμού”. Αγρότες “μαϊμού” και επιδοματούχοι “μαϊμού”. Όπως προκύπτει από την  έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2016, χιλιάδες Έλληνες  εισπράττουν ως “μαϊμού”, το έστω σε περιορισμένη εθνική κλίμακα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα!

Σε επίρρωση της διαπίστωσης παραθέτω από το αρχείο μου μερικές προκλητικές περιπτώσεις τέτοιων συνταξιούχων που λυμαίνονταν τα δημόσια ταμεία ήδη από το 1970, δηλαδή πριν από… 48 χρόνια:

Στις 18 Ιουλίου του 1988 δημοσιεύθηκαν στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” τα ακόλουθα στοιχεία:

Το 1970, το σύνολο των συνταξιούχων αναπηρίας του ΙΚΑ στην Ελλάδα ανερχόταν στα 48.170 άτομα. Αντιπροσώπευαν το 22,35% του συνόλου των συνταξιούχων (215.514 άτομα).

Το 1986 (τελευταία στοιχεία για τότε) το σύνολο των συνταξιούχων αναπηρίας ανερχόταν στα 137.885 άτομα. Αντιπροσώπευαν το 27% του συνόλου των συνταξιούχων (510.059 άτομα). Τα μεγαλύτερα ποσοστά συνταξιούχων αναπηρίας είχαν το 1986 το Αλιβέρι (47,36%), η Ιεράπετρα (45,21%), η Λευκάδα (44,34%), η Λαμία (44,31%), η Αταλάντη (43,61%), το Ρέθυμνο (41,9%), η Αλεξάνδρεια και τα Οινόφυτα (40%), η Κάλυμνος, τα Νέα Μουδανιά, Κιάτο και Ρόδος (39%).

Τρία χρόνια αργότερα, σε σχόλιό μου στην εφημερίδα “Τα Νέα” (22 Οκτωβρίου 1991) υπό τον τίτλο «Συνταξιούχοι … μαϊμού!» αποκάλυπτα τα ακόλουθα.

Ελλάδα κατά το ήμισυ ανάπηρη

Από τον Κοινωνικό Προϋπολογισμού προέκυπτε ότι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ ήταν 650.000 άτομα. Από αυτούς οι 304.000 λόγω γήρατος και 161 λόγω αναπηρίας. Από τους 746.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, οι 564.000 περίπου ήταν λόγω γήρατος. Οι 182.000 περίπου λόγω αναπηρίας! Μόνο στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ήταν πάνω από 340.000 άτομα. Ή αντιπροσώπευαν ποσοστό 25% του συνόλου των συνταξιούχων. Ή επιβάρυναν το ΙΚΑ με 70 περίπου δισ. δραχμές και τον ΟΓΑ με 13 δισ. δραχμές το χρόνο!

Έξι χρόνια αργότερα και, συγκεκριμένα, στα μέσα Ιουνίου του 1997, ο τότε διευθυντής του υποκαταστήματος Συντάξεων και Υγειονομικών Επιτροπών Αθηνών του ΙΚΑ Ξάνθιππος Σκεύης σε έκθεση του προς τους τότε αρμοδίους κατέληγε στις ακόλουθες απίστευτες διαπιστώσεις:

Κατά την τελευταία διετία (1995-1997) εξετάσθηκαν από τις Υγειονομικές Επιτροπές 39.400 ασφαλισμένοι για αναπηρία. Από εξονυχιστικό έλεγχο  πρωτοβαθμίως διαπιστώθηκε ότι πήραν συντάξιμο ποσοστό… 83% και δευτεροβαθμίως πήραν συντάξιμο ποσοστό μόνο 55,5%!!! Τότε,  σύμφωνα με την ίδια έκθεση, εξετάζονταν 100 φάκελοι κατά μέσον όρο την ημέρα για αναπηρία ή 2.000 το μήνα ή 24.000 το χρόνο!!!

Πολλή «δουλειά», λοιπόν,  για ανάπηρους «μαϊμού» που συνεχώς αυξάνονταν και πληθύνονταν εις …υγείαν των κορόϊδων συνεπών ασφαλισμένων και φορολογουμένων.

Προηγούμενο άρθροΟ διχασμός είναι αδιέξοδος
Επόμενο άρθροΑνατιμήσεις και φόροι όταν οι μισθοί πέφτουν
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Ο Δημήτριος Στεργίου είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας το 1942 από αγρότες γονείς. Μετά την αποφοίτησή του με άριστα (πρώτος) από το Γυμνάσιο της Παλαμαϊκής Σχολής Μεσολογγίου το 1961, σπούδασε πολιτικές και οικονομικές και, στη συνέχεια, φιλοσοφικές επιστήμες. Από το 1966 έως το 1970 ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Τραπεζική και Οικονομοτεχνική Επιθεώρηση" και μελετητής-αναλυτής στο ομώνυμο "Οικονομοτεχνικό Κέντρο", που κατήρτιζε μελέτες χρηματοδότησης από τις τράπεζες επιχειρήσεων για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Το 1971 προσελήφθη στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ως συντάκτης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου", ενώ παράλληλα έγραφε μεγάλες κοινωνικοοικονομικές έρευνες στις εφημερίδες "Το Βήμα" και "Τα Νέα". Το 1978 έγινε αρχισυντάκτης και στη συνέχεια διευθυντής Σύνταξης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" και αρθρογράφος-σχολιογράφος στα "Νέα" καθώς και υπεύθυνος της στήλης "Μικρο-Μακροοικονομικά" στο "Βήμα της Κυριακής". Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και έχει βραβευθεί από φορείς και οργανώσεις. Το 2000, ύστερα από τριάντα χρόνια, αποχώρησε από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και από τον τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" και ανέλαβε τη διεύθυνση του "Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής". Τώρα είναι συνταξιούχος.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.